Olmert: ‘FÖY ile bariş sürecinde kararliyiz`

Dışişleri Bakanı Ali Babacan dört gün süren Ortadoğu gezisinde sırasıyla Suriye, İsrail, Filistin Özerk Yönetimi (FÖY) ve Ürdün`ü ziyaret etti. Babacan`ın İsrail temaslarına, ADL`in sözde Ermeni Soykırımı açıklamaları ve İsrail`in Suriye`ye düzenlediği hava saldırısı damgasını vurdu

Toplum
9 Ocak 2008 Çarşamba
Ehud Olmert, Knesset açılış konuşmasında Filistin Özerk Yönetimi (FÖY) ile yapılacak barış konusunda her iki tarafın da kararlı olduğunu ifade etti

İsrail Başbakanı Ehud Olmert, pazartesi günü İsrail Parlamentosu’nun (Knesset) kış dönemi açılışında yaptığı konuşmada, FÖY Başkanı Mahmud Abbas ile barış yapmak için her türlü çabayı göstereceğini ifade etti. Şu anki FÖY hükümetinin terörist bir yönetim olmadığını belirten Olmert, Mahmud Abbas ve FÖY Başbakanı Salam Fayad’ın İsrail ile yapılan tüm anlaşmalara sadık olduklarına ve İsrail ile FÖY’ün ilişkilerinin düzeltilmesinde beraber yol alabileceklerine inandığını belirtti.
Olmert FÖY liderlerinin samimiyetine inandığını belirtti ve herhangi bir bahane ile barış sürecinin durdurulmayacağını söyledi. Olmert barış için her iki tarafın da bazı isteklerinden feragat etmesi gerektiğini belirtti. 
Olmert yakın zamanda Abbas ile görüşmeleri sayesinde iyi bir ikili ilişki oluşturduklarını belirterek “Kişisel bir güven havası oluşturuldu. Konuşacak bir şeyimiz olduğuna ve konuşmanın yararımıza olduğunu hissediyorum. Diplomatik süreci engellemek için herhangi bir bahane aramayı düşünmediğimi en kararlı bir şekilde bildirmek istiyorum.” dedi.
Olmert gerçekçi barış için İsrail’in en çok istediği bazı şeylerden, Filistinlilerin de bazı hayallerinden vazgeçmesi gerekeceğini de söyledi. Olmert’in bu sözü iki tarafın da Kudüs’teki kutsal yerlerde hak iddia etmekten vazgeçmesi gerektiği şeklinde yorumlandı.
Muhalefet ise özellikle Kudüs’ün belli yerlerinden çekilme anlamına geldiği düşünülen bu konuşmayı şiddetle eleştirdi. Olmert’ten sonra söz alan muhalefet lideri, Likud Başkanı Benyamin Netanyahu da Olmert’i eleştirdi. Netanyahu, Olmert’in Batı Şeria ve Doğu Kudüs’ü FÖY’e bırakmayı şimdiden kabullendiğini iddia etti. Netanyahu, İsrail’in çekildiği yere Hamas’ın ve hatta El Kaide’nin yerleşeceğini ve Batı Kudüs’te yaşayan İsrail vatandaşlarının tehlikeye gireceğini belirtti.
Muhalefet lideri bu sözleri ile Başbakan Yardımcısı Haim Ramon’u hedef aldı. Ramon daha önce İsrail’in iyi niyet gösterisi olarak Kudüs’ün Arap mahallelerinden çekilmesini ve bu bölgelerdeki yönetimi FÖY’e bırakmasını önermişti. Ramon FÖY ile yapılan konuşmalarının kapsamının FÖY’ün gelecekteki altyapısı ve kurumlarının oluşumu ile sınırlı kalmasının beklenemeyeceğini belirtmişti.
Ramon’a beklenmeyen bir destek ise İsrail Beitenu (İsrail Evimiz) Partisi Başkanı Avigdor Liberman’dan geldi. Liberman bu mahalleler ve bölgelerin zaten İsrail ile bir ilişkisi olmadığını, tek bağlantının buralarda yaşayan kişilerin Ulusal Sigorta Kurumu’ndan (İsrail Sosyal Güvenlik Kurumu) ayda bir aldıkları maaş çeki olduğunu söyledi. Liberman bu bölgeleri FÖY’e bırakarak eski şehir ve kutsal bölgeler üzerindeki İsrail iddiasının güçlendirilmesini talep etti.