Yahudi Dünyasindan

Nelly BAROKASAvner Shalev`e Légion d`HonneurYad Vaşem Holokost Müzesi Müdürü Avner Shalev, Légion d`Honneur Ödülü`nü Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy`nin elinden alırken “Bu onuru tevazu ve gururla kabul ediyorum” dedi

Kültür
9 Ocak 2008 Çarşamba
25 Ekim Perşembe günü Paris’teki Elysée Sarayı’nda düzenlenen bir törende Yad Vaşem Holokost Müzesi Müdürü Avner Shalev, Légion d’Honneur Ödülü ile onurlandırıldı. Ordre national de la Légion d’Honneur Fransa’nın en değerli payesi sayılıyor. Hemen ertesi günü de İspanya Kraliyet Ailesi’nin katıldığı bir törende Yad Vaşem Müzesi’ne Prince of Asturias Ödülü verildi. Fransa’daki ödül törenine siyasetçilerin, Yahudi Cemaati ileri gelenlerinin yanı sıra bir Auschwitz kurtulanı ve geçmişte Avrupa Parlamentosu başkanı olan Simone Veil de katıldı.
Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy; “Bu değerli ödül size, Holokost’un anımsanması için dünya çapında gösterdiğiniz olağanüstü çaba nedeniyle sunuluyor” dedi. Yad Vaşem ziyaretinin kendisini değiştirdiğine değinen Sarkozy, yaşamlarını yitirmiş binlerce çocuğun adlarının tek tek okunduğunu duyduğunda derinden etkilendiğini söyledi.
1993 yılından beri Yad Vaşem’de başkanlık görevini sürdüren Avner Shalev, Uluslararası Holokost Eğitimi konusunda bir okul açtı, Yad Vaşem arşivlerini genişletti ve müzenin yeni kompleksini kurdu. 2005’te açılan Holokost Tarihi Müzesi’nin küratörlüğünü yaptı.
Avner Shalev; “Yüksek kültürü, dünyadaki statüsü, tarih boyunca anahtar bir rol oynaması, çok geniş bir Yahudi toplumuna sahip olması açısından Fransa çok önemli bir ülke. Fransa Cumhurbaşkanının değerli zamanını bana bu ödülü tevdi etmek üzere ayırmış olması,  çok anlamlı” sözleri ile duygularını ifade etti.

Emir Kusturica İsrail’e gidiyor
Sırp yönetmen ve müzisyen Emir Kusturica “The No Smoking Orchestra” adlı orkestrası ile dört konser vermek üzere İsrail’e gidiyor
“The No Smoking Orchestra” adlı orkestrası ile İsrail’e gidecek olan Emir Kusturica, 17 ve 19 Aralık’ta Mann Auditorium’da ilk iki konserini verecek. Kusturica ayrıca Kudüs ve Hayfa’da da sahne alacak. Emir Kusturica ve “The No Smoking Orchestra”sının konserleri, Çingene müziği dahil olmak üzere, Balkan ve Yahudi müziği, Rock’n roll gibi farklı müzik türlerinden oluşacak.

Belgrad Kitap Fuarı’na protesto
Belgrad Kitap Fuarı’nda antisemit yayınların sergilenmesi, Sırbistan’daki bir Yahudi kuruluşu tarafından protesto edildi
Sırp yazar Ratibor Djurdjevic’in iki kitabının Belgrad Kitap Fuarı’nda sergilenmesi üzerine Sırbistan Yahudi Toplumları Federasyonu bu kitapların derhal stantlardan kaldırılması için harekete geçti.
Yahudi Federasyonu’nun Tanjug Haber Ajansı tarafından yayınlanan bildirisinde şöyle deniyor: “Bu kitap fuarında bir Holokost Kurtulanı olan yazar Primo Levi’nin ölümünün 20. yılının anılmasının yanı sıra böyle antisemit yayınların yer almasını tam bir kara mizah olarak değerlendiriyoruz. Bu tür yayınların fuar stantlarından kaldırılmasını ve gelecekte bu tür hataların yinelenmemesini rica ediyoruz.”
Bu bildiri fuar yöneticilerine, Sırbistan’ın Ulusal Azınlıklar Konseyi’ne, Kültür ve Diyanet İşleri Bakanlıkları’na ve yerel yayınevlerine gönderildi.
Hıristiyan yayınevi IHTUS’un kurucusu ve sahibi olan yazar Ratibor Djurdjevic; “The Elders of Zion”, “3000 Years in the Service of the Satan”, “The Myth about the Holocaust”, “Judeo- Bankers and the Rise of Hitler” ve “The Human Victim in Judaism” gibi kitapları tercüme edip yayınlamıştı.
Bu tür kitapları Belgrad’da bulmak hala mümkün. Yerel Yahudi cemaati zamanında Djurdjevic’e karşı dava açtıysa da yazar sağlık durumunun el vermemesi nedeniyle duruşmaya çıkamamıştı. 7 milyon nüfuslu Sırbistan ve Montenegro’da günümüzde 3000 Yahudi yaşamakta.