Hitler`e sevgilerle

Myanmar`da, Budist rahiplerin başkaldırması ile askeri cunta arasında başlayan gerilim, ülkede halen yaşamakta olan yirmi Yahudinin korkulu anlar geçirmesine sebep oluyor

Toplum
9 Ocak 2008 Çarşamba

Frankfurt Uluslararası Kitap Fuar’ında bu hafta Hitler’e yazılan mektupların da yer aldığı eski kayıtların bulunduğu 476 sayfalık kitap sergileniyor

İlk bakışta, bir çocuğun kaleminden yazılmış, bir gencin zararsızca kendisini ifade ettiği “Seni çok seviyorum. Lütfen bana yaz. Gina” örneğinde olduğu izlenimini veren mektuplar. Ancak Adolf Hitler’e yazıldığı düşünüldüğünde bu mektup iyi bir izlenim bırakmıyor. Bu mektup, Almanya’da yayınlanan “Hitler’e mektuplar” kitabındaki 300 örnekten, Alman tarihçi Henrik Eberle’nin Rus arşivlerinden bulduğu 20.000 mektuptan biri.
Martin Luther Üniversitesi’nde öğretim görevlisi olan Eberle, mektuplar arasında sade Alman vatandaşlarının hislerinin, aynı zamanda da önde gelen kişilerin fikirlerinin yer aldığını söyledi. Eberle “Resmin bütününü görmek çok önemli” dedi.
Naziler kayıtları saklamak konusunda çok titizdi ve mektuplar Berlin arşivlerinde dikkatlice saklanıyordu. Daha sonra Sovyet Ordusu tarafından el konuldu. Eberle, “Bu arşivin olduğu, görülebileceği biliniyordu fakat hepsini bir bütünde toplayan bir kitap basılmamıştı” dedi.
Frankfurt Uluslararası Kitap Fuarı’nda bu hafta sergilenen 476 sayfalık kitap şimdilik sadece Almanya’da satılıyor. Yayıncıları Gustav Luebbe ve şirketi henüz İngiliz baskısı için bir plan yapılmadığını belirtti.
Mektuplar, 1925 yılından Hitler’in ideolojisini detaylıca yazdığı otobiyografisi “Benim Kavgam”ın yayınlandığı 1945’e kadarki dönemi aydınlatıyor. Eberle, Hitler’in 1938’de 20 bin doğum günü tebrik kartı alırken, 1945’te bu sayının 100’den az olduğunu dile getirdi.