Haftanin İzi

Asya / ÇinÇin, Bush ve Dalai Lama`ya tepkiliTibet`in sürgündeki ruhani lideri Dalai Lama, Amerika birleşik Devletleri ziyareti sırasında Beyaz Saray`da Başkan George Bush ile görüştü. Bu görüşme ile altı yıl içinde ikilinin üçüncü görüşmesi gerçekleşmiş oldu.

Toplum
9 Ocak 2008 Çarşamba
ABD Başkanı Bush ayrıca Washington'da, Kongre tarafından Dalai Lama'ya verilen "Kongre Altın Madalyası" dolayısıyla düzenlenen törene de katıldı.
Çin görüşme öncesinde, bu buluşmanın Pekin- Washington ilişkilerini ciddi şekilde zedeleyeceği uyarısında bulunmuştu. Çin yönetimi, ABD'nin yaptığı yanlışları düzeltmesini ve törenin iptal edilmesini istedi. Çin Dışişleri Bakanı Yang Jieche, Çin'in iç işlerine müdahale anlamına geleceğini savundu.
Beyaz Saray'dan yapılan açıklamada, Başkan Bush'un Pekin yönetiminin kaygılarını anlayışla karşıladığı belirtildi; bununla birlikte, "Umarız Çin lideri de, Dalai Lama'yı, Başkanın gördüğü gibi, barış isteyen bir ruhani lider olarak kabul eder." sözlerine yer verildi. Beyaz Saray sözcüsü Dan Perino, Başkan George Bush ile Dalai Lama'nın görüşmesinin, Çin'i kışkırtma amacı taşımadığını dile getirdi.
Tibet, işgal edildiği 1951 yılından bu yana Çin yönetimi altında. Dalai Lama, 1959 yılında Çin yönetimine karşı başlatılan ayaklanmanın başarısızlığa uğramasından bu yana Hindistan'da yaşıyor.

Afrika
• Mozambik: En iyi Afrikalı lider ödülü
Sudanlı işadamı Mo İbrahim'in verdiği 5 milyon Amerikan Doları değerindeki Afrika'da iyi liderlik ödülüne, iç savaşı sona erdiren lider olarak kabul edilen Mozambik eski Cumhurbaşkanı Joaquim Chissano layık görüldü.
• Kenya: BM çevre raporu
Kenya’nın başkenti Nairobi’de yayınlanan ve BM Çevre Programı’nın 390 uzmana hazırlattığı 570 sayfalık rapora göre, bugünkü ve gelecek nesillerin hayatını garanti altına alabilmek için her alanda mutlaka ve derhal harekete geçilmesinin şart olduğu uyarısında bulundu. Gezegendeki doğal kaynakların sistematik şekilde yok edilmesiyle ülke ekonomilerinin geleceğinin tehdit altında kaldığına vurgu yapılan raporda, liderlerin önceliği “çevrenin zararına kalkınma”ya değil, “kalkınma için çevreye” vermeleri isteniyor, aksi takdirde insanlığın geri dönemeyeceği bir yola gireceğine dikkat çekiliyor. Rapora göre, dünyadaki gelişme son 20 yıl içinde daha önce hiç görülmemiş boyutlara ulaştı. İnsanoğlu artık çevreye yönelik tehditleri anlamak ve yönetmek için araçlara sahip, fakat bunlar gereği gibi kullanılmıyor.

Amerika
• ABD: Kaliforniya yanıyor
Amerika Birleşik Devletleri'nin güneybatısındaki California eyaletinde etkili olan yangınlar nedeniyle, tahliyesine karar verilenlerin sayısı bir milyona ulaştı. Yangından en çok etkilenen San Diego bölgesinde tahliye edilen 300 bini aşkın kişi parklarda, okullarda ve yerel yönetimlere ait merkezlere sığındı.
ABD Başkanı George Bush yangının yol açtığı tahribatı görmek üzere bugün bölgeye gitti ve yedi yöreyi felaket alanı ilan etti. Yangınların yol açtığı maddi zararın 1 milyar doları aştığı tahmin ediliyor. Yangında üç kişi can verdi, 20 kişi de yaralandı.
• ABD: Küba'ya değişim çağrısı
Amerika Birleşik Devletleri Başkanı George Bush, Küba Lideri Fidel Castro'nun geçen yıl hastalanması sonrası ilk kez, ülkesinin Küba politikasına yönelik bir konuşma yaptı. Bush Kübalılara; Komünist rejime son vermeleri ve demokratik değişimi gerçekleştirmeleri çağrısında bulundu. Bush, Havana'daki yönetim ve zihniyeti değişmediği sürece, bu ülkeye yönelik ticari ambargosunu kaldırmayacaklarını söyledi. ABD Başkanı, Küba'nın "tropikal bir gulag” (Sovyetler Birliği'nde siyasi hükümlülerin zorla çalıştırıldığı yer) olduğunu söyledi. Küba ise açıklamaya sert tepki gösterdi, Amerikan Başkanı'nı şiddeti teşvik etmekle suçladı.
• Arjantin: Seçim heyecanı
Arjantin, pazar günü yeni devlet başkanını seçmek üzere sandık başına gitti. Halihazırda bu görevi yürüten ve 2001’deki ekonomik krizden sonra ülkeyi düze çıkaran adayı Devlet Başkanı Nestor Kirchner’in eşi senatör Cristina Fernandez de Kirchner’in, 14 adayın yarıştığı seçimi, ilk turun sonunda aldı. Cristina Kirchner’in seçimleri kazanması ile, ülkeyi ilk kez bir kadın yönetecek.

