Y. Zelanda`da Yahudi mezarliklarina saldiri

Cumartesi günü Belgrad`ın merkezinde bulunan Staro Sajmiste`de konser vermesi beklenen İngiliz grup Kosheen, Simon Wiesenthal Merkezi`nden ve yerel mercilerden gelen şikayetler üzerine konserini iptal etti ve internet sitesinde bir özür yazısı yayınladı

Toplum
9 Ocak 2008 Çarşamba

Wellington’da Yahudilere ait mezarlıklar antisemit ve İsrail karşıtlarının çirkin saldırılarına maruz kaldı

Daha öncelerde de çeşitli saldırılara maruz kalmış olan Yeni Zelanda’daki Yahudi mezarlıklarına geçtiğimiz Eylül ayında yine bir saldırı düzenlendi. Saldırıda, Karori’de yer alan mezarlığın bazı taşları boyalarla resim ve çeşitli yazılar yazılarak tahrip edildi.
Vandallar, “Çürü pislik”, “Yahudi domuz” gibi antisemit söylemlerle ve “Terör ülkesi İsrail, yansın” gibi ifadeler kullandılar.
Wellington Dominion Post Gazetesi’nde yayınlanan konuyla ilgili haberin ardından Yahudilerle saldırılara hedef oldu. Avustralya kökenli İsrail Büyükelçisi Yuval Rotem’in “Maori’ye ihtiyacım var”söylemini altını çizerek başlık yaparak yayınlayan Hank Schouten için “Schouten defol” yazıları da yazıldı. Yahudi Konseyi Başkan’ı David Zwartz “Aslında, Schouten yazısında Büyükelçiyi eleştiriyor. Bu durum, saygısızlığı yapanların anlayışlarının eksikliğinden kaynaklanıyor. Bu aslında Yeni Zelanda medyasının da İsrail’e karşı yaklaşımını gösteriyor” dedi.
Üç sene önce de, Bolton sokağında ve Makara mezarlıklarında 80 mezarlık alt üst edilmiş ve tarihi mezar taşları Bolton sokağında paramparça edilmişti. Tüm olaylar iki hafta içinde gerçekleşmiş,  olaylarda da suçlular bulunamamıştı.