Limmud 2007`den izlenimler...

Konuşmacılar ne dediler?Yazar Mario Levi: Limmud, her sene bir başka geçiyor. Değişik insanlar tanışıyor ve onlara yazıyla ilgili görüşlerimi anlatma imkanı buluyorum. İnsanların bütün koşullara rağmen yazmaya istekli olmaları beni çok etkiliyor ve umutlandırıyor.

Toplum
9 Ocak 2008 Çarşamba
Demek ki, direnenler ve hayatının anlamını yazıda arayanlar var. Bu da aynı zamanda insana yazma şevki veriyor, yalnız olmadığımı görüyorum. Üstelik bu yazma isteğinin, cemaatimizde de devam etmesi bana çok umut veriyor. İnanıyorum ki, bu heyecandan gelecekte yeni yazarlar çıkacak. Ben de büyük bir sabırsızlıkla yeni yazarları ve romanlarını bekliyorum.
Avi Pazner: İstanbul'da gerçekleşen Limmud’da olmaktan son derece memnunum. Yahudi gelenek ve değerlerinin öğrenilmesi, birlikteliğin sürdürülmesi açısından bunun en güzel yol olduğuna inanıyorum.  Gelecek için geçmişle olan bağlarımızı koparmamalıyız.
Linda Olmert: Çok heyecanlıyım, Limmud'da olabilmek harika ve ayrıcalıklı... Yahudi kimliği hakkında konuşacağım. Sefarad ve Aşkenaz cemaatlerinin bir arada bulunduğu Türkiye Musevi Toplumu diasporadaki en değişik cemaatlerden biri ve farklı bir dokusu var…
Joel Grishaver: Burada olmak harika ve kendimi çok iyi hissediyorum. İki yıl öncesinde İstanbul'a tatil için gelmiş ve tanışmıştım. Çok sıcak, içten ve özgün bir topluluğa sunum yapmaktan dolayı mutluyum...
Miri Eisin: İstanbul Yahudi Cemaati sıcak ve son derece misafirperver. Onlarla, ortak konular hakkında konuşmak büyük bir zevk. Sunumum için çok heyecanlıyım, kişisel gelişimi sağlaması açısından ilgili dinleyicilere hitap etmek her zaman güzel…
Eli Kebudi: İlk kez katıldığım Limmud'da bir sunum gerçekleştireceğim. Sivil toplum kuruluşları ve Yahudi kimliğinin bu kuruluşlar içindeki yeri, bir azınlığın duruşunun nasıl olması gerektiği hakkında konuşacağım. Çoğunluğun içinde, kimliğini kaybetmeden kişinin kendisini ifade edebilmesinin önemli olduğunu düşünüyorum.
Verda Alaton: Sergimde etnik takılar, seyahatlerimde topladığım parçalar ve Afrika'dan çekilmiş “Hedres” adı verilen ahşap yapı koleksiyonumu paylaşıyorum. Amatörce çektiğim Tibet, Yemen, Ürdün, Kamboçya, Vietnam fotoğraflarımı paylaşıyorum.
Katılımcıların görüşleri:
Türk Musevi Cemaati Başkanı Silvyo Ovadya: Limmud bu yıl üçüncü kez yapılıyor. Her sene gitgide artarak, çoğalan bu ilgili kalabalığı görmek bizi mutlu ediyor. Tesadüfen bulunduğumuz noktada, İzmir'den gelen 5- 6 kişi var. Kendileri de çok etkilendiler. Tahmin ediyorum önümüzdeki yıllarda İzmir'den daha geniş bir katılım olacak. Şu ana kadar (öğlen itibariyle) iki çalışmayı izleme şansım oldu; çok farklı konularda ki bu çalışmaların toplumun ilgisine cevap verdiğini zannediyorum.
İzmir Cemaati Başkanı Jak Kaya: Çok güzel, örnek alınması gereken bir etkinlik olarak değerlendiriyorum. İnsanların bir arada olmak için çok büyük gayret göstermeleri, kanaatimce birlik ve beraberliğin simgesi oluyor. Bu heyecanı kaybetmemek lazım.
Tuna Alkan: Tüm Limmudlara katıldım. Geçen yıllarda olduğu gibi keyif alacağıma eminim. Dikkatimi çeken en güçlü sunumların sabah saatlerine yığılmış olması. Linda Olmert'in sunumunu izlemeyi düşünüyorum.
Ceki Duşi: İkinci defa katılıyorum. Yeniden genç iş adamları, tarihçilerle olmak, kendime katkı sağlamak, yeni fikirler edinebilmek, yan etkinliklerle yeteneklerimi geliştirmek çok güzel.
David Romano: Üçüncü gelişim; çok şey alabileceğime inanıyorum. Linda Olmert, Joel Grishaver, Miri Eisin, Avraham Infield'in sunumlarını izleyeceğim.
Eda Levi: İlk kez katılıyorum. Seminerlerde sorularıma yanıt bulacağımı düşünüyorum. “Holokost'u aşabilmek: 2. Kuşak” semineri ilgimi çekiyor.
İzzet Barokas: Yeni bilgiler öğrenmek, iyi vakit geçirmek ve arkadaşlarımla birlikte olmak için geldim.
Deniz Para: Geçen sene de görevliydim. Farklı insanlarla tanışmak ve paylaşmak gayet güzel. Dans ve sinema etkinliklerine katılmayı planlıyorum.
Miryam Anjel: Limmud'a ikinci kez katılıyorum. Bu yıl biraz eğlenmek istiyorum. Tanıdıklarımı görebilmek bana iyi geliyor. Perküsyon atölyesindeyim ve akşam sahnede bir sunum yapacağız.