Haftanin İzi

Hazırlayan: Karel VALANSİAsya / Pakistan Pakistan`da seçimCumhurbaşkanı Pervez Müşerref, cumaartesi günü yargıyla yönetim arasındaki çekişme nedeniyle büyük bir kriz yaşandığını belirterek olağanüstü hal ilan ettiğini açıkladı.

Toplum
9 Ocak 2008 Çarşamba
Müşerref bu adımı, Yüksek Mahkeme'nin, Ekim ayında yapılan cumhurbaşkanlığı seçiminin yasal olup olmadığı konusundaki kararını açıklaması öncesinde attı.
Pakistan Başbakanı Şevket Aziz, Cumhurbaşkanı Pervez Müşerref'in olağanüstü hal ilan etmesinden sonra, Ocak ayında yapılması planlanan genel seçimlerin bir yıla kadar ertelenebileceğini belirtti. Buna karşılık Başsavcı Malik Abdul Kayyum ise Reuters Haber Ajansı’na yaptığı açıklamada, Pakistan’da seçimlerin ertelenmesine gerek olmadığı kararına varıldığını belirterek, 15 Kasım’a kadar da meclislerin feshedileceğini, 60 gün içinde seçimlere gidileceğini ifade etti.
Pakistanlı hukukçular, Müşerref'in ilan ettiği olağanüstü duruma tepki olarak ülke çapında greve gidilmesi çağrısında bulundu ve halkın da kararı protesto etmesini istediler. Polis, olağanüstü hal uygulamasını kınayan avukatların çeşitli kentlerde düzenledikleri gösterileri, göz yaşartıcı bomba ve coplarla dağıttı. Pakistanlı avukatlar, Lahor, Karaçi ve Ravalpindi kentlerinde düzenlenen gösterilerde birçok meslektaşlarının gözaltına alındığını belirttiler. Pakistan'da yüzlerce yönetim aleyhtarının gözaltına alınmasının yanı sıra, medya da kısıtlamalar altında. Kişi hak ve özgürlüklerinin bazıları da askıya alındı. Pakistan Başbakanı Şevket Aziz, olağanüstü durumun, “gerektiği kadar süreceğini” kaydetti.
Ülkedeki belirsizlik ortamı karşısında, ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice, bu hafta Pakistan'la yapacağı savunma işbirliği görüşmelerini askıya aldı ve milyarlarca dolarlık yardım programını gözden geçireceğini bildirdi. ABD, "terörle mücadele" adını verdiği siyasetinde önemli bir müttefiki olarak gördüğü Pakistan'a 2001 yılından bu yana yaklaşık 10 milyar dolar yardımda bulundu. 
Amerikan Savunma Bakanı Robert Gates, Çin'e yaptığı ziyaret sırasında, Pakistan'daki olayların 'rahatsız edici' olduğunu kaydetti ve 'hukuka dayalı, anayasaya bağlı, demokratik bir yönetime en kısa zamanda dönülmesi' çağrısında bulundu.

Afrika
• Somali: Çatışmalar şiddetlendi

Somali'de, geçici hükümeti destekleyen Etiyopya askerleri ile Şeriat Mahkemeli Birliği’ne bağlı isyancılar arasında başkent Mogadişu'da şiddetli çatışmalar yaşanıyor. İsyancılar gerilla taktikleri izleyerek, ülkedeki Etiyopya askerlerine yönelik saldırılar düzenliyor. Geçen haftaki çatışmada BM verilerine göre 90 bin kişi başkenti terk etmek zorunda kaldı.
• Sudan: Darfur görüşmeleri ertelendi
Sudan Hükümeti ve Darfur'daki isyancılar arasında yürütülen ve bazı isyancı liderlerinin katılmamasına karşın başlatılan barış görüşmeleri, sonuç alınamaması üzerine Aralık ayına ertelendi. BM ile Afrika Birliği'nin desteklediği Libya'daki toplantıya davet edilmeyen kimi isyancı gruplar görüşmeleri boykot edeceklerini açıklamışlardı. Darfur'da 28 isyancı grup faaliyet gösteriyor ve aralarındaki çekişme nedeni ile hepsi bir araya getirilemiyor.

