Golden Age ile altin çağinizi yaşamaya var misiniz

65 yaş ve üstü cemaat üyelerinin yaşam kalitelerini yükseltmek, sosyal yaşamdan kopmamalarını sağlamak ve gittikçe zorlaşan hayat koşullarının yıpratıcı etkilerini azaltmak amacıyla oluşturulan “Türkiye HahambaşılığıGolden Age” Komisyonu, üye sayısını her geçen gün arttırmaya devam ediyorSibel KONFİNO&nbs

Toplum
9 Ocak 2008 Çarşamba
2001 yılında, Onursal Başkan Bensiyon Pinto önderliğinde, yurt dışındaki örneklerinden esinlenerek kurulan oluşumun vizyonunun belirlenmesiyle çalışmalarına başlayan ekip, bugün 29 kişilik, harikalar yaratan bir gönüllü grubuna dönüştü. Başkan Meri Maya ve Başkan Vekili Şeli Elmas geçen altı sene süresince gerçekleştirdiklerini ve ideallerinde yatanları bizimle paylaştılar.
Golden Age girişimine nasıl ve neden gerek duyuldu. amaçları nelerdir?
Şeli Elmas: İYD’de gönüllü çalışırken benden daha deneyimli çalışma arkadaşlarımın dönemin Cemaat Başkanı Bensiyon Pinto’ya fikir danışmalarıyla, insanların yaşlılıklarını huzurla ve mutlulukla devam ettirebilecekleri ve sosyal yaşamdan uzaklaşmadan yeni, farklı bir arayış içinde başlayan bir girişim Hahambaşılık Golden Age Komisyonu. Böylece yurtdışında benzer örnekleri olan bu oluşumun temeli atılmış oldu. Yaşlıları mutlu edecek birçok farklı ortam yaratmak amacıyla kurulan Golden Age Komisyonu’nun ana çatısı her dernek ve kurumdan iki üyenin katılımıyla oluşturuldu. Lina Filiba, Tamar Behar, Kolomba Kasuto, Sara Mori, Eti Pinto, Eti Telvi ve benden oluşan kurucu üyelere yeni isimlerin de katılmalarıyla fikir alışverişleri başladı.
Meri Maya: Kuruluş aşamasında yoktum. Ancak Mişne Tora’daki görevim bitince Mayıs 2002’de aralarına katıldım ve o günden beri başkanlık görevini sürdürmekteyim.
Gerçekleştirdiğiniz faaliyetler nelerdir?
Ş.E: İlk faaliyetlerimizi dernek mekanlarında gerçekleştirmeye başladık. Özellikle bayramlarımızda büyüklerimizi yalnız bırakmayarak anlamlı kutlamalar yaşamalarını sağladık. Daha sonra onlardan gelen talepler neticesinde dış mekanlara gezmeye götürdük. Piknikler yapıyor, özellikle anneler günü, babalar günü veya yılbaşı gibi özel günlerde, gücümüz dahilinde birlikte olabilme imkanı yaratıyoruz. Yaz sezonunda deniz ve havuzdan faydalanmalarını sağlarken, sinemaya, tiyatroya götürmeye çalışıyoruz. Ayrıca 15 günde bir DYD’de farklı buluşmalar gerçekleştirdiğimiz bir günümüz var. Kimi zaman bir Rav, kimi zaman konusunda uzman bir kişi, kimi zaman da sanatçı konuklarımız oluyor. Gülüyor, eğleniyor, şarkılar söylüyor, oyunlar oynuyoruz. Onlar da bir sonraki etkinliği sabırsızlıkla bekliyorlar.
En yeni faaliyetimiz ilki geçtiğimiz hafta gerçekleştirdiğimiz el işi günleri. Özel bir mekanımız olmadığından dolayı Şişli ve Caddebostan Sinagoglarının bizlere açtığı özel bir salonda on beş günde bir el işi faaliyetleri yapacağız. En önemli amacımız büyüklerimizi günlük streslerinden, problemlerinden uzaklaştırmak; sosyal bir ortamda mutlu anlar yaşamalarını sağlamak. Yani bir bakıma bu faaliyete terapi günü de diyebiliriz. Arzu eden herkes kendi imkanlarıyla bu etkinliğe katılabilecek ve hiçbir ücret talep edilmeyecek.
Tüm bunların yanı sıra çok duygusal anlar da yaşıyoruz. Örneğin senelerdir birbirlerini görmeyen arkadaşlar, hatta akrabalar Golden Age Komisyonu’nun programları sayesinde tekrardan görüşebilme fırsatı buluyorlar. Bazıları, özellikle yakın oturanlar faaliyetlerde tanışıyor ve görüşmeye başlıyorlar. Anlayacağınız yepyeni arkadaşlıklar da doğuyor.  
Erkek üyelerimiz azınlıkta olmasına rağmen onlara da özel tavla ve tombala turnuvaları düzenliyoruz. Onlar da çekinmesinler, bize katılsınlar.
M.M: Ayrıca evlerinden çıkamayan ancak yine de bizlerle birlikte olmak isteyenlerin bizzat evlerine ziyarete giderek birkaç saatlerini onlarla paylaşıyoruz. Özellikle bayramlarda yalnız bırakmamaya özen gösteriyoruz. Bizlerle anılarını paylaşıyor, ikramlarda bulunuyorlar.Yani bir bakıma onların yaşama sevinçleri oluyor, hayattan kopmamalarını sağlıyoruz. Yalnız faaliyetler için değil doktor, yardımcı bulmak veya herhangi bir konuda soru sormak, danışmak istediklerinde de onlarla iletişim kurarak en kısa sürede yardımcı olmaya, elimizden geldiğince yardımcı olmaya çalışıyoruz.
Hedef kitleniz kimlerdir ve onlara ne şekilde ulaşıyorsunuz?
M.M: Cemaatimizin 65 yaş üstü fiziksel yapısı ve sağlığı el veren, maddi ve manevi ayırım gözetmeksizin her üyesi bizim hedef kitlemizdir. Yaklaşık 350 kişilik bir listemiz var. Gönüllü üyelerimiz her faaliyet öncesi kendilerini arayıp hatırlarını soruyor ve bilgilendiriyor. Daha sonra Anadolu ve Avrupa yakasında belirlenen yer ve saatte kendileriyle buluşuyor, günün geçirileceği mekana gidiyoruz. Uzak yerlere gittiğimiz zaman yanımıza Or- Ahayim Hastanesi’nden bir hemşire de alıyoruz.
Golden Age hedeflediği noktaya vardı mı?
Ş.E: Elbette altı senedir yapılan çalışmaların karşılığını alıyoruz. Ama çok daha fazla insana ulaşmak, onları da aramızda görebilmek istiyoruz. En büyük idealimiz cemaatimizin yapısı içinde kendimize ait bir mekana sahip olmak ve üyelerimize orada her gün hizmet verebilmek. 29 kişilik Golden Age gönüllüsü olarak onların mutluluğunu, hayata bağlandıklarını gördükçe daha da fazla çalışmamız gerektiğinin farkındayız. “İyi ki varsınız, bizleri küçük dünyalarımızdan çıkartıp keyiflenmemizi sağlıyorsunuz.” sözlerini duyduğumuz zaman motivasyonumuz artıyor. Bu satırlar aracılığıyla maddi manevi yanımızda bulunan ve bu girişimi destekleyen herkese teşekkür ederiz.