Türkiye Kudüs`e anit yaptirma hakkini takip ediyor

Cumartesi günü Belgrad`ın merkezinde bulunan Staro Sajmiste`de konser vermesi beklenen İngiliz grup Kosheen, Simon Wiesenthal Merkezi`nden ve yerel mercilerden gelen şikayetler üzerine konserini iptal etti ve internet sitesinde bir özür yazısı yayınladı

Toplum
9 Ocak 2008 Çarşamba
En son 1967 Savaşı’nda ölen askerler için anıt yapılan Harem- ül Şerif’de, şimdi de Türk askerlerinin anısına bir anıt yapılması görüşülüyor

Kudüs’te Osmanlı İmparatoruğu için can veren Türklerin anısına bir anıt inşa etmek için son aşamaya gelindi. Kudüs Belediyesi onay vermesinin ardından Harem- ül Şerif’in doğu duvarına yakın yapılacak anıtın inşasına başlanacak. Aslında 70 metre yakınına her çeşit inşaatın yasak olduğu Harem- ül Şerif kompleksine sadece beş metre mesafede olacak Türk anıtı, Doğu Duvarı’ndaki tarihi Altın Kapı’da yer alacak. Üç metrelik anıtın tepesinde de Türk bayrağı dalgalanacak.
İsrail’de, İslam’ın en kutsal üçüncü mekanı olan El- Aksa Cami’nin de bulunduğu ve Batılıların Tapınak Tepesi dedikleri Harem- ül Şerif’e dahil Doğu Duvarı yakınında inşa edilecek Türk anıtı için her şeyin hazır olduğu belirtildi.
Bu bölgede en son 1967’de canını kaybeden Ürdün askerlerinin anısına bir anıt dikilmişti.
İlk Atatürk büstü açıldı
Diğer taraftan İsrail'deki Türk kökenli Yahudilerin kurduğu derneklerden Tel Aviv yakınlarında bulunan Arkadaş Derneği’nin bahçesine konulan Atatürk büstü, Türkiye'nin Tel Aviv Büyükelçisi Namık Tan'ın da katıldığı bir törenle açıldı.
 Dernek merkezinde yapılan açılış töreninde Büyükelçi Tan ile Dernek Başkanı Eyal Peretz, büstün kurdelesini birlikte kesti. Büstün kaidesinde "Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk... Bütün Türk milletini ve Türkiye'yi seven İsrail halkı, sana ebediyen minnettar kalacaktır" yazısı yer alıyor.
Törende Atatürk'ün anısına yapılan bir dakikalık saygı duruşundan sonra, iki ülkenin milli marşları dinlendi.
Konuşmasında Atatürk'ün demokratik ve laik bir Türkiye yarattığına dikkat çeken Dernek Başkanı Peretz, İkinci Dünya Savaşı’nda Türkiye topraklarında bir tek Yahudi’nin bile öldürülmediğini hatırlattı ve bu nedenle Türkiye ve Atatürk'e şükranlarını sunmak istediklerini kaydetti.