Filistinli temsilcinin Auschwitz ziyareti

İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinecad iki günlük Ermenistan ziyaretini kısa keserek ülkesine döndü. Ermenistan hükümeti, Ahmedinecad`ın meclisi ve Tsisiernakaberd Soykırım Anıtını da ziyaret etmesini bekliyordu.

Toplum
9 Ocak 2008 Çarşamba

Filistinli Büyükelçi Khaled Ghazal, İkinci Dünya Savaşı sırasında birçok Yahudinin katledildiği Auschwitz- Birkenau ölüm kampını ziyaret etti

İsrail ve Filistinli üst düzey yetkililer Holokost’u anmak üzere Polonya’da bulunan Auschwitz- Birkenau ölüm kampını ziyaret etti. İsrail’in Polonya’daki Büyükelçisi David Peleg, Filistinli meslektaşı Khaled Ghazal ile iki saat görüştükten sonra, Polonya’nın güneyinde bulunan eski Nazi kampındaki gaz odalarını, krematoryumu ve barakaları ziyaret etti. 
Kampı ilk kez ziyaret eden Ghazal, İkinci Dünya Savaşı sırasında yapılan Yahudi katliamının hatırlanması ve Filistinliler ile İsrailliler arasındaki bağların güçlendirilmesi için bu tür faaliyetlerin düzenlenmesi gerektiğini belirtti. Ghazal konuyla ilgili olarak, “Bu ziyaretin Ortadoğu’daki barışı canlandırmak için bizlere bir ders verdiğini düşünüyorum” açıklamasını yaptı.
David Peleg, The Associated Press ile yaptığı telefon görüşmesinde, Ghazal’ın ziyaretinin kendisini memnun ettiğini ve bu ziyaretlerin İsrailliler ile Filistinliler arasındaki insani iletişimle ilgili mesajlar verdiğini dile getirdi. Peleg aynı zamanda Ghazal’ın hükümeti temsil etmediğini ifade ederek, “Birçok sosyal etkinlikte kendisiyle bir araya geliyoruz. Bu görüşmelerden birinde Auschwitz’i ziyaret etmek istediğini belirtmişti. Bu organizasyonu düzenlemekten mutluluk duyacağımı söyledim” açıklamasını yaptı. Son üç senedir ilk kez bir Filistinli temsilci Auschwitz’i ziyaret ediyor.