Nasrallah: ‘Ron Arad`in bulunmasi için elimden geleni yaptim`

Gelecek ay yapılması planlanan barış zirvesi öncesi İsrail`in Doğu Kudüs`ü boşaltması konusu gündemin önemli maddelerinden biri

Toplum
9 Ocak 2008 Çarşamba

İsrail ve Hizbullah arasında gerekleşen esir ve naaş değiş tokuşu sonrasında konuşan Nasrallah, Ron Arad’ın bulunması için elinden geleni yaptığını iddia etti ve İsrail’den Samir Kuntar’ı geri istedi
Geçen hafta Lübnan sınırında İsrail iki ölü ve bir ağır yaralı Lübnanlı militanı Hizbullah’a teslim ederken, Hizbullah da karşılığında Gabriel Dawit adlı bir İsralli sivilin naaşı ile Ron Arad’ın 1988’de yazdığı bir mektubu İsrail’e teslim etti.
Değiş tokuşta naaşı teslim edilen Gabriel Dawit’in denizde yüzerken boğulduğu veya intihar ettiği varsayılıyordu. Fakat kesin ölüm nedeni henüz bilinmeyen Dawit’in bir kaçakçılık işi sırasında Hizbullah’ın eline düşmüş olabileceği belirtiliyor.
1986 yılında kaybolan İsrailli pilot Ron Arad’ın yazdığı mektup ise 1988 yılında hala Hizbullah’ın elinde olduğunu gösteren bir kanıt olarak değerlendirildi. Fakat belge Arad’ın akıbetine ışık tutamadı.
Alman Der Spiegel’in bu hafta çıkan sayısına göre bu değiş tokuşun gerçekleşmesinde Alman Dış İstihbarat Servisi BND’nin bir ajanı etkin rol oynadı. Spiegel’e göre Arap kültürü ve Ortadoğu hakkında uzman olan Gerhard Conrad adlı ajan bir süredir gizli olarak konu hakkında çalışıyordu. 2004’te de benzer bir tutsak değiş tokuşunda aktif rol alan Conrad 2006’da Kofi Anan ile görüştüğünden beri Tel Aviv, Beyrut, New York ve Berlin arasında mekik dokuyarak BM adına arabuluculuk görevini yerine getiriyor. Spiegel’e göre Hizbullah’ın son dakikada fikir değiştirmesinden endişe eden Conrad, Hizbullah’ın değiş tokuş için Lübnan sınırına yolladığı araç konvoyuna da bizzat eşlik etti.
Gerçekleşen değiş tokuş hakkında demeç veren Hizbullah Başkanı Hassan Nasrallah olumlu gelişmeden duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Nasrallah, Arad konusunda da elinden gelen her şeyi yaptığını,  bunun karşılığında Lübnan vatandaşı olan Samir Kuntar’ın serbest bırakılmasını istediğini bildirdi.
Beyrut’ta milli kahraman olarak görülen Kuntar 1979 yılında İsrail’in Nahariye şehrinde bir baba ve kızını öldürmüştü. Anne küçük kızı ile saklanarak katilden kurtulmuş fakat anne ses çıkarmaması için tuttuğu kızın boğulmasına neden olmuştu. Konu hakkında konuşan İsrail müzakerecisi Ofer Dekel ise Arad’ın akıbeti kesin olarak belli olmadan Kuntar’ın serbest bırakılmasının söz konusu olmadığını bildirdi.
İsrail ve Hizbullah arasında geçen hafta yapılan tutsak ve naaş değiş tokuşu Hizbullah tarafından rehin alınan askerlerin serbest bırakılmasına ilişkin umutları yükseltti.