Boğazin incisi Yeniköy`de bir butik sinagog

Yaklaşık yüz yirmi sene önce Kamondo ailesine tahsis edilen ve 1950 senelerinde ibadete açılan Yeniköy Sinagogu günümüzde modern görünümü ve yaşattığı aile ortamı itibariyle bir butik sinagog konsepti yaşatmakta. Her geçen gün daha çok insana hitap etmek amacıyla çeşitli yenilik arayışında olan yönetim “Buranın keyfine bir kere

Toplum
9 Ocak 2008 Çarşamba
İstanbul’un belki de en eski ve en nezih semtlerinden biri olan Yeniköy’ün barındırdığı birçok güzellikten biri de kuşkusuz Yeniköy Tiferet İsrael Sinagogu’dur. Henüz yolu düşmeyenler için metrekare olarak fazla bir yer tutmayan ancak  ayak basıldığı an büyüsünün hissedildiği bu mekanı tanıtmak üzere Yönetim Kurulu ile keyifli bir sohbet gerçekleştirdik.
Sinagogun yeniden yapılanmasında büyük emeği geçen Rav İzak Peres, 30 senedir Hahamlık görevini hiç aksatmadan yerine getiren Şelomo Selim Bihar, 34 sene görev yapan Onursal Başkan Jozef Abrevaya, Başkan Vekili Hayim Şalhon, Yönetim Kurulu üyeleri Leon Ventura, Faruk Baruh Reyna, Nesim Bihar, İzak Koenka, Talmud Tora Sorumlusu Dr. Bülent Özsezikli ve Sekreter Albert Masa’dan oluşan Yönetim cemaatten gelen talepler neticesinde yeni projelerin nasıl hayata geçmeye başladığını paylaştılar. Yeniköy ve civarına taşınan yahidlerin artmasıyla belirginleşen ihtiyaç sebebiyle atılım yapan sinagog yöneticileri, bundan dört sene evvel Rav İzak Peres’i bünyesine alarak insanların, bilgisine, birikimlerine ve varlığına ihtiyaç duyduğu Rav eksikliğini de gidermiş oldu.
Rav Peres, sizin bu aileye katılmanızla ne gibi değişimler yaşandı?
Buraya geldiğim zaman en büyük amacım insanları bilgilendirmek, dini konularda bilgilerini pekiştirmek idi. Ayrıca bir süredir Şabat duası öncesi ve cumartesi verilen seuda’nın ardından, akıllarda oluşan sorulara yanıt bulmaya çalışıp aynı zamanda bir aile ortamında sohbet ediyoruz. Çocuklara eğitici ve keyifli eğlenceler düzenlemek, ahlaki konularda bilinçlenmelerini sağlamak da en önemli amaçlarımızdan birkaçı.
Hayim Şalhon: Rav Peres’in aramıza katılmasıyla yaşanan değişimler bunlarla sınırlı değil. Bence en önemli ve gurur vericisi çok genç bir yahid kitlesine sahip olmamız. 30- 40 yaş arası gençlerin eşleri ve çocuklarıyla sinagogumuza gelmeleri, bayramları beraber yaşamak, faaliyetlerimize katılmaları çok sevindirici.
Ne gibi faaliyetler düzenliyorsunuz? Bunlar yalnız bayramlarla mı sınırlı?
H.Ş.: Sinagogumuzda yapılan aile arası tefillin törenleri, mekanın küçük olmasından dolayı oldukça samimi bir havada gerçekleşiyor. Benzer törenlerle ilgili talepleri her zaman değerlendirmeye açığız. Ayrıca Rav’ımızın getirdiği bir diğer yenilik de hamile kadınlar için sağlıklı ve kolay bir doğum için berahalar okunması. Farklı ve çok duygusal bir tören oluyor. Bunların yanı sıra cuma akşamları Rav’ımız Şabat yemekleri düzenleyerek arzu eden herkesi aileleriyle birlikte evinde ağırlıyor. Amaç Şabat’ı coşkuyla neşe içinde yaşamak, önemini anlayabilmek ve bir paylaşım ortamı yaratabilmek. Bugüne kadar tahminen 200 kişiyi ağırladık. 
Rav İzak Peres:  Burada tüm bayramları kutluyoruz. Yerimizin darlığından dolayı kimi zaman çok kalabalık kimi zamansa aramızda küçük bir topluluk oluyoruz ancak coşkumuz hiçbir zaman eksilmiyor.
İzak Koenka: Çocukları burada çeşitli faaliyetlere katılan ailelere yönelik çalışmalarımız da var. 15 günde bir Psikolog Nazlı Erbeş eşliğinde çocuk psikolojisi ve anne,baba, çocuk ilişkileri hakkında eğitici seminerler veriliyor. Tüm bunların yanı sıra uygulamak istediğimiz yeni projelerimiz de var. Örneğin  bir Kadınlar Kolu olmasını arzu ediyoruz.
Selim Bihar: Bir diğer faaliyetimiz de yurt dışından hazan getirterek yahidlerimizi farklı bir ses ve yorumla tanıştırma fırsatı yaratıyoruz. Şabat günleri, Yomtov başlangıcından bitimine kadar olan günlerde ve bayramlarda açık olan sinagogumuzu ‘sefer günlerinde’ de açabilmek için çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Ancak böyle bir durum oluştuğu zaman bunun duyurusunu yapacağız.
Faaliyetlerinizi ne şekilde duyuruyorsunuz?
H.Ş.: Bir süredir yahidlerimize bilgilendirici mektuplar yolluyoruz. Ayrıca yapmış olduğumuz faaliyetleri veya projelerimizi izleyebilmeleri için bir internet sitesi de kurduk. Özellikle gençlerin günümüzün teknolojik değişimlerini yakinen izlediklerini düşünürsek onlara ulaşmanın en akılcı yolunun bu olacağını düşündük. info@yenikoysinagogu.com adresinden bize daha yakın hissedeceklerdir kendilerini. Bu adrese mail atarak bize diledikleri soruları sorabilir, fikirlerini paylaşabilirler.
Son olarak bu satırlar aracığıyla cemaatimize neler iletmek istersiniz?
Nesim Bihar: Buraya gelenler o kadar samimi bir ortamla karşılaşıyorlar ki kendilerini evlerinde aileleriyle bir aradaymış gibi hissediyorlar. Yönetim Kurulumuz için burası evimizle eş değerde. Bu nedenle gelen herkesi, yani misafirlerimizi ekip olarak kapıda karşılıyoruz. Kısacası onları şımartıyoruz. Bundan keyif alıyoruz ve görüyoruz ki yahidlerimiz de büyük bir hoşnutlukla buradan ayrılıyorlar.
Küçük bir cemaat olmamıza rağmen bazen Yeniköy Sinagogu’nun varlığından haberi olmayanlara da rastlayabiliyoruz. İnşallah bu satırlar aracılığıyla o küçük zümreye de kendimizi tanıştırabilir ve onlarla da tanışma fırsatı bulabiliriz.