Ortaköy Sinagogu`da Ahnasat Sefer Tora töreni

Geçtiğimiz hafta içinde Ortaköy Etz Ahayim Sinagogu`nda gerçekleştirilen bir törenle Rıfat Kamhi büyük babası Rıfat Kamhi anısına hediye ettiği Sefer Tora Ehal`e yerleştirildiEster YANNİER

Toplum
9 Ocak 2008 Çarşamba
Yahudi dini gereği sinagoga girecek yeni bir Sefer Tora, coşkulu bir törenle kutlanır. 16 Ekim Salı akşamı Ortaköy Etz Ahayim Sinagogu’nda gerçekleştirilen Ahnasat Sefer Tora töreninde küçük -  büyük tüm konuklar bir bayrammışçasına neşeli şarkılarla  bu mutlu olaya tanık oldular. 
Törende  Hahambaşı Rav İsak Haleva, başta olmak üzere Bet- Din üyeleri, Onursal Başkan Bensiyon Pinto, Aşkenaz Cemaati Başkanı Av. Benyamin Poluman, Başkan Vekili Sami Herman, Başkan Yardımcısı Robert Aburada, Rıfat Kamhi ve ailesi,  cemaat dernek, kurum ve kuruluşlarının başkanları, sinagog yahidleri ve dindaşlar hazır bulundular.
Mehanem Eskenazi yönetiminde Maftirim ve Emine Keskin yönetiminde   UÖML korolarının  seslendirdikleri şarkılardan sonra gecenin sunuculuğunu üstlenen İzi Hekimoğlu Etz Ahayim Sinagogu Başkanı Alber Elvaşvili’yi konuşma yapmak üzere davet etti. Elvaşvili: “Bugünkü anlamlı töreni yaşamamıza vesile olan Rıfat Kamhi  ve ailesine müteşekkiriz.   Yıllar önce Ortaköy’de  bulunan Kamhi  Yeşiva’sı dedesinin ismini taşımaktaydı. Bugünkü törenle girişini yaptığımız kıymetli Tora’mızla  hepimize örnek bir aile tablosu yaşatan  Rıfat Bey dedesinin adını da nesiller sonraya taşımış oldu” dedikten sonra Ortaköy cemaati olarak olaydan gurur duyduklarını dile getirdi.
Sinagogun Haham Akaali Rav  Naftali Haleva törenin anlamını aktaran bir konuşma yaptı: “Yeni bir Sefer Tora’nın sinagoga girişi anlamlı bir tören ile gerçekleşir. Simha Tora Bayramı’ndaki gibi coşkulu ve neşe dolu şarkılarla yapılır. Genelde yeni yazılan Sefer Tora’nın yazım işlemi Sofer tarafından tamamlanır.  Bütün bu törenin amacı  Tora’ya olan saygımızı  göstermek ve bunu çocuklarımıza da hissettirebilmektir” dedikten sonra Sefer Tora’nın yazılımının son noktasını koymak üzere; Hahambaşı Rav Haleva, Rav Adoni, Rav Benveniste, diğer Bet- Din üyelerini ile Rıfat Kamhi ve ailesini bahçeye davet etti.  Böylece yeni  bir Sefer Tora’nın kullanıma geçirilmesi için uygulanan gelenek Hahambaşı Rav Haleva ve Rav Adoni tarafından  yerine getirilmiş oldu. 
Bu görüntülerin ardından dünyanın çeşitli ülkelerinde yapılan Ahnasat Sefer Tora törenleri de ekrana yansıtıldı.
Şofar sesleri,  minik gelin ve damatlar eşliğinde  Hahambaşı’nın Hupa altında sinagoga taşıdığı yeni Sefer Tora’nın tacını Hahambaşı Rav Haleva, Rimonim’lerini Rav Benveniste, plakasını Rav Adoni, Faşasını ise Hazan Viktor Beruhiyel taktı. Yeni Sefer Tora  Ehal’e yerleştirilmeden önce Mizmor Le David ilahisiyle diğer Sefer Tora’larla birlikte sinagogda dolaştırıldıktan sonra Ehal’e yerleştirildi.
Bunların gerçekleşirken Azara’dan  Hupa’nın üzerine beyaz gül yaprakları  atıldı. Rav Naftali Haleva: “Sayın Rıfat Kamhi sinagogumuza yeni bir sefer Tora kazandırmakla büyük bir mitsvayı yerine getirdi.  Bunu özellikle büyükbabasının anısına yapması Ortaköy Sinagogu için ayrı bir anlam taşıyor.  Büyükbabası Rıfat Kamhi, zamanında Ortaköy semtinde mevcut olan Yeşiva Kamhi’nin kurucularındandır. Aynı zamanda sinagogumuzun kapısı da  büyükbaba Kamhi tarafından  inşa edildi. Torunu aynı düşünceyle Sefer Tora hediye ederek geleneği devam ettirdi” sözlerinden sonra çocuklara aidiyet duygusu ile ilgili kısa bir öykü anlattı. Öykünün özeti: “Bu gün bütün çocuklarımız kimliklerinin ayırtına varmak istiyor. Tek eksik biz büyüklerin kalp atışlarının onları motive edecek şekilde atmamasıdır. İşte bu günkü Ahnasat Sefer Tora’nın  amacı kalp atışlarımızı hızlandırmak” dedi. 
İlerleyen saatlerde yeniden söz alan Başkan Alber Elvaşvili: “Ortaköy’ün yahidleri tüm yıl boyunca katkılarını eksiksiz yerine getirirler. Tıpkı yenilemede olduğu gibi  herkes çalıştı. Bir yahid mimari tecrübesiyle, diğer bir yahid on emrin yazısını hazırlayarak bu yenilemeye katıldılar. Az sonra plaketlerini alacak kardeşlerimize Ortaköy yahidleri ve yönetim kurulu adına bizi bu güzel mekana kavuşturdukları için şükranlarımı sunuyorum” sözlerinden sonra Rıfat  Kamhi’ye  günün anısına teşekkür plaketini Hahambaşı Rav Haleva sunmasının ardından  hayırseverlere şükran plaketleri verildi.
Elvaşvili, Alberto Modiano’ya, Emine Keskin’e, Maftirim Korosu ve Menahem Eskenazi’ye, Rony Video’ya Salute Organizasyon’dan Melih Ruso ve Sinagog hanımlar Koluna teşekkür etti.  Tören sinagog bahçesindeki kokteyl ile sonlandı.