Şalom Gazetesi 60. yilini okurlariyla birlikte kutladi

Şalom Gazetesi yayın hayatının 60. yılını 7 Ekim Pazar günü Ramada Oteli`nde düzenlediği bir dizi etkinlikle kutladı. Cemaatimizin tek yayın organı Şalom`un bu mutlu gününde eski- yeni tüm Şalomcular bir araya geldiEster YANNİERNelly BAROKASFotoğraflar: Nedi LEVİ - PIXUS

Toplum
9 Ocak 2008 Çarşamba
Kurucusu Avram Leyon’un 1947 yılının Cumhuriyet Bayramı’nda yayın hayatına başlayan Şalom Gazetesi, 7 Ekim Pazar günü 60. yılını düzenlediği etkinliklerle kutladı.
 Konuklar balo salonu kapısında Yayın Koordinatörü Yakup Barokas ve eşi  Kültür Sayfası Sorumlusu Nelly Barokas, Yayın Yönetmeni Tilda Levi ve İdari Koordinatör Moris Levi tarafından karşılandılar.
Geniş bir dinleyici kitlesinin katıldığı panel öncesinde günün açılış konuşmasını yapan  Moris Levi, Şalom’un tarihçesine değindikten sonra yayınlanan Şalom’da 60 Yıl kitabı hakkında  : “bu kitap, sadece gazetenin tarihine değil, bir cemaatin kuşaklar boyunca farklılaşan değer yargılarına, gündemine, ilgi alanlarına ve her şeyden önemlisi değişen diline ve üslubuna tanıklık etmektedir.  (…) bu değişimlerin olağanüstülüğünü kavrayabilmek için 60 yıllık bir gazete arşivinden daha iyi bir kaynak olabilir mi? “ dedi. Levi  Şalom’un kurucusu Avram Leyon’un  niteliklerini ve özverili çalışmasını  dile getirdikten sonra sözlerini şöyle sürdürdü : “ Türkiye’mizde gördüğümüz renklerin ve seslerin her biri hem de aynı tonlarda ve oranlarda bizim küçücük cemaatimizde de mevcuttur. Ve cemaatin tek yayın organı olarak üzerimize düşenin çoğunluğun kendini bulduğu bir  gazeteyi yayınlamak olduğunu düşünüyoruz.”   Kutlamanın ilk etkinliği olan “Doğu ile Batı arasına sıkışmış bir kimlik: Dünümüz, bugünümüz ve yarınımız” başlıklı paneli yöneten  Şalom Gazetesi eski başyazarlarından Rina Eskenazi: “ (…) yapılacak konuşmaların ışığında Yahudi kimliğinin geçmişini, tarihini, azınlık olmanın yarattığı psikolojinin ve azınlık kültürlerinin geniş topluma kazandırdığı zenginliklerin daha çok farkında olacağımıza eminim” dedikten sonra  tarihçi Prof. Dr. Esther Benbassa’yı  “ Sefarad Kimliği: Erken bir Avrupa Kimliği” başlıklı konuşmasını yapmak üzere kürsüye davet etti. Dinleyicilerin büyük ilgisini çeken Prof. Benbassa’nın sunumunun ardından Prof. Dr. Edhem Eldem “19. yy sonu ve 20 yy başında İstanbul Yahudi Cemaati”, Prof. Dr. Elda Abrevaya “ Acıyla coşku arasında: Yahudi Olmak” ve Moris Farhi MBE” Cenette bir evlilik? Ülkeler ve Azınlıkları” başlıklı konuşmalardan sonra   dinleyicilerin soruları yanıtlandı.

60. Yıl pastası
Şalom kutlamasına katılan konuklar, otelin havuz başında sunulan bir kokteylde ağırlandılar.  Hahambaşı Rav İsak Haleva, Cemaat Başkanı Silvyo Ovadya,  Onursal Başkan Bensiyon Pinto, Aşkenaz Cemaati Başkanı Benyamin Poluman, gazeteciler, iş dünyasının renkli simaları,cemaatimiz  gençlik dernekleri başkanları, cemaat yönetimi ileri gelenleri, Bet Din üyeleri eşleriyle geceye renk kattılar.
Vali Yardımcısı Fikret Kasapoğlu, Şişli Kaymakamı Mehmet Demirezer ile Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Orhan Erinç’in de hazır bulunduğu kokteylin en anlamlı dakikaları Şalom’un 60. Yıl pastasının, bayrağı devralacak olan gazetenin genç yazar kadrosu tarafından kesilmesiydi. 
Dışhaberler Sayfa Yönetmenlerinden Viktor Kuzu pastayı kestikten sonra 50. yıl kutlamalarını yaklaşık iki ay gibi kısa bir süreyle kaçırdığını, Şalom’un yaşça genç olanlarla, genç düşünenlerin bir araya geldiği bir kurum olmasından gurur duyduğunu ifade etti.

