Haftanin İzi

Hazırlayan: Karel VALANSİAsya / MyanmarMyanmar`da cunta yanlısı gösteriRangun`da yapılan yönetim yanlısı mitinge resmi rakkamlara göre 120 bin kişi katıldı. Gösteri, cuntanın kendisine güveninin bir işareti olarak yorumlanıyor. Hükümetin her fabrikadan 50 kişi gönderilmesi zorunluluğu getirdiği, insanlara gösteriye katılmaları için para v

Toplum
9 Ocak 2008 Çarşamba
Myanmar'ın askeri yöneticileri batı medyası ve dış güçleri ülkede geçtiğimiz ay zorla bastırılan protesto gösterilerini kışkırtmakla suçluyor. Muhalefet lideri Aung San Su Kyi halen ev hapsinde tutuluyor.
2004’ten beri başbakanlık görevini yürüten 58 yaşındaki Myanmar Başbakanı Soe Win’in adı açıklanmayan bir hastalıktan öldüğü bildirildi. Budist rahiplerin önderliğindeki protesto gösterilerinin sürdüğü bir dönemde tedavi için dört aylığına Singapur’a giden iktidardaki askeri rejimin başbakanı 4 Ekim’de Myanmar’a geri dönmüştü.


Afrika
• Sudan: BM’den suçlama
Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki- Moon, Sudan hükümetini idari taktiklere başvurarak Darfur'a BM ve Afrika Birliği öncülüğünde yeni bir barış gücü konuşlandırılmasını engellemekle suçladı. Ban, Hartum yönetiminin şimdiye dek 26 bin kişilik güce asker sağlayacak ülkelerin listesini onaylamadığını ve Birleşmiş Milletler'in ofis için arazi almasının da engellendiğini belirtti.

Amerika
• Kolombiya: Altın madeninde toprak kayması
Kolombiya’nın güneybatısındabulunan Cauca’daki özel Suarez altın madeninde aşırı yağışın neden olduğu toprak kayması nedeniyle 22 madencinin öldüğü, 15’inin kaybolduğu, 24 madencinin de yaralandığı kaydedildi.
• Venezüella: Chavez Castro buluşması
Venezuela Devlet Başkanı Hugo Chavez, Küba Lideri Fidel Castro ile başkent Havana’da görüştü. İki lider Latin Amerika’daki ve dünyadaki gelişmeleri ele aldı. Ölümünün 40. yıldönümünde, Küba devriminin simge isimlerinden Che Guevara’dan söz etti. Chavez siyasi yaşamında ilham aldığını söylediği Castro’ya hapisanedeyken yaptığı bir resmi hediye etti.
• ABD: Nobel Ekonomi Ödülü
Amerikalı iktisatçılar Leonid Hurwicz, Eric Maskin, Roger Myerson bu yılki Nobel Ekonomi ödülüne değer görüldüler. Nobel komitesi, Hurwicz, Maskin ve Myerson'un mekanizma tasarım teorisinin temellerini attıklarını söyledi.

Asya
• Hindistan: Sinemada patlama
Hindistan’ın kuzeyindeki Pencap şehride komedi filminin gösterildiği bir sinemada meydana gelen patlamada, ilk belirlemelere göre 5 kişinin öldüğü, çok sayıda kişinin yaralandığı bildirildi. Patlamanın nedeni henüz bilinmiyor.
• Çin: Batılı demokrasileri örnek almıyoruz
Büyük bir ekonomik ve sosyal değişim sürecinde bulunan çin halk cumhuriyeti, “hiçbir zaman batı tarzı demokrasiyi” örnek almayacağını bildirdi.
Pekin -  Çin Komünist Partisi’nin 17. kongresi, ülke yönetimindeki en önemli isimlerini bir araya getirdi. Parti sözcüsü Li Dongşeng, başkent Pekin’deki kongrede yaptığı konuşmada, ülkedeki siyasi reformların süreceğini vurguladı. Fakat siyasi reformların Batı tarzı çok partili bir demokrasiye geçişi öngörmediğine işaret etti.
• Azerbaycan: ABD’ye tasarı çağrısı
Azerbaycan Dışişleri Bakanlığı ABD’ye, Ermeni tasarısının gündemden düşürülmesi çağrısında bulundu. Türkiye ve Ermenistan’la ortak komisyon kurulması önerisini  yineleyen Azerbaycan yapılan açıklamada, “Temsilciler Meclisi, tasarının kabulünden vazgeçerek, tüm dünyaya objektif ve etnik lobilerin etkisinden uzak olduğunu kanıtlamalı” dendi. Açıklamada, Ermenilerin tehcir kanunu gereği göç etmesinin, soykırım olarak nitelenemeyeceği ifade edildi.

