Kristallnacht`ta Neo- Nazi gösteri

Neo- Nazi bir topluluğun Kristal Gece`nin yıldönümünde Yahudi Mahallesi`nde düzenleyeceği yürüyüşe bir itiraz da Prag Belediyesi`nden geldi

Toplum
9 Ocak 2008 Çarşamba
Geçen cuma Prag Belediye Mahkemesi, belediye yasağını kaldırarak, Kristallnacht (Kristal gece)’nin yıldönümüne denk gelen 10 Kasım günü tarihi Yahudi Mahallesinde, Çek Neo- Nazi bir topluluğa yürüyüş izni verdi.
Yürüyüşün Çek Cumhuriyeti’nin Irak savaşına girişini protesto etmek için yapılacağı söylense de bir protestocunun yürüyüşe katılacaklara beraberlerinde Üçüncü Reich renklerinden siyah, beyaz ve kırmızı ağırlıklı bayraklar getirmesini söylemesi, bu yürüyüşün tahrik amaçlı olabileceğini gösteriyor. Yürüyüşün yapılacağı yer ve tarih bu kanıyı güçlendiriyor.
Prag Yahudi Cemaati Başkanı Frantisek Banyai, yürüyüşün Yahudi cemaatine bir mesaj niteliği taşıdığı görüşünde. Yahudi liderler internet sitelerinde çıkan haber ve tartışmalardan dolayı huzursuz. Şikayetler üzerine Prag Belediyesi, Nazi yandaşları tarafından tarihi Yahudi Mahallesi’nde yapılacak yürüyüşe izin veren mahkeme kararına itiraz etti ve durdurma kararı çıkmasını talep etti.
Prag Yahudi Cemaati, 10 Kasım’da şehrin Yahudi mahallelerindeki sinagoglardan  birinde Kristallnacht kurbanlarını anmak üzere toplanacak. Camların kırıldığı Kristal Gece olarak adlandırılan Kristallnacht, 10 Kasım 1938’de pekçok Yahudi işyerinin camlarının kırılmasıyla, Nazilerin açıkça Alman Yahudilerine uyguladığı zulmü gösteriyor.