FÖY`de sayim heyecani

Aradan geçen on yılın ardından Filistin Özerk Yönetimi (FÖY) tarihindeki ikinci nüfus sayımına hazırlanıyor. Tahminler FÖY nüfusunun 4 milyona yaklaştığı yönünde

Toplum
9 Ocak 2008 Çarşamba
Filistin Özerk Yönetimi yıllar sonra ilk nüfus sayımını gerçekletirmeye hazırlanıyor. Filistinli yöneticiler on yıl sonra gerçekleştirilecek sayımın İsrail’le sürdürülecek gelecek barış görüşmelerinde ellerini güçlendireceğini düşünüyor.
FÖY baş müzakerecisi Saab Erakat, yapılacak nüfus sayımının sonuçları görüşmelerde kullanılabileceğini, bu çalışmanın sadece politik amaçlarla değil, ulusal yapının oluşturulmasına da hizmet edeceğini belirtiyor.
Demografik faktörler İsrail- Filistin sorununda temel teşkil ediyor. Filistin halkının hızlı nüfus artışı, Filistin’in toprak taleplerini arttırırken, İsrail nüfus dengesinin bozulmasının korkusunu yaşıyor.
Bu hafta içinde beş bin kadar sayım memuru önce Gazze Şeridi ve Batı Şeria’daki binaları saymaya başlayacak. Ardından aralık ayında nüfus sayımı gerçekleştirilecek. Sayım sonuçlarının gelecek yıl şubat ayında hazır olması bekleniyor.
FÖY’deki ilk nüfus sayımı 1997 yılında gerçekleştirilmişti. Sayımda Batı Şeria, Gazze ve Doğu Kudüs’te toplam 2.89 milyon Filistinlinin yaşadığı tespit edilmişti. FÖY İstatistik Merkezi’ne göre şu anda bu sayı 3.9 milyona ulaştı. Bazı İsrailliler ise gerek 1997 yılında yapılan sayımın, gerekse FÖY İstatistik Merkezi’nin açıklamalarının gerçeği yansıtmadığını belirtiyor. Oysa İstatistik Merkezi’ne göre, uluslararası gözlemciler nezaretinde gerçekleştirilen nüfus sayımının yanlış bilgi içerme şansı yok.
FÖY’ün dünyadaki en büyük nüfus artışına sahip olan bölge olması  gerçeğinden yola çıkan İsrail, bir gün Yahudilerin azınlıkta kalma tehlikesi ile karşı karşıya kalabileceklerinin korkusunu yaşıyor. Aralık 2006 sayımına göre İsrail’de 5.4 milyon Yahudi, 1.4 milyon Arap ve 310 bin diğer din ve milliyetlere ait nüfus yaşıyor.
FÖY’de gerçekleştirilecek sayımın 8.6 milyon Dolara malolacağı ve bu masrafın %20’sinin Filistin Özerk Yönetimi tarafından karşılanacağı belirtiliyor. Geri kalan kısım Birleşmiş Milletler, Suudi Arabistan, İsviçre ve Hollanda tarafından karşılanacak.
Binaların sayımı cumartesi gün başlayacak. Sayım ofisi, televizyon ve gazete ilanları ile halkı sayım memurlarına yardımcı olmaları konusunda uyarıyor.
İsrail- Filistin görüşmeleri 2000 yılında gerçekleştirilen zirvenin başarısızlıkla sonuçlanması nedeni ile tıkanmış ve ardından yeniden şiddet varlık göstermeye başlamıştı. Bu günlerde barış konusunda uygun bir zemin oluşmaya başladı. Taraflar,  temasta bulunacakları ortak zeminin arayışını hızlandırdılar.
İlk Filistin nüfus sayımı bundan 10 yıl önce nispeten sakin bir dönemde gerçekleştirilmişti. Oysa bugüne gelindiğinde Filistinliler Hamas tarafından yönetilen Gazze ile El Fetih tarafından yönetilen Batı Şeria arasında ikiye bölünmüş durumdalar. Hamas yönetimi de nüfus sayımı sonuçlarının Filistin halkı için önemli olduğunu belirtirken, gerçekleştirilecek sayımlara destek olacaklarını açıkladı.
Geçen FÖY nüfus sayımı sırasında İsrail, Doğu Kudüs’te sayım yapılmasına izin vermemişti. Bu yıl, İsrail’in sayım yapılmasına izin verip vermeyeceği belirsizliğini koruyor.