Avrupa
• Hollanda: Kraliyet ailesine soruşturma
Kraliyet ailesine ayrılan bütçenin 4 yılda yüzde 36’lık artışla 113 milyon Euro’ya çıkması üzerine siyasi partiler hükümete baskı yaptı, meclis soruşturması istedi. Hollanda tahtına 30 Nisan 1980’de çıkan Kraliçe Beatrix’in her yıl artış gösteren masrafları incelemeye alındı. Kraliçe Beatrix’in kazancının vergi dışında tutulduğu ve devletten yıllık 3 milyon 879 bin Euro maaş aldığı açıklandı. Veliaht Prens Aleksander’ın 930 bin, eşi Maksima’nın 819 bin, küçük prens Bernarh’ın ise 635 bin Euro yıllık kazancı olduğu hatırlatıldı. Yaklaşık 5 milyar Dolar’lık serveti ile dünyanın en zengin kadınları arasında gösterilen Kraliçe Beatrix, 1972 yılında çıkarılan bir kanuna göre, hükümetten habersiz harcama yapamıyor.
• KKTC: Talat Ban Ki- moon ile görüşecek
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki- moon’la görüşmek üzere New York’a uçtu. Birleşmiş Milletler genel merkezinde yapılacak görüşmede, Ban’a Kıbrıs meselesi için neler yapılması gerektiğine ilişkin Türk tarafının görüşünü aktaracak.
• Türkiye: Yeni anayasa Avrupa’ya anlatılacak
Türk hükümeti, hazırlatmakta olduğu yeni Anayasa metni konusunda Avrupa’nın Anayasa konusundaki referans organı olan ve Venedik Komisyonu olarak anılan Hukuk Yoluyla Demokrasi İçin Avrupa Komisyonu’nu bilgilendirecek. Prof Dr Ergun Özbudun, 19 Ekim’de Venedik’te düzenlenecek Venedik Komisyonu Genel Kurul toplantılarında yeni Anayasa çalışmaları hakkında Komisyon üyelerine bilgi verecek. Aynı toplantılarda Finlandiya, Moldova, Azerbaycan, Sırbistan, Ukrayna ve Bulgaristan’daki anayasal değişiklik çalışmaları da ele alınacak.
• Vatikan: Müslümanlara olumlu yanıt
Roma Katolik Kilisesinin ruhani Lideri Papa XVI. Benedikt’e hitaben 138 Müslüman akademisyen tarafından kaleme alınan ve dünya barışı için iki din arasındaki ilişkilerin iyileştirilmesi çağrısı yapılan mektup Vatikan tarafından “olumlu” ve “cesaret verici” olarak nitelendi.
• Kosova: Bağımsızlık şart
Kosova Başbakanı Agim Çeku, Kosova’nın nihai statüsüyle ilgili yürütülen görüşmelerden sonuç çıkmaması halinde tek taraflı olarak bağımsızlık ilan edeceklerini açıkladı. Sırp liderler, Kosova’nın bağımsızlığına karşı çıkıyor. Görüşmelerin 10 Aralık’ta tamamlanması öngörülüyor.
• Yunanistan: Hükümete güvenoyu
Yunanistan’da 16 Eylül’de yapılan genel seçimlerin ardından kurulan Yeni Demokrasi Partisi Hükümeti güvenoyu aldı. Yeni hükümet 300 üyelik parlamentonun 152 üyesinden onay aldı.


Ortadoğu
• İran: Putin’e suikast planı iddiası
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’e, İran ziyareti sırasında suikast planlandığı bildirildi. Kremlin sözcüsü, bir suikast istihbaratı alındığını doğruladı. İran Dışişleri Bakanlığı ise bu yöndeki haberleri, iki ülke ilişkilerini bozmak isteyenlerin çıkardığını ve iddianın asılız olduğunu savundu. 1943’ten bu yana İran’a gidecek ilk Rus lider olan Putin’in bu gelişmeye rağmen ziyaretini iptal etmesi beklenmiyor.