BUNLARI DUYDUNUZ MU?

İsrail`de bulunan bir biyoteknoloji şirketi, AIDS testinde bekleme süresini daha da kısaltan bir kit üretti. SMARTube adını taşıyan buluş, 3 ila 5 gün içinde kişinin kanında HIV olup olmadığının yanıtını verebiliyor. Bu tüpleri Türkiye`de üç genç girişimci tanıttı. Can Sinemli , Melih Namer ve Soner Sırtmaç. Bu gen&

Ekonomi
9 Ocak 2008 Çarşamba

Betül BİLMEN

> İsrail Çalışma ve Sanayi Bakanı’nın 4 Kasım 2007 Pazar günü yapılacak olan “WATEC Israel 2007” konferansı öncesi yaptığı açıklamaya göre 2006 yılında 850 milyon dolarlık hacmi olan  İsrail’in su teknolojisi ihracatının bu yıl 1.1 milyar dolara ulaşması bekleniyor. Avustralya, Hindistan, Brezilya, Kenya, Şili, Kolombiya, Letonya ve Macaristan’dan temsilcilerin katılacağı konferansa dünyadaki su teknolojisi konusundaki en büyük firmalarından Veolia Water, Siemens ve General Electric’in CEO’ları da katılacak.  Son yıllarda ülkede verilen önemin hızla arttığı su teknolojileri araştırmaları için hükümet 120 milyon şekel ayrılmasına karar verdi. 2015 yılında global su teknolojileri sektörünün 600 milyar dolara ulaşması bekleniyor.

> 2006 yılında Avrupa Çağrı Merkezi Ödülleri’nde dereceye giren tek Türk firması olan Global Bilgi bu yıl 12’ncisi düzenlenen organizasyonda “En İyi İnsan Kaynakları Uygulamaları” konusunda birincilik ödülünü aldı. Yapılan araştırmaya göre Türkiye’de her yıl % 10- 12 oranında büyüme kaydeden çağrı merkezi pazarında 27 bin kişi çalışıyor. Türkiye’de bulunan 850 çağrı merkezinde çalışanların %44.9’u 25- 29 yaşları arasında. Çalışanların %46,5’i üniversite 47,5’i lise mezunu olduğu pazarda, kadınların oranı %69. Bankacılık ve telekom sektörlerinin çağrı merkezleri toplam çalışanların yaklaşık %25’ini oluşturuyor. (Marketing Türkiye)

> Dünyanın teknoloji konusunda önde gelen şirketlerinden Xerox geçtiğimiz hafta düzenlendiği etkinlikte yeni ofis yazılım çözümlerini sergiledi. Etkinlikte çıplak gözle görülemeyen yazı fontu "Microtext" ile bir belgenin orijinalliğini gösteren ve sadece "floresan" ışıkta görülebilen gizli yazı ve şifrelerle basılmasını sağlayan "Floresan Yazı" yazılımı tanıtıldı. Xerox'un yazılım çözümleri, grafik tasarımcılarının, pazarlama şirketlerinin, baskı merkezlerinin ihtiyacını karşılıyor. Ayrıca yazılımlar broşür, katalog, dergi kapağı, takvim, raporlar gibi baskı materyallerinin kişiye özel olarak hazırlanmasını mümkün kılıyor. Uzakdoğu yapılanması Fuji Xerox'la beraber her yıl ortalama 1.5 milyar dolarlık bir kaynağı AR- GE çalışmalarına ayran Xerox’ta 5000 AR- GE çalışanı bulunuyor. Xerox'un ABD Kanada ve Avrupa'da yer alan AR- GE laboratuarlarında iş uygulamaları, elektromekanik sistemler, dijital görüntüleme, bilgisayar, renk bilimi ve baskı teknolojileri alanlarında araştırmalar yapılıyor.

> İsrail Altyapı Bakanı Binyamin Ben Eliezer, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler'in resmi konuğu olarak, geçtiğimiz hafta 3 günlük bir ziyaret için Türkiye’ye geldi. Edinilen bilgiye göre, Ben Eliezer'in Türkiye'deki temasları sırasında Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler ile birlikte, iki ülke arasında daha önce mutabakata varılan çoklu boru hatları projesi ile ilgili gelişmeler hakkında görüşmeler yaptı. Ayrıca, proje kapsamında yakın zamanda Hindistan Enerji Bakanı'nın da katılacağı üçlü bir toplantı yapacakları bildirildi.