Yahudi Dünyasindan

Nelly BAROKASİlan Ramon`un günlüğü İsrail Müzesi`ndeColumbia uzay mekiğinin parçalanması sonucu yaşamını yitiren İsrailli astronot İlan Ramon`un günlüğü sergilenecek

Kültür
9 Ocak 2008 Çarşamba
İsrail’in ilk ve tek astronotu İlan Ramon’un, Colombia mekiğinin parçalanmasından sonra ortaya çıkarılan günlüğünün onarılarak bir araya getirilen 30 sayfası İsrail Müzesi’nde sergilenecek. Tetkik edilen günlüğün sayfaları İsrail Müzesi arşivine, bir kopyası da İlan Ramon’un eşi Rona Ramon’a gönderildi.
“Bugün uzayda yaşadığımı hissettiğim ilk gün. Uzayda yaşayan ve çalışan bir adama dönüştüm.” Uzaydaki altı gününü kaleme alan Ramon’un günlüğü bu sözlerle başlıyor. Uzmanlar, uzay mekiğinin dünyaya dönüş sürecinde İlan Ramon’un günlüğü kucağında tuttuğunu, bazı bölümlerin yandığı halde bir kısmının kurtarıldığını belirttiler. Günlüğe ait sayfalar, Colombia uzay mekiğinin enkazları etrafında iki ay kadar ortaya çıkarılmayı bekledi. Çünkü mekiğin parçaları çok geniş bir alana yayılmıştı.
Günlüğün sayfaları ortaya çıkarılana dek hava koşullarına bağlı olarak yağmur ve rüzgara maruz kaldı. Sayfaları birleştirme ve koruma çalışmaları uzmanların altı ayını aldı.
İlan Ramon, 2003 yılının Şubat ayında NASA’nın Colombia uzay mekiğinin atmosfere girdiği sırada patlaması sonucunda yaşamını yitirmişti. Texas eyaleti civarına yayılan mekiğin enkazları arasında bulunan İlan Ramon’un naşı defnedilmek üzere İsrail’e Nahalal Mezarlığı’na getirilmişti.

Hizbullah, Ron Arad’ın mektubunu teslim etti
Uzun yıllardır izi bulunamayan İsrailli pilot Ron Arad’ın 1986’da yazdığı bir mektup, geçen hafta İsrail ile Lübnan arasındaki tutuklu değiş tokuşu görüşmeleri sırasında teslim edildi.

Kaçırılan askerler konusunda görüşmeleri denetleyen Şin Bet’in eski Başkanı Ofer Dekel, Savunma Bakanlığı’nın Tel- Aviv’deki merkezine davet ettiği Ron Arad’ın eşi Tami  Arad’a Hizbullah’ın teslim ettiği bir mektup verdi.
Esir düşen İsrailli pilot Ron Arad’ın 1986 yılında yazmış olduğu bu mektup ve fotoğraf geçen hafta İsrail ile Lübnan arasındaki tutuklu değiş tokuşu görüşmeleri sırasında teslim edildi. Ron Arad’ın eşine, kızına ve ailesine olan sevgisini dile getirdiği mektubu eşi Tami gözyaşları içinde okudu. Mektup ve fotoğraf ile birlikte Hizbullah, Arad’ın kaçırılması ile ilgili hazırladığı raporu verdi. Bu raporda, Ron Arad’ın hayatta olup olmadığını araştırmak üzere Hizbullah’ın gösterdiği çabanın ayrıntıları sıralanmakta. Raporu inceleyen Savunma Bakanlığı, Alman Conrad Gerhard’ın arabuluculuğunda Hizbullah’tan daha ayrıntılı bilgiler edinmeye çalışacak.
Elde edilecek bilgilerin niteliği doğrultusunda, kaçırılan İsrail askerleri Ehud Goldwasser ve Eldad Regev’in iadesi karşılığında Samir Kuntar’ın serbest bırakılması gündeme gelebilecek.
Alman Der Spiegel’e yaptığı açıklamada Ofer Dekel; “Sami Kuntar tutuklu değişiminin bir parçası olmayacak. Ron Arad hakkında somut ve gerçek bilgiler edinmezsek Kuntar’ı serbest bırakmayacağız” dedi.

Barenboim: “Wagner konseri Hitler’i mezarında ters döndürecek”
Bir Yahudi’nin yönetimindeki İsrailli ve Araplardan oluşan orkestra tarafından verilecek Richard Wagner konseri, Nazi rejimi döneminde inşa edilmiş bir mekanda gerçekleşecek

Ünlü Orkestra Şefi Daniel Barenbaum, Alman Die Zeit Gazetesine verdiği demeçte; İsrailli ve Arap müzisyenlerden kurduğu Doğu- Batı Divan Orkestrası’nın önümüzdeki yıl Richard Wagner’in Die Walkuere’sinin ilk bölümünü Berlin’deki Waldbuehne’de çalacaklarını söyledi. Waldbuehne, Nazilerin 1936 Olimpiyatları için inşa ettikleri kompleksin bir bölümünü oluşturuyor. Daniel Barenbaum söyleşisinde şöyle demekte: “Durumu tahmin edebiliyor musunuz? Waldbuehne, Hitler tarafından inşa ettirilmişti. Müzik Wagner’in müziği… Çalacak olan bizler… Hitler ile Wagner mezarlarında ters dönecekler” dedi.
Barenboim ayrıca, İsrailli, Filistinli ve komşu Arap ülkelerinin genç müzisyenlerinden oluşan Divan Orkestrası’nın, müzik yaşamının en önemli projesi olduğunu söyledi. “Hitler ve Stalin gibi despotların nasıl müzik sevgisine sahip oldukları sorusu aklımı hep kurcalamıştır. Bence onlar için müzik, gerçek yaşamla ilgisi olmayan kendi krallıklarının bir çeşit gizli bahçeydi” dedi.
Arjantin doğumlu bir İsrail vatandaşı olan Daniel Barenboim, 2001’de İsrail’in Wagner’i çalmama konusundaki kurallarını yıkmış, Tristan und Isolde operasında Berlin Staatskapelle Orkestrasını yöneterek gürültü koparmıştı. Barenboim, Die Zeit’a; “Ben saf müzik mantığına sahibim. Wagner’in kişiliği veya siyasi duruşu beni hiç ilgilendirmiyor. Beni ilgilendiren onun muhteşem müziği” dedi.