Şalom’u bugüne taşıyanlar onurlandırıldı
60. yıl kutlamasının ikinci bölümünün sunuculuğunu Gazetemiz Başyazarlarından İvo Molinas ve İdari Kurul Üyesi Riva Şalhon yaptı.  Şalhon  gazetenin yayıncılık ilkelerini  Yayın Koordinatörü ve Başyazarlarından Barokas’ın bir yazısından alıntılayarak özetledi: “(…) Hassasiyetleri gözeten uyumu ilke edinen, ölçülü habercilik anlayışıyla  sorunları gözler önüne seren, eleştirilerin yapıcı olanlarını dikkate alarak ilerleyen ve çıtayı en yukarıya yerleştiren çağdaş yayıncılık”.

Molinas ise “ŞALOM’u yaratan, idealist ve cesur insan, kültürel hazinemize çok büyük ve tarihi  bir katkıda bulunan Avram Leyon’un bin bir zorluklarla kurduğu  ve sürdürdüğü gazetemizi bugünlere getiren her yazar, çizer, ve gazete çalışanı yoksul entelektüel dünyamıza oksijen vermeye devam etmekte. Dün  ve bugün gazetemizi ve dolayısıyla toplumumuzun kültürel ve iletişim  hayatını canlı tutmaya çalışan her Şalom’cu şimdiden tarihe isimleriyle not düşmüşlerdir ve umarım bizlerden sonra gelecekler de bu kutsal bayrağı daha da zorlaşan koşullara rağmen aynı özveriyle ileriye taşımaya devam edeceklerdir” dedikten sonra ölümüne değin gazetenin Sorumlu Yazı işleri Müdürlüğü görevini sürdüren Salamon Bicerano’yu yad ederek bir şiirini okudu.
Sadık bir Şalom okuru olduğunu ifade eden Şişli Kaymakamı Mehmet Demirezen, gecede bulunmaktan onur duyduğunu belirtti. Şalom adına konuşma yapmak üzere kürsüye davet edilen Yakup Barokas Şalom’un genel bir panoramasını verdikten sonra: “ilkin bu uzun süreçte başta Avram Leyon ve eşi Sofi Leyon olmak üzere yitirdiğimiz, aramızdan kayıp giden mesai arkadaşlarımı rahmetle anmak istiyorum. Leyla İpeker, Salamon Bicerano, Gila Kohen, Mary Asayas, Lizet Cur… eminim bu gece bizleri bir yerlerden, yükseklerden izliyorlardır” sözleriyle emeği geçenleri andı. 
Tilda Levi ise: “Şalom bu günlere geldiyse, bu sadece bizim başarımız değil, önceki ekiplerin bizlere sağlam bir alt yapı devretmiş olmasındandır” dedi.


Daha sonra Barokas ve Levi   gazetemizin bu günlere ulaşmasını sağlayan ve belli dönemlerde gazetenin başında yer alan Avram Leyon’un manevi oğlu  Moşe Grosman, Leon Haleva, Naim Güleryüz ve Silvyo Ovadya’yı  gazeteye yaptıkları katkıları dile getirip teker teker sahneye davet ederek   “ Şalom’da 60. Yıl” kitabının özel baskısını kendilerine sundular.
Grosman, Avram Leyon’a ait  Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel’in hediye ettiği kalemi Barokas’a teslim etti.   Ve yine onun daktilosunun, Basın Şeref kartının Şalom çatısı altında bulunması gerektiği kanısına vardığını belirtti.
60. yıl bir gazeteyi yaşatmanın sadece yazarlarının değil okurlarının da bir başarısı olduğunu belirten Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Orhan Erinç, tanışma fırsatını bulduğu Avram Leyon’un Türkiye Gazetecilik tarihinde önemli bir yeri bulunduğunu söyledi.
Avram Leyon döneminden sonra  Şalom’u devralan genç ekibin Yazı İşleri Müdürlüğünü yapan Leon Haleva; geçiş sürecini nükteli bir dille anlattı.
Tilda Levi , Şalom’un bu gün var olmasında büyük payı olan Naim Güleryüz’ü sahneye davet etti. Güleryüz eski günleri anarken  “ (…)Samanyolu’nda perdesiz, sobasız buz gibi bir oda, mutfakta simit kırıntılarının üzerinde ve bazen ortalarda gezinen –sözüm meclisten dışarı-  minik fare, arzulu ve amaçlı bir genç kadro .. ki bazılarını unuturum endişesiyle tüm isimleri sayamayacağım ama yine de Leon Haleva, Cako Molinas, Süzet Sidi ve Yakup Bensason’u anmadan geçemeyeceğim ... gazetenin Basın Yasalarına uygunluğunu ve