ajanda`m

Aylin YENGİN• NE İZLEYELİM?Filmekimi`nde kaçırmış ya da yer bulamamış olanlar için, tartışmalı film Persepolis gösterimde! Adını, M.Ö. 6. yüzyıl sonlarına doğru Pers Kralı I. Darius tarafından kurulmuş olan Pers İmparatorluğu`nun başkentinden alan Persepolis, Molla Devrimi sırasında yaşananları bir çocu

Toplum
9 Ocak 2008 Çarşamba
 İran Devrimi ile ilgili şimdiye kadar pek çok şey yazıp çizildi. Şimdi sıra, devrimin hikâyesini bir de küçük Marjane’den dinlemekte... Marjane ve ailesi, baskıcı Şah iktidarının devrilmesini büyük bir sevinçle karşılarlar. Yıllarca ekonomik ve toplumsal anlamda yaşanan zorluklardan sonra yepyeni bir yaşam için yeni bir umut doğmuştur. Sancılı yılların ardından demokratik bir yönetimin geleceğini ümit eden İranlılar, bir kez daha büyük bir hayal kırıklığına uğrarlar. Şah’ın baskısından sonra sıra mollaların baskısına gelmiştir. Film bu karanlık süreci, Marjane’nin gözünden esprili bir dille de anlatmayı başarıyor. Vincent Paronnaud ile Marjane Satrapi hem filmin senaryosunu yazmış, hem de yönetmişler. Seslendirenler: Catherine Deneuve (Anne), Danielle Darrieux (Büyükanne), Simon Abkarian (Baba), Gena Rowlands, Chiara Mastroianni (Marjane) ve Tilly Mandelbrot.

• NE DİNLEYELİM?
Ünlü caz sanatçısı Stacey Kent 20 Kasım Salı akşamı, İş Sanat Kültür Merkezi’nde bir konser veriyor. Amerikalı bir dilbilim öğrencisi olarak eğitimini sürdürmek için geldiği Avrupa’da dünyanın en iyi caz vokalistlerinden biri olarak kariyer yapan Stacey Kent, en çok satanlar listesine giren 6 albümü, aralarında 2001 İngiliz Caz Ödülü ve 2002 BBC Caz Ödülleri “En İyi Vokalist” ödülü, 2004 Backstage Bistro Ödülü ve 2006 “Yılın Albümü Ödülü”nün de bulunduğu birçok ödülle son zamanların en gözde caz sanatçılarından biri. Eğitim gördüğü Oxford’da tanıştığı ve evlendiği tenor saksafoncu Jim Tomlinson’la yaptığı çalışmalarla Londra caz çevrelerinde yıldızı parlayan sanatçı, 1997’de çıkardığı ilk albümü “Close Your Eyes”dan başlayarak yaptığı bütün çalışmalarda müzik severlerin ve eleştirmenlerin haklı övgüsünü kazandı. Örnek aldığı caz müzisyenlerine adadığı son albümü “The Boy Next Door”un tanıtımı için bütün dünya üzerinde iki yıllık bir turneye çıkan sanatçı, bu albümün yüz bin satmasıyla Altın Plak ödülünü kazandı. Romans tadındaki müziğiyle dikkat çeken sanatçı, şarkılarında sofistike aşk hikâyelerini konu ediniyor. Bilet fiyatları 28.50 ile 45.00 YTL arasında.

• NE OKUYALIM?
2006 yılında çıkarttığı Lilly adlı kitabıyla büyük ilgi toplayan yazar Eddi Anter’in Goa Yayınları’ndan çıkan yeni kitabı Kumbara, “en çok satanlar” arasındaki yerini aldı bile. Kitabın tanıtım yazısından bir bölümü sizlerle paylaşmak istiyorum: Hepimiz çoğu zaman kendimizden büyük ve daha güçlü bir kuvvetin bizleri yönettiğine inanırız. Bunun kaynağı nedir, nerededir? Roman kahramanı Aziz, bunları sorgulayacak, ancak sadece bazılarına yanıtlar bulacak. Bazen kafasının içinden, bazen de yüreğinin en derin yerinden gelen sese kulak verip hayatının yönüne karar verecek. Birbirimizden farklı olduğumuzu, değişik hayatlar yaşadığımızı sanıyor olmamıza rağmen aslında hepimiz birbirimize çok benziyoruz. Hatta aynıyız ve yaşadığımız tecrübeler dahi bire bir aynı. Sadece onlara bakış açımız ve getirdiğimiz yorumlar farklı. Aziz bunları yaşarken, bakalım kendinizden neler bulacaksınız? Aynı fikirde olabilir veya olmayabilirsiniz. Fark etmez. Çünkü bu Aziz’in hayatı ve o sadece kendi yaşadıklarından sorumlu. Belki de artık bilerek o sorumluluğu almıyor. Tek amacı doğru bildiği şekilde yaşamını sürdürmek... Hepsi bu... Sonuçta, hepimizin istediği de bu değil mi? Kitabın satış fiyatı 17.00 YTL.
 
• NEREYE GİDELİM?
3 Kasım 2005 tarihinde kapılarını açan Richmond Hotels Sapanca, ince ayrıntılarla göz dolduruyor. Çok özel bakım, terapi ve masajların olduğu Nua Wellness- SPA Merkezi ise bedenini ve ruhunu dinlendirmek isteyen misafirlerini ağırlıyor. Richmond Sapanca şöyle fısıldıyor… “Durun, nefes alın! Farkına varacaksınız…” Bazı klişe sıfatlar vardır… Huzurlu, şık, estetik, keyifli… Bunlar Richmond Sapanca için o kadar doğru kelimeler ki! Her yerde suların ve ışığın dans ettiği, huzur dolu bir mekân burası. Özellikle Q katındaki tasarımı şık odalar, içeri girdiğinizde hayran bırakacak cinsten. Sağlıklı ve lezzetli mönüleri servis eden restoranlar da Mutfak Danışmanı Carlo Bernardini imzalı. Genel Müdür Gracy Sorel Kohen Richmond Sapanca’nın mimarisini: “Çok rahat, abartısız, ruh ve beden dinginliği sağlayan, rahatsız edici şeylerden uzak…” diye tanımlıyor. Fiyatlar ve paket programlar hakkında daha fazla bilgi edinmek için internet siteleri: www.richmondnua.com