Bereket simgesi nardan gelen sağlik

Joelle PİNTONar, Yahudilerin yeni yılı olan Roş Aşana`yı kutlarken ilk gece yenen yemeğin değişmez meyvalarından biridir; yaklaşık 613 taneciği barındıran bu meyve, taneleri gibi bereketli bir yeni yılı simgeler. Günümüzde ise nar, doktorların en sağlıklı bulduğu meyveler arasında yerini almaya başladı. Bereketi simgeleyen nar,

Toplum
9 Ocak 2008 Çarşamba
Sağlıklı yaşam meraklıları, organik meyvelere meraklıdır. Meyveler antioksidan etkileriyle vücudumuzu toksinlerden arındırır, içerdiği vitaminlerle gribal enfeksiyonlara karşı savaşmamızı sağlar, içerdikleri yüksek lif oranı sayesinde bize tokluk hissi verirken, tatlı yeme ihtiyacımızı bir nebze baltalar.  Meyvelerin birçoğu düşük sodyum oranı, yüsek lif oranı ve içerdikleri vitaminler sayesinde insan sağlığına çok faydalıdır.  Faydalı meyveler düşünüldüğünde ise yıllardır ezberlediğimiz bazı meyveler akla gelir; portakal yüksek oranda c vitamini içerir, iyi bir antioksidandır, elmanın lif oranı yüksektir gibi doğru ve faydalı bilgilere aklımız gider.  
Birkaç yıldır, kendine özen gösteren kişilerin tüketmeye başladığı, faydaları küçümsenmeyecek meyvelerden biri ise nardır.  Nar, çoğu meyvenin yanı sıra, antioksidan açısından zengin olan yeşil çay ve kırmızı şaraptan bile daha fazla antioksidan içerir. 
Antioksidanlar bağışıklık sistemimizi güçlendirdiğinden, günde beş ölçü meyve yemek, sağlığımız için çok yararlıdır.  Antioksidan etkisi gibi viral enfeksiyonla savaşma yönünden faydalı olan nar, bağışıklık sistemimizi güçlendirir, böylelikle nezleden, kötü kolesterol oranın düşürülmesine  kadar birçok hastalıktan korunmamıza yardımcı olur.  Narın popülaritesinin artması birkaç yıl öncesine dayansada, yapılan araştırmalar, İlk olarak Kuzey Afrika’da yetiştirilen narın sıvısının millattan önce kullanılan ve eski reçetelerde bulunan en eski ilaçlardan biri olduğunu gösteriyor. Antioksidan ve vitaminler açısından zengin bir meyve olan nar, son yıllarda sadece yediğine dikkat eden sağlıklı yaşam meraklılarının değil, dermatologların da dikkatini çekti. Doğaya dönme trendini takip eden uzmanlar, yüz ve cilt bakımında da narın antioksidan etkisinden faydalanmaya devam ediyor.  Cildi UV ışınlarından koruyan spf faktörlü kremlerin de etkisini arttıran nar, artık hem yaz, hem de kış aylarında kullanılan spf faktörlü kremlerin daha az kimyevi madde ve daha fazla antioksidan içermesini sağlıyor. 
Nar ve nar suyu daha çok geçtiğimiz beş yıldır popüler olsa da, uzun zamandır dünya mutfaklarında, değişik damak tatlarına hitap ediyor.  Ülkemizde nar ekşisi daha çok salata sosu olarak kullanılırken, çekirdekleri en çok güllaç yapımında,  Pakistan ve Hindistan mutfaklarında ise bu çekirdekler kurutulup, köri yapımında kullanılıyor.  Yunan mutfağında da çok popüler olan nar, kebaplardan, avokado ve narlı dip yapımına kadar çeşitli yemeklerde kullanılıyor.  Dünya mutfaklarında nar, dondurma, likör, şerbet ve reçel yapımında da yer alıyor.