Geleneksel Çanakkale gezisi

On beş senedir düzenlenen, dört senedir de Yosi Penso anısına gerçekleştirilen geleneksel Çanakkale Gezisi bu yıl 19- 21 Ekim tarihleri arasında yapıldı

Toplum
9 Ocak 2008 Çarşamba
19 Ekim Cuma sabahı  aralarında İsrail’den gelenlerin de yer aldığı yaklaşık 170 kişilik grup otobüs ve arabalarıyla Çanakkale’ye doğru yola çıktı. Yol boyunca yapılan ikramların yanı sıra herkese GOA Yayınevi tarafından kitap hediye edildi.
Grup, Çanakkale’de gazeteciler tarafından karşılanırken,  ertesi gün  şehrin yerel gazetesi ‘Olay’da geleneksel gezi geniş yer aldı.  
Cuma akşamı  Rav Moşe Benveniste önderliğinde, Avram Yanni, Ortaköy Sinagogu Hazanı Viktor Beruhiel ve Eli Ergün’ün okudukları Şabat duasının ardından Akol Otel’de Şabat yemeği yenildi. Yemekten sonra Çanakkale’de ikamet edenlerin  eski arkadaşlarını, dostlarını görmeye gelenlerin ziyareti sırasında duygulu anlar yaşandı. Birbirini uzun yıllardır görmeyenler eski günleri kah gülerek, kah göz yaşlarıyla andılar.  Cumartesi sabahı tüm katılımcılar Mekor Hayim Sinagogu’ndaki duada hazır bulundular.
Sefer Tora’lar Mizmorların eşliğinde sinagogda dolaştırırken atılan gül yaprakları ve badem şekerleri Tefilanın bir düğün töreni havasına soktu. Dua sırasında İsrail’den gelen  genç damada da Hatan duası okundu.  Şabat duasının ardından  Penso ailesinin verdiği Seuda’da  Çanakkale’ye özgün börekler ve fırınlanmış yumurta ikram edildi.  Şabat bitiminde   bir  balık lokantasında fasıl heyeti eşliğinde hep birlikte  akşam yemeği yenildi 21 Ekim Pazar sabahı  duadan sonra, mezarlık ziyaret edildi ve İstanbul’a doğru yola çıkıldı.
Katılımcılar her yıl olduğu gibi bu yıl da gezinin keyifli geçtiğini, artan katılımcı sayısından memnuniyet duyduklarını ifade ettiler.