Dünyanin Bilgi Mirasi EMC

Dünyanın önde gelen veri depolama ürün ve servis geliştiricisi EMC, dünya mirasının dijital ortamda saklanması projesinde yerel kurum ve kişilerden katkı bekliyor. EMC katkıda bulunanlara 5 ila 25 bin dolar arasında para verecek. Başvurular içinse son tarih 30 Kasım 2007Nur ŞAUL BARAKAS

Ekonomi
9 Ocak 2008 Çarşamba
Veri depolamada bilişim sektörünün lider ürün ve servis geliştiricilerinden EMC World, dünya bilgi mirasının dijital ortamda saklanması bu Projeyi öne sürdü. Projeye büyük firmaların, kuruluşların yanı sıra, yerel kişilerin yapacağı katkılar da bekliyor.
EMC’nin ABD’de başlattığı EMC Heritage Trust projesi kapsamında, ilk etapta ABD’deki JFK Kütüphanesi ve Smithsonian Enstitüsü, İsrail’deki Yad Vashem Müzesi, Singapur’daki National Heritage Board Kütüphanesi ve Almanya’daki Herzogin Anna Amalia Kütüphanesi dijital ortama taşınıyor. İsrail tarihine iz bırakmış bir çok olay dijital platforma taşındı bile.
EMC bu proje ile yangın sel gibi doğal bir afet sonucunda zarar görme veya tamamen yok olma riski bulunan dünya bilgi mirasının, gelecek kuşaklara aktarılmasına katkıda bulunmayı amaçlıyor. EMC bu nedenle bir süredir sürdürdüğü dünya bilgi mirasının dijital ortamda saklanması projesine yerel otorite ve bireyleri de dahil etme kararı aldı.
EMC’nin donanım ve yazılım sponsorluğunu yaptığı projeye dünyanın her yerinden isteyen herkes kişisel katkı yapabilecek. Yerel katılımcıların gönderdikleri bilgilerin proje kapsamına alınması halinde EMC gönderilen kişilere 5 bin ile 15 bin dolar arasında bir ücret takdim edecek. Dünya mirasının dijital ortamda saklanarak gelecek nesillerle güvenli bir şekilde ulaştırılmasını hedefleyen projeye katkıda bulunmak isteyen yerel katılımcılar; yerel kütüphaneler, müzeler, kişisel arşivler, özel koleksiyonlar, müzik, mektup, ya da çeşitli sanat eserlerinin dijital kopyaları, kültür ve eğitim amaçlı yerel enstitülerin arşivleri ve veri tabanlarından yararlanılabilir.  Bu yolla proje; dünyanın herhangi bir köşesinde bulunan kişilerin seslerini ulaştırmasına aracılık edecek ve de bireyler dünyanın dijital mirasını internetten ziyaret ederek belki de gidip görmesi mümkün olmayan yerler hakkında birebir bilgiye ulaşmış olacak. Proje kapsamında dijital ortama geçirilen belge ve bilgilerin yerine yenisinin konulmasının imkânsız olduğu düşünüldüğünde projenin önemi daha da artıyor. Ayrıca böylesine tüm dünyayı kapsayan bir projede yer almak kendi bölgemizi tanımak, anlatmak açısından da yararlı olabilir. Böylece kişilerin elinde bulunan gelecek kuşaklara aktarılmasında yarar olan, yıllardır gün ışığına çıkmamış belgelerin dünya kamuoyu ile paylaşması ve gelecek kuşaklarla buluşması şansı yakalayabilir.  Başvurular 30 Kasımda sona erecek. EMC’nin bu projesine dünyanın dört bir yanından herhangi bir yerel organizasyon veya enstitü, sahibi olduğu bilgileri proje merkezine gönderebilir. Bu projenin başkanlığını Daniel Marrow, uzman tarihçiler, sanat tarihçileri ve sivil toplum örgütleri yürütüyor. 
Bilgi için: www.emc.com, http://israel.emc.com
Kaynak: Ekonomist Dergisi