Bariş zirvesi için umutlar sönüyor

UÖMO İlköğretim öğrencileri katıldıkları ilk JMUN toplantısını başarıyla tamamladı. Türkiye`de ikinci kez düzenlenen JMUN (Küçük Guruplar Model Birleşmiş Milletler) konferansı, bu yıl Ekim ayı başında Hisar Eğitim Vakfı`nda gerçekleşti.

Toplum
9 Ocak 2008 Çarşamba

Önümüzdeki ay ABD önderliğinde gerçekleşmesi planlanan Annapolis Barış Zirvesi’ne, Filistin tarafının erteleme talebi nedeniyle gölge düştü. İsrail ve ABD, zirvenin belirlenen tarihte gerçekleşmesini istiyor

İsrail ile Filistinli taraflar arasında yapılması planlanan Annapolis Barış Zirvesi tehlikeye girdi. Filistinli yetkililer şu ana kadar İsrail ile yaptıkları görüşmelerinin Annapolis’in başarısı için umut vaat edecek seviyeye gelemediğini belirterek, FÖY lideri Mahmud Abbas’ın zirvenin ertelenmesini tercih edebileceğini açıkladı.
Amerika Birleşik Devletleri Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice’ın gelecek günlerde makul bir çözüm yolu ile tıkanıklığı açmasını bekleyen Filistin yönetimi tarafı, aksi taktirde Annapolis Zirvesi’nden Filistin’in çıkarlarını koruyan bir sonuç çıkmasının mümkün olmayacağını ve taraflarının görüşmelerin ertelenmesini talep etmesinin kuvvetli bir ihtimal olduğunu belirtti.
İki taraf arasında bir süredir yapılan görüşmelerde yol alınamaması, tarafları zirvede ortak bir bildiri yayınlamaktan alı koyuyor. Bu durum Filistin içinde büyük bir muhalefet baskısı altındaki Mahmut Abbas’ı sıkıntıya sokuyor.
Filistinli yetkililer ertelemenin yaşanmadığı, zirvenin planlanan takviminde yapıldığı durumda da, ABD’nin de içinde bulunduğu dörtlüden, İsrail’e baskı yapmalarını ve zirvenin Abbas’ın imajına zarar verecek bir sonuç ile bitmesinin önüne geçilmesini istiyor.
Filistinlilere göre zirvenin başarısızlık ile sona ermesi son kurşunun boşa kullanılması ile eşdeğer bir tehlike. Bu tehlikeye karşı Filistinliler daha uygun bir görüşme zeminini yaratılacağı bir tarihe zirveyi ertelemeyi daha iyi bir olasılık olarak değerlendiriyor.
İsrail ertelemeden yana değil
İsrail tarafı ise zirvenin planlandığı gibi gerçekleştirilmesinin önemine inanıyor. İsrail Başbakanı Ehud Olmert, Annapolis Zirvesi’nin Filistin tarafı ile yapılacak görüşmeler için iyi bir başlangıç noktası olacağına inanıyor. Olmert’e göre bu süreç ile Bush’un görev süresi sona ermeden somut sonuçlara ulaşmak mümkün olabilecek.
Barış görüşmesi konusunda bir muhatapları olduğunu ve zirveyi erteleme zorunluluğunu göremediklerini belirten Olmert, gelecekte ortamın daha uygun olacağına dair bir garantinin olmadığını düşünüyor.
İsraillilerin ve Filistinlilerin kendi vatanlarında yaşama hakkının tartışılamayacağını belirten Olmert, Annapolis Zirvesi’nin ‘iki devlet’ çözümünün hayata geçeceği bir başlangıç noktası olacağını söyledi.
Filistin Yönetimi’nin sıkıntılarını paylaştıklarını ancak Mahmud Abbas’ın başkanlığı, Salam Fayyad’in başbakanlığında Filistin Yönetimi’nin sorumluluğunu yerine getirmelerini ve İsrail ile yan yana barış içinde yaşamanın yollarını aramaları gerektiğini belirtti Olmert.
İsrail Başbakanı’na göre zirvenin hemen ardından başlayacak ikili görüşmeler ile Bush’un görev süresinin biteceği 2008 sonundan önce somut sonuçlara ulaşılabilme ihtimali kuvvetli.
ABD Dışişleri Bakanı Rice da zirvenin ertelenmesinin doğru bir yol olmayacağına inanıyor. İki tarafın da yeterince sıkıntı çektiğini ve çok zaman kaybedildiğini belirten Rice, zirvenin ertelenmesinin belirsizliği arttıracağına işaret etti.