Asya
• Myanmar: Diyalog işaretleri
Myanmar'da askeri cunta yönetimi, budist rahiplerin başını çektiği protesto gösterilerinin güç kullanılarak bastırılması ardından ev hapsinde tutulan muhalif lider Aung San Suu Kyi'le ilk görüşmesini yaptı. Birleşmiş Milletler Özel Temsilcisi İbrahim Gambari, dün Myanmar'daki askeri cuntaya daha fazla baskı yapılmasını sağlamak üzere en yakın müttefikleri Çin'e bir ziyarette bulunmuştu.
• Japonya: Güvenlik
Japonya, ABD’nin 11 Eylül saldırılarından sonra uygulamaya koyduğu sistem gibi, gelecek aydan itibaren ülkeye girecek yabancıların fotoğraflarının çekilip parmak izlerinin alınacağını açıkladı. Bu bilgiler, gerektiğinde göçmen bürosunun dışında yabancı yetkili ve hükümetlerle de paylaşılabilecek. İnsan hakları örgütleri uygulamaya şiddetle karşı çıkıyor.

Avrupa
• Hollanda: Eğitim desteği
Hollanda'nın Noordwijk kasabasında düzenlenen NATO savunma bakanları toplantısında konuşan NATO Genel Sekreteri Jaap de Hoop Scheffer, Afganistan'daki çok uluslu güce bazı ülkelerin diğerlerine göre daha az kaynak ayırdığından yakındı ve üyelerden Afganistan'a asker sevki konusunda verilen sözlerin tutulmasını istedi. Toplantıda Afgan ordusunun eğitim ihtiyaçları öne çıkan bir başlık. Toplantının ilk gününde aralarında Almanya ve Fransa'nın da bulunduğu dokuz ülke, Afganistan'daki personel sayılarını artırma sözü verdiler.
• Çek Cumhuriyeti: Rus askerine veto
Çek Cumhuriyeti Başbakanı Mirek Topolanek, hükümetinin Amerika Birleşik Devletleri'nin ülkelerinde inşa etmek istediği füze savunma tesislerine Rus denetçilerin tesislere girmesine onay verebileceklerini ancak Rus askerlerinin ülkeye girişinin kabul edilemez olduğunu belirtti. Amerikan Savunma Bakanı Robert Gates Ruslar'ın Çek Cumhuriyeti'nde yapılması planlanan radar tesisinde bulunması fikrini Rusya'nın bu konuyla ilgili kaygılarını gidermek için dile getirmişti.
• Sırbistan: Anlaşma iddiası
Lahey'deki Uluslararası Savaş Suçları Mahkemesi Sırbistan'dan savaş suçu zanlısı Bosnalı Sırp lider Radovan Karadziç ile Amerikalı yetkililer arasında bir dokunulmazlık anlaşması yapıldığı iddialarını araştırmasını istedi.

Ortadoğu
• İran: Devrim Muhafızlarına terörist suçlaması

Amerikan Dışişleri Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice'ın açıkladığı yaptırımlar çerçevesinde İran Devrim Muhafızları ''terör destekçisi'' ilan edildi; ayrıca ''kitle imha silahlarını yaymakla" suçlandı. Rice basın toplantısında bu suçlamayı Devrim Muhafızları'nın '񟭏'te Avrupa'yı vurabilecek uzun menzilli balistik füze programı'' geliştirmesi nedeniyle yaptıklarını söyledi.
• B.A.E.: Bin Ladin’den yeni ses kasedi
El Cezire televizyonu, terör örgütü El Kaide’nin lideri Usame Bin Ladin’e ait olduğunu belirttiği bir ses kasedini yayınladı. Bin Ladin, kasette “İslam ümmetinin çıkarı, bir devletin çıkarından önce gelir. İnancın gücü, Müslümanlar arasındaki birliğin gücündedir, El Kaide içindeki kardeşlerim, size bir kişi ya da grubu fanatik biçimde takip etmekten sakınmanızı tavsiye ediyorum” dedi. ABD, El Cezire televizyonunda yayınlanan ses kasedinin, terör örgütü El Kaide’nin lideri Usame bin Ladin’e ait olduğunu bildirdi. Beyaz Saray sözcüsü Dana Perino, “İstihbarat yetkilileri kasedin bin Ladin’e ait olduğunu düşünüyor” dedi.
• Suriye: Tesis ortadan kaldırıldı
İsrail'in geçen ay hava saldırısı düzenlediği belirtilen Suriye tesisine ait son uydu görüntüleri binanın tamamen ortadan kaldırıldığını ortaya koyuyor. Bağımsız Amerikan araştırma kuruluşu Uluslararası Güvenlik ve Bilim Enstitüsü ISIS, sanayi tesisine benzeyen binanın yapımı sürmekte olan bir nükleer reaktör olabileceği kanısında. Suriye ise, nükleer reaktör inşa planları olmadığını vurguluyor.