Abbas, Dahlan`i yardimcisi olarak istemiyor

İsrail Savunma Bakanı Ehud Barak, Lübnanlı Dürzi Lider Walid Jumblatt ile Washington`da görüşecek

Toplum
9 Ocak 2008 Çarşamba

Mısır gazetesinin haberine göre, başta ABD olmak üzere çeşitli ülkeler Muhammed Dahlan’ın Filistin Özerk Yönetimi (FÖY) Lideri Mahmud Abbas’ın yardımcısı olarak atanmasını talep ediyor. Abbas’a yakın kaynaklar ise bu talebi Abbas’ı oyundan çıkarma girişimi olarak görüyor

Ramallah’tan gelen habere göre Bush yönetimi, Filistin Özerk Yönetimi Lideri Mahmud Abbas’a üst düzey El Fetih görevlisi Muhammed Dahlan’ı yardımcısı olarak ataması konusunda ısrar ediyor. Fakat Abbas ABD’nin bu isteğini geri çevirerek, Washington ile ufak çaplı bir krize yol açıyor. Haberler, Dahlan’ın birkaç hafta önce Abbas’ın liderlik performansını eleştirmesiyle ikili arasındaki gerginliğin arttığına da dikkat çekiyor.
Mısır gazetesi Al- Masriyoon’ın Abbas taraftarı El Fetihçiler ile yaptığı görüşmeye göre Dahlan, Batı Şeria ve Gazze’deki El Fetih kadrolarını Abbas’a karşı kışkırttıyor. Haberde ayrıca Mısır hükümetinin gerginliğin artmasına engel olmaya çalıştığını belirtiliyor. Mısırlı arabulucuların krize çözüm yolları aramak için önümüzdeki günlerde Ramallah’ı ziyaret etmeleri bekleniyor.
Bazı El Fetih üyelerinin eski Güvenlik Komutanı Dahlan’ı, geçen haziran ayında Hamas’ın ABD ve diğer ülkelerden milyonlarca Dolar ve silah elde etmesine rağmen, Gazze’nin işgaline engel olamadığı için eleştirdiği biliniyor. Dahlan ise bu suçlamaları reddediyor.
Abbas’a yakın kaynaklar, ABD ve bazı AB ülkelerinin, Dahlan’nın FÖY Lideri Mahmud Abbas’ın yerine geçmesini istediklerini belirtti. Abbas’ın eski Başbakanlardan Ahmed Kurey’i, İsrail ile Annapolis’te yapılacak ABD destekli Ortadoğu Barış Konferansında ekibinin başına getirmesi ise tüm şimşekleri üzerine çekti.
Bu olaylara ek olarak Abbas ile Başbakan Selam Feyyad arasında da bir krizin yaşandığı konuşuluyor. Feyyad’ın ABD destekli konferansın Annapolis’te yapılması için Filistinlilerin daha yumuşak bir tavır göstermesi gerektiğini düşünüyor olması, Abbas ile arasının açılmasına sebeb oldu. İkili arasındaki gerginlikten dolayı ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice, geçen haftaki Ramallah ziyaretinde Abbas ve Feyyad ile ayrı ayrı görüşme yapmak zorunda kaldı. Abbas’ın danışmanı Nimer Hammad, Abbas- Feyyad ilişkisinin iyi olduğunu ve birlikte çalışmaya devam ettiklerini, çıkan haberlerin sadece dedikodu kaynaklı olduğunu açıkladı.