Olmert- Erdoğan görüşmesinin perde arkasi

Olmert, İsrail uçaklarınca Suriye`ye 6 Eylül`de düzenlenen operasyon sırasında Türk topraklarına yakıt tanklarının düşmesi nedeniyle Başbakan Recep Tayyip Erdoğan`dan özür dilediğini açıkladı

Toplum
9 Ocak 2008 Çarşamba
İsrail Başbakanı Ehud Olmert, haftalık olağan Bakanlar Kurulu toplantısında, Türk topraklarına düşen yakıt tanklarıyla ilgili ilk kez açıklama yaptı ve 23 Ekim’de Londra’da Başbakan Recep Tayip Erdoğan ile görüşmesi sırasında, "meydana gelebilmiş herhangi bir zarar nedeniyle" özür dilediğini bildirdi. Paris ve Londra temasları hakkında bilgi veren Olmert’in, kabine üyelerine, "İsrail uçakları, gerçekten Türk hava sahasını ihlal etmişlerse Türkiye’nin saygı duyduğumuz egemenliğine ve toprak bütünlüğüne zarar vermeye ya da kuşku yaratmaya yönelik bir art niyetimiz yoktur" dediği belirtildi.
İsrail’in Kanal 10 televizyonu ise özrün sebebinin, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın, Londra’daki görüşmeleri sırasında Olmert’e ’kamuoyuna yönelik bir açıklama’ için baskı yapması olduğunu öne sürdü. İsrail uçaklarının 6 Eylül’de Suriye’de bir nükleer tesisi vurduğu iddia edilmiş, bu operasyon sırasında bazı yakıt tankları Türkiye sınırları içine düşmüştü. Türkiye, konuyla ilgili olarak İsrail’den resmen açıklama istemişti.
İsrail Başbakanı Ehud Olmert, 62, düzenlediği basın toplantısında, prostat kanserine yakalandığını, tümörün çok erken teşhis edildiğini, hastalığının Başbakanlık görevini hiçbir şekilde etkilemeyeceğini söyledi. Olmert bu açıklamayı bu konuda herhangi bir yasal yükümlülüğü bulunmamasına rağmen, "kamuoyunun gerçekleri bilme hakkı" bulunduğunu ifade etti. Filistinli başgörüşmeci Saib Erakat da Olmert'e Filistin Kurtuluş Örgütü adına geçmiş olsun dileklerini iletti ve acil şifalar diledi.