İran Büyükelçisi Kambiz Jalali İsrailli konuklari şaşir

İran`ın Şili temsilcisi, Siyonist gençlik grubuna ait bir kitabın tanıtımına katılarak davetlileri şaşırttı

Toplum
9 Ocak 2008 Çarşamba
Şili’nin başkenti Santiago’da gerçekleştirilen İsrail Bağımsızlık Savaşı’nı konu alan bir panel ve kitap tanıtıma İran’ın Güney Amerika Büyükelçisi Kambiz Jalali de katıldı.
İsrail’in Santiago büyükelçiliğinde görev yapan Moşe Baker, İran Büyükelçisini kitabın tanıtımında gördüğüne hayli şaşırdı. İran’ın yanlışlıkla organizasyona katıldığını düşünüldüyse de, yapılan kısa bir sohbetin ardından Jalali’nin davetli olduğu ve konuda bir yanlışlık olmadığı anlaşıldı. Şili Yahudi Cemaati ile birlikte başkentteki tüm diplomatlara davetiye gönderen Şili Dısişleri Bakanlığı, İran Büyükelçisini de davet etti.
İsrailli diplomat Jalali’ye kitap hakkında bilgi verirken, kitabın Hashomer Hatzair adlı Şilili gençlik hareketini konu aldığını belirtti. Gençlik hareketi II. Dünya Savaşı öncesinden Almanya’dan Güney Amerika’ya göç eden Yahudiler tarafından kurulmuştu.
Jalali duydukları karşısında çok şaşırmışa benzemiyordu. Baker’e verdiği yanıt İran’da yaşayan Yahudi Cemaati ile ilgili oldu. Baker’e Ran’da yaşayan Yahudiler ile ilgili bilgisi olup olmadığını, halen dini inançlarını serbestçe uygulayan, Mecliste iki temsilcisi bulunan bir Yahudi Cemaati’nin İran’da yaşamakta olduğunu belirtti. Moşe Baker bilgisinin bulunduğunu belirtti.
Görüşmenin başlamasından kısa bir süre sonra Jalali eğilerek Baker’e: ‘ Size birşey söylemem gerekiyor ama lütfen alınmayın, kişisel bir konu değil. Bizim İsrailli diplomatlar ile konuşmamız yasaktır’ dedi. İsrailli ataşe, İran’ın taleplerine saygı duyduğunu fakat diplomatlar olarak iletişim kurmaları gerektiğini ve toplumlarını birbirleri anlamaya çağırmaları gerektiğini belirtti." Görüşme oldukça nazikti. Yanına oturup toplantının ne ile ilgili olduğunu açıkladım, başta yanlış yere geldiğini düşündüm’ diyen Baker, ‘Sonuçta Siyonist bir aktiviteden bahsediyoruz. Gecede yer alan panel, İsrail bağımsızlık savaşını konu aldı ve İran Büyükelçisi konuşmaları büyük bir dikkat ile izledi’ şeklinde sözlerini tamamladı.