Bush: ‘Riyad terörle mücadele ediyor`

Neo- Nazi bir topluluğun Kristal Gece`nin yıldönümünde Yahudi Mahallesi`nde düzenleyeceği yürüyüşe bir itiraz da Prag Belediyesi`nden geldi

Toplum
9 Ocak 2008 Çarşamba

ABD Başkanı George Bush, Riyad’ın terörle mücadele ettiğini söyleyerek ülkeye yapılacak fonların önünü açtı. ABD Maliye Müsteşarı Levey birkaç hafta önce, Suudi Arabistan’ın teröre destek veren kişileri yargılamadığını açıklamıştı

ABD Başkanı George W. Bush, Suudi Arabistan’ın uluslararası terörle mücadele için işbirliğinde bulunduğunu onayladı. Bu şekilde demokratikleşme ve kadınların güçlendirilmesi için yollanacak fonların önü de açılmış oldu.
Bush’un açıklaması, Suudi Arabistan’ın terör örgütlerini destekleyenleri yargılamamakla suçlanmasından haftalar sonra geldi. Terör ve Finansal İstihbarattan sorumlu ABD Maliye Müsteşarı Stuart Levey, birkaç hafta önce, Suudi Arabistan’ın ABD ya da BM’nin terörü desteklemekle suçladığı bir tek kişiyi bile yargılamadığını belirtmişti. ABD’nin Uluslararası Dini Özgürlükler Komisyonu da kısa bir süre önce Suudi Arabistan’ın nefret ve hoşgörüsüzlüğü teşvik eden yazıların yayını durdurmadığını bildirdi. Aynı raporda, ülkede dini özgürlüklerin ve hoşgörünün korunması için ilerleme olmadığı da belirtildi.
Beyaz Saray sözcüsü Dana Perino, başkanın kararını savunurken, Maliye Müsteşarı’nın bu konudaki açıklamalarını hatırlamadığını ve hükümet reformu, eğitim ve kadınların güçlendirilmesini destekleyen programlara izin verildiğini söyledi. “Bu tür programların harekete geçirilmesi ve fon alabilmesi için başkanın onları tartması gerekir. Kararı şimdi vermesinin nedeni budur” dedi. Perino ayrıca, ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice’ın İsrail’e ve bölgeye yaptığı son ziyaretinde fazla ilerleme kaydetmediği, bunun da Annapolis’teki uluslararası barış görüşmelerinin ertelenmesi anlamına geldiği söylentisini reddetti. “Bir Filistin Devleti hakkında kapsamlı ve ciddi tartışmalar yapılması için doğru zaman olduğuna inanıyoruz. Görüşmelerin yapılmayacağını ima eden herhangi bir şey duymadım. Bu yönde çalışılıyor” dedi.