Yahudi Dünyasindan

Nelly BAROKASSovyet Yahudilerinin mücadelesine ışık tutan sergiTel- Aviv`in Beth Hatefutsoth Müzesi`nde açılacak olan bir sergi, 40 yıl kadar önce Yahudilerin SSCB`de kimliklerini koruma adına verdikleri mücadeleye, demir perde ardındaki refusniklere ışık tutuyorSovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği`nde Yahudilerin özgürlük mücadelesini başlatmalarında

Kültür
9 Ocak 2008 Çarşamba
“Jews of Struggle” adını taşıyan sergi, 1967 ile 1989 yılları arasında refusniklerle, Sion tutuklularının öykülerini, demir perde ülkelerinde Yahudi kimliğini korumak üzere verilen mücadeleyi, Stalin dönemi ve sonrasında süregelen antisemitizmi, karşılaşılan zulüm ve baskıyı ilk kez fotoğraflar, posterler,  ressamların eserleri, filmler, belgeler, kitaplar, günlükler, albüm ve mektuplar aracılığı ile ortaya koyuyor.
Sergi ayrıca, Sovyet yetkililerinin Holokost sırasında Yahudilerin imha edildiği gerçeğini gizleme çabalarını, Sovyet Yahudilerinin özgürlüğe kavuşmaları için İsrail’de ve tüm dünyada yapılan protesto gösterileri ve etkinlikleri, Sovyet bloğunun 1989’da çökmesi ile Aliya kapılarının açılmasını konu ediniyor.
Kendisi de bir refusnik olan Beth Hatefutsoth Müzesi Müdürü Natan Sharansky 20 Ekim’de açılacak sergi konusunda şöyle demekte: “Bu sergi, Yahudi tarihinin en övünülecek kesitine ışık tutmakta. Serginin amacı,  kimliklerini koruma adına tutuklanan Yahudilerin kahramanca mücadelelerini ve bu mücadeleye destek veren İsrail’in ve Yahudi kuruluşlarının çabalarını gözler önüne sermek” demekte.

İsrail filmine yasak
“The Band’s Visit” adlı İsrail filminin Mısır ve Arap Emirlikleri’nde düzenlenen film festivaline katılması yasaklandı

Konusu, Mısırlı bir orkestranın İsrail’i ziyaret etmesi olan İsrail filmi, sanat aracılığı ile İsrail ve Arap komşuları arasında dostluk köprüleri kurmayı amaçlıyor.
Ancak filmin Kahire Uluslararası Film Festivali ve Abu Dabi Festivali’ne katılma isteminin reddedilmesi üzerine “The Band’s Visit” filminin yapımcısı Eilon Rachkovsky, henüz uygun ortamın sağlanamadığını idrak ettiğini belirterek “Diplomatların yolunu izlemeyi umuyorduk” dedi.
Komedi türündeki film, siyaseti bir kenara bırakıp, yalnızlık, sevgi, zaaflık gibi her insana özgü durumları işliyor.
Mısır Film Festivali düzenleyicileri, Mısırlıları İsraillilerle normal ilişkiler içinde yansıtan filmin gösterilmesinin yol açacağı siyasi ve diplomatik eleştirilerin sonuçlarından kaçındıklarını belirttiler. “Eğer bu filmi gösterseydik, İsraillilerle ilişkilerimizin normalleştiği izlenimini yaratmış olacaktık.”
Düzenleyiciler ayrıca, Ronit Elkabetz’in İsrailli bir kadını, Saleh Bakri’nin de Mısırlı bir müzisyeni canlandırdığı filmdeki bir aşk sahnesinin hoş karşılanmayacağını ifade ettiler. Arap Emirlikleri Film Festivali de, Mısırlı Film Oyuncuları Derneği’nin, filmin gösterilmesi durumunda festivali boykot edeceği tehdidinin ardından İsrail filminin katılmasını reddetti. Bu arada “The Band’s Visit”in, European Film Academy’nin Avrupa’nın En İyi Filmi 2007 ve European Discovery 2007 Ödülü’ne aday olduğu belirtildi.  Bu film “Bando” adıyla İstanbul Sanat Vakfı tarafından 19- 25 Ekim tarihleri arasında düzenlenen Film Ekimi’nde de gösterime girecek.

Peres’ten Streisand’a davet
İsrail Devlet Başkanı Şimon Peres, hayranı olduğu ünlü şarkıcı Barbra Streisand’ı 2008’in Mayıs ayında kutlanacak ülkesinin kuruluşunun 60. yıl törenlerine davet etti

60. yıl kutlamaları kapsamında, 4000 konuğun katılımı ile uluslararası bir konferansın gerçekleşeceğini de belirten Şimon Peres; “Bugüne dek ‘Avinu Malkeinu’ şarkısını birçok kantordan dinledim, ancak hiçbiri bu şarkıyı Barbra Streisand kadar başarılı seslendirmedi” sözleri ile sanatçıya hayranlığını dile getirdi. 13 Mayıs’ta Kudüs’te gerçekleşecek ve üç gün sürecek kongrenin ilk günü dünyanın geleceği, ikinci günü ülkenin geleceği, son günü de İsrail’in Yahudi Diasporası ile ilişkilerinin geleceği tartışılacak.
Konferansın bir bölümünde, İsrail’e desteği nedeniyle ABD’ye minnet duygularının ifade edileceğini belirten Peres; “60 yıllık dostluğa teşekkür etmenin zamanıdır” dedi.

Yigal Amir baba oluyor
İsrail Başbakanı İtshak Rabin’in katili Yigal Amir, tutuklu bulunduğu hapishane müdürlüğünden oğlunun doğumunda bulunmak üzere serbest bırakılmayı istedi

1995’ten beri tutuklu bulunan Yitzhak Rabin’in katili Yigal Amir, yazdığı bir dilekçe ile önümüzdeki hafta dünyaya gelecek oğlunun doğumunda bulunmak üzere bir süre serbest bırakılmayı talep etti.  İsrail Hapishane Müdürlüğü, Amir’in ricasının inceleneceği açıklamasını yaptı.  Hapisteyken Larissa Trimbobler ile hayatını birleştiren Yigal Amir’in oğlu 24 Ekim’de dünyaya gelecek. “Şimdi Barış” Başkanı Yariv Oppenheimer, Amir’in isteğinin kesinlikle kabul edilmemesi, Amir’in mevcut sisteme karşı giriştiği bir dizi mücadeleden zaferle çıkmasının Hapishane Müdürlüğü’nce artık engellenmesi gereğinin altını çizdi.