Amerika
• Meksika: Sel baskınları milyonları evsiz bıraktı

Meksika'nın Tabasco eyaletinde sağanak yağışların yol açtığı ve  son elli yılın en şiddetli sel baskınları sonucunda eyaletin büyük bölümü sular altında kaldı. Eyalet Valisi Andres Granier 2,1 milyonluk nüfusunun yarısından fazlasının selden etkilendiğini söyledi ve yaşananları ABD'deki Katrina Kasırgası ile kıyasladı. Yağışlardan etkilenen Chiapas bölgesinde yaşayan binlerce kişi ise güvenli bölgelere nakledildiler.
• ABD: Çin ile 'özel hat'
ABD Savunma Bakanı Robert Gates ile Çin Savunma Bakanı Cao Gangchuan'ın Pekin'de yaptıkları görüşme sonucunda Çin ve ABD aralarındaki gerginlikleri gidermek amacıyla askeri bir kırmızı telefon hattı kurulmasına karar verdi. Gates ayrıca, Pekin’in İran’a nükleer programı konusunda daha fazla baskı uygulamasını istedi.
• Venezüella: Referanduma doğru
Venezüella Parlamentosu 2 Kasım’da, Devlet Başkanı Hugo Chavez’in 6 yıl olan görev süresini 1 yıl uzatan ve Chavez’e 2012’de yeniden aday olmanın yolunu açan anayasa değişikliği paketini onayladı. Anayasada toplam 69 değişiklik öngören paket, 2 Aralık’ta referanduma sunulacak.
• Küba: BM 16. kez ‘ambargo kalksın’ dedi
BM Genel Kurulu, ABD’yi, Küba’ya 45 yıldır uyguladığı ekonomik ambargoyu ‘uluslararası hukuktan doğan ticaret özgürlüğüne saygı’ nedeni ile kaldırmaya çağırdı. 1992’den bu yana 16’ncı kez onaylanan kararın bağlayıcılığı yok.

Asya
• Myanmar: BM elçisinin ikinci ziyareti

Budist rahiplerin önderliğindeki protesto gösterilerinin askeri rejim tarafından bastırıldığı Eylül ayından beri ülkeyi ikinci kez ziyaret eden BM'nin Myanmar Özel Temsilcisi İbrahim Gambari ülkenin yeni başkenti Naypyidaw'a giderek Enformasyon Bakanı ve yerel sivil toplum örgütleri temsilcileriyle bir araya gelecek
• Sri Lanka: Tamil lideri öldürüldü
Sri Lanka'daki ayrılıkçı Tamil Kaplanları Örgütü’nün üst düzey liderlerinden SP Thamilselvan'ın, Tamil Kaplanları'nca kontrol edilen kuzey bölgesinde Kilinochchi yakınlarındaki kampa düzenlenen hava saldırısında öldüğü bildirildi. Tamil Kaplanları'nın, ülkenin kuzeyi ve doğusundaki Tamil azınlığın özerkliği için verdiği mücadelede, 20 yılda 70 bin kişi öldü, binlerce kişi de evlerini terk etmek zorunda kaldı. 2002'de ateşkes ilan eden taraflar barış görüşmeleri için masaya oturmuş, ancak bir sonuç alınamamıştı.
• Gürcistan: Erken seçim yok
Gürcistan'da binlerce kişi Cumhurbaşkanı Mihail Saakaşvili'nin istifası ve erken seçim talebiyle sokaklara döküldü. Eylemin dördüncü gününde bir açıklama yapan Saakaşvili ise erken seçim olmayacağını, şantaja boyun eğmeyeceğini açıkladı. Bu eylemler Saakaşvili'yi dört yıl önce iktidara getiren ve "Gül Devrimi" olarak adlandırılan süreçten bu yana düzenlenen en büyük muhalif gösteri.

Avrupa
• Avusturya: Gündem Kosova

Uluslararası arabulucular Kosova'nın geleceğine ilişkin olarak Viyana'da bir araya geldiler. ABD, AB ve Rusya, bağımsızlık isteyen Kosovalı Arnavutlar ile bölgenin özerk bir vilayet olarak kalmasında ısrar eden Sırbistan arasında ortak bir zemin bulmayı umuyor. Kosovalı Arnavutlar, görüşmelerden bir sonuç çıkmazsa tek taraflı bağımsızlık ilan edeceklerini tekrarladılar.
• İtalya: Mafya lideri yakalandı
İtalya'da polis, geçen yıl patronların patronu Bernardo Provenzano'nun tutuklanması ardından Sicilya mafyasının lideri olan ve 25 yıldır aranan Salvatore Lo Piccolo'yu yakaladıklarını açıkladı. Lider adayı Matteo Messina Denaro ise halen aranıyor. Piccolo'nun yakalandığı haberi, Palermo'da mafya kurbanlarının anıldığı bir törende açıklandı.
• Almanya: Duvar kurbanları
Berlin Duvarı’nın yıkılışının 18. yıldönümü kutlamaları yaklaşırken iki Almanya sınırında vurulan ya da kaçarken bir şekilde hayatını kaybedenlerin sayısının bilinenden daha az olduğu, bin olarak bilinen rakkamın 600 civarında olduğu açıklandı.

Ortadoğu
• İran'dan Irak için güvenlik planı
İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Muhammed Ali Hüseyni, Irak'ta güvenliğin yeniden tesisi ile ilgili olarak hazırladıkları öneriler paketini geçtiğimiz hafta İstanbul'da düzenlenen 'Irak'a Komşu Ülkeler Dışişleri Bakanları Toplantısı'nda açıkladıklarını bildirdi. Buna göre bazı milis gruplarının güvenlik güçlerine entegre edilmesi, özel güvenlik firmalarının sınırdışı edilmesi öngörülüyor.