Rice Lübnan seçimleri için Suriye ile görüştü

UÖMO İlköğretim öğrencileri katıldıkları ilk JMUN toplantısını başarıyla tamamladı. Türkiye`de ikinci kez düzenlenen JMUN (Küçük Guruplar Model Birleşmiş Milletler) konferansı, bu yıl Ekim ayı başında Hisar Eğitim Vakfı`nda gerçekleşti.

Toplum
9 Ocak 2008 Çarşamba

ABD Dışişleri Bakanı Rice, Suriye Dışişleri Bakanı ile Lübnan seçimleri ve Suriye’nin seçimlere müdahale etmemesi konusunda görüştü

Cumartesi günü İstanbul’da gerçekleşen Irak’a Komşu Ülkeler Dışişleri Bakanları Konferansı’na katılan ABD Dışişleri Bakanı Condeleezza Rice, Suriyeli meslektaşı ile bir araya gelerek Lübnan’ın iç işlerine karışılmaması konusunda bir görüşme gerçekleştirdi. Rice’ın, Suriye Dışişleri Bakanı Valid al- Muallam ile yaptığı görüşmeye dair hiçbir açıklama yapılmadı. Rice ayrıca konuyu Fransız, Suudi Arabistan ve diğer Arap ülkelerinin dış işleri bakanları ile de görüştü. Görüşmeler öncesinde, Fransa Dışişleri Bakanı Kouchner, gazetecilere yaptığı açıklamada Suriye’nin Lübnan’a müdahale edilmesinden duydukları rahatsızlığı dile getirdi. Geçtiğimiz aylarda, Amerika Birleşik Devleti ve Fransa, Suriye’nin Lübnan’ın iç işlerine karışmasını kınayan ortak bir uluslar arası kampanya başlatmıştı.
Görüşmeler sırasında Batılı dışişleri bakanlarının Suriye’yi, Lübnan’da gerçekleşecek başkanlık seçimine karışmama ve sürecin anayasaya uygun bir şekilde ilerlemesi konusunda uyardığı belirtildi. Lübnan seçimleri Suriye taraftarı ve karşıtı grupların bir başkan adayı üzerinde anlaşabilmeleri için 12 Kasım’a ertelenmişti. Şu anda başkanlık görevini yürüten Suriye yanlısı Emile Lahoud’un görevi 23 Kasım’da sona eriyor.
Bir başkan adayı üzerinde uzlaşmanın, Lübnan’ın 1975- 1990 iç savaşından bu yana yaşadığı en büyük politik krizi çözmede en önemli adım olduğu düşünülüyor.

Suriye Lübnan seçimlerine Amerika müdahalesini lanetledi
Suriye, Cumartesi günü yapılan açıklamaların ardından ABD’yi Lübnan’ın başkanlık seçimlerine karışmak, Lübnanlıları birbirine düşürmek ile suçladı.
Devlet’in görüşlerini yansıtan Tishrin Gazetesi’nin yazdığı haberlerde Condoleezza Rice Lübnan’dan Amerikan eyaleti gibi bahsetmek ile suçlandı. Rice’ın Avrupa’ya seyahati sırasında yaptığı açıklamalara değinen gazete, ABD tarafından sıralanan şartları eleştirdi.
Rice yolculuk esnasında Lübnan’ın seçilecek başkanının anayasal düzene bağlı, BM Güvenlik Konseyi kurallarını destekleyen, ülkenin bağımsızlığını savunan niteliklere sahip olması gerektiğini belirtti.  Hükümet yanlısı ve karşıtları arasındaki tartışmalar devam ederken, her iki taraf da hükümetin kurulması, güç dengelerinin eşitleyecek bir başkan seçilmesi yönünde gelişme kaydedemedi.
 Arap dünyasında yayınlanan Al Hayat Gazetesi’nin verdiği bilgilere göre  al- Muallam Amerika’yı suçlayarak problemin Şam değil Washington olduğunu, Lübnanlıların kendi içinde diyaloglarına karşı çıktığını ve uzlaşmacı adayları istemediğini dile getirdi.