Konferans öncesi Olmert- Abbas buluşmasi

İsrail - Filistin Özerk Yönetimi (FÖY) arasındaki görüşmeler Olmert- Abbas buluşması ile sürdü. İkilinin bir araya geldiği öğle yemeğinde İsrail Dışişleri Bakanı Tzipi Livni de hazır bulundu

Toplum
9 Ocak 2008 Çarşamba
İsrail Başbakanı Ehud Olmert, Filistin Özerk Yönetimi Lideri Mahmud Abbas’la geçtiğimiz cuma günü bir araya gelerek iki taraf arasındaki uzlaşmazlıklar hakkında görüştü. Filistin tarafının sözcüsü Nabil Abu Rdeneh’in yaptığı açıklamaya göre iki lider öğle yemeği boyunca yaklaşmakta olan barış zirvesi öncesi ortadaki engelleri aşma konusunda görüş alışverişinde bulundu.
İsrail tarafı bundan sonra iki taraf arasında yapılacak tüm anlaşmaların, Yol Haritası’nda belirlenen çerçeve dahilinde olmasını talep ediyor. Aynı zamanda İsrail, Filistin Devleti’nin kurulması konusunda yaşanacak gelişmelerin öncelikle planın ilk şartına hizmet etmesi gerektiğini savunuyor. Bu şarta göre Filistin tarafı, bölgesinde beslenen terör odaklarına karşı gerekli ölemleri almalı. İki lider arasında gerçekleşen görüşmeye İsrail Dışişleri Bakanı Tzipi Livni de katıldı. Livni daha önce ikiliye hiç eşlik etmemişti. Livni, geçtiğimiz hafta ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Steve Hadley ile yaptığı toplatıda atılacak adımların Yol Haritası’na uygun olması gerektiği uyarısını yapmıştı. Hadley’le perşembe günü bir araya gelen Olmert, geçen hafta gerçekleştirdiği Fransa ve İngiltere gezilerini ve bu ülkelerin liderleri Sarkozy ve Brown’la yaptığı görüşmeler hakkında bilgi verdi.
Filistin tarafı ise Yol Haritası’nın birinci kısmını oluşturan bölümlerde üzerlerine düşeni yaptıklarını, ancak Batı Şeria’daki kontrol noktalarını kapatmadığı için İsrail’in birinci kısım zorunluluklarını yerine getirmediğini açıkladı. İsrail, bu iddiaya karşılık olarak, Filistin tarafının güvenlik ve terörün önlenmesi konularında hiçbir adım atmadığını, Batı Şeria’daki kontrol noktalarının boşaltılmamasının bununla eş görülemeyeceğini belirtti.
Nablus Valisi Cemal Muhaisel, yaptığı açıklamada 2- 3 haftalık süre içinde FÖY’ün yüzlerce güvenlik görevlisini şehre yerleştireceğini ve suçla mücadele konusunda önemli bir gelişme sağlanacağını söyledi. Birkaç hafta önce İsrail, Nablus şehrinde polis gücünün gelişmesi gerektiğini belirtmiş, ancak FÖY’ün henüz hazır olmadığını açıklamıştı.