Haftanin İzi

Hazırlayan: Karel VALANSİAsya / Kuzey KoreKuzey Kore nükleer reaktörünü kapatacakKuzey ve Güney Kore liderleri arasındaki görüşmeler sürerken, Kuzey Kore`nin nükleer faaliyetlerini sona erdirmeye yönelik anlaşma sağlandı.

Toplum
9 Ocak 2008 Çarşamba

Kuzey Kore’nin nükleer programıyla ilgili Pekin’de yapılan ve Kuzey Kore, Güney Kore, Japonya, ABD, Rusya ve Kuzey Kore’nin eski başmüttefiki Çin’den oluşan altılı tarafından gerçekleşen görüşmelerde sağlanan ve Kuzey Kore’nin nükleer silahlardan arındırılması konusunda geçici anlaşmayı onaylandı.
Kuzey Kore, ana nükleer reaktörünü yıl sonuna kadar kapatmayı; ayrıca diğer tesisler ve programına ilişkin bir liste sunmayı taahhüt ediyor. Tarafların Şubat ayında vardığı kapsamlı anlaşma uyarınca, Kuzey Kore, 1 milyon ton yakıt ve diğer yardımlar karşılığında nükleer programını sona erdirme sözü vermişti. Anlaşmanın, Pyonyang’daki tarihi Kore zirvesine rastlaması ise dikkat çekici.

Afrika
• Kongo: Uçak kazası, en az 25 ölü
Kongo’nun başkenti Kinşasa’da bir kargo uçağı kalkışından kısa bir süre sonra havaalanı yakınlarındaki bir yerleşim alanına düşerek infilak etti. Uçakta bulunan 27 kişiden sadece ikisinin kurtulduğu açıklandı. Uçağın düşerken bölgedeki evlere çarpması sebebi ile çok sayıda ölü olduğu bildirildi.

• Sudan: Barış gücüne saldırı
Sudan’ın Darfur bölgesinde barışı sağlamakla görevlendirilen Afrika Birliği Güçleri’ne düzenlenen saldırıda sekiz asker yaralandı on asker öldü. Aralarında asker ve yardım görevlilerinin de bulunduğu 40 kişinin ise kayıp olduğunu açıklandı. Ağustos 2004’te konuşlandırılan güçte, 26 ülkeden 7 bin asker görev yapıyor.

Amerika
• Şili: Pinochet’nin ailesine tutuklama
1973’ten 1990’a kadar Şili’yi yöneten diktatör Augusto Pinochet’nin subay ve arkadaşları dışında eşi ve beş çocuğu hakkında da yolsuzluk soruşturması nedeniyle tutuklama kararı çıkarıldı. Pinochet, hakkındaki 27 milyon dolar kamu fonunu çalarak zimmetine para geçirme ve insan hakları ihlalleriyle ilgili suçlardan yargılanamadan, geçen yıl ölmüştü.
• Venezüella: Chavez saati de değiştirdi
Venezüella Devlet Başkanı Hugo Chavez, ülke genelinde ‘zamanı daha doğru göstermesi için’ saatlerin 30 dakika geri alınması talimatı verdi. Ülkede, bayrak gibi çok temel değişikliklere imza atan Chavez, saate bu şekilde müdahale etmelerinin ‘keyfi’ bir karar olmadığını, hükümet yetkililerinin, iki saat dilimine girebilecek kadar geniş toprağa sahip olan ülkenin saat ayarını yapmak için 1999’dan beri çalışmalar yapıldığını kaydetti. Asıl amacın Washington’un saat diliminden çıkmak olduğu yorumu yapılıyor.
• ABD: Bush ve Talabani görüştü
ABD Başkanı George W. Bush, Irak Devlet Başkanı Celal Talabani ile bir araya geldi. Görüşmede Bush’un, Irak’ta ulusal bir uzlaşmanın sağlanması için şart gördüğü ancak Irak Parlamentosu’nca halen onaylanmayan 18 temel yasanın “önemini” yeniden dile getirdiği açıklandı.

Asya
• Pakistan: Çatışmalar devam ediyor
Pakistan’ın Afganistan sınırı yakınlarında güvenlik güçleriyle İslamcı militanlar arasındaki çatışmalarda çoğu militan 85 kişi öldü.
• Ukrayna: Seçim tartışmaları
Ukrayna’da parlamento seçimlerinde birbirine yakın oy alan iki rakip parti, zaferini ilan etti. Muhalefetteki Turuncu Devrim’in liderleri Yulya Timoşenko’nun en fazla oyu alan Başbakan Viktor Yanukoviç ile işbirliği yapmayacağı açıklaması ülkedeki gerginliği artırdı.
• Vietnam: Tayfunlar Asya’yı vurdu
Vietnam’da yaklaşık 70 kişinin ölümüne yol açan Lekima tayfununu bölgede toprak kaymaları ve su baskınlarına yol açtı. Felakette can kaybının daha da artmasından endişe ediliyor. Kızıl haç bölgedeki durumun çok ağır olduğunu belirtti. Doğal felaketin faturasının 40 milyon Dolardan fazla olduğu tahmin ediliyor.
• Pakistan: Oylar Müşerref’e
Pakistan Meclis’inde muhalif milletvekillerinin çoğunluğunun katılmadığı oylamada, devlet başkanlığı seçiminin galibi Pervez Müşerref oldu. Resmi sonuçlar, duruşmasına 17 Ekim’de başlanacak olan Müşerref’in seçilme hakkıyla ilgili davanın yüksek mahkeme tarafından karara bağlanması sonrasında açıklanacak.

Avrupa
• Rusya: Putin’in doğum günü
Devlet başkanlığı seçimlerinde anayasa gereği aday olamayan ancak başbakanlık koltuğuna oturabileceğinin sinyallerini veren Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in 55. yaş günü, geçen yıl öldürülen muhalif gazeteci Anna Politkovskaya’nın ölüm yıldönümüne rasladı. Gazeteciyi anmak için Moskova ve Berlin’de yüzlerce kişi bir araya geldi. Politkovskaya için bir araya gelenler cinayetin arkasındaki sırrın çözülmesini isterken, Putin yandaşları da devlet başkanı lehine sloganlar attı.

Ortadoğu
• İran: Kuzey Irak sınırını açtı
İran, ABD ordusunun Iraklı militanlara silah sağladığı gerekçesiyle bir İran vatandaşını gözaltına almasını protesto etmek için 24 Eylül’de kapattığı Kuzey Irak sınırını yeniden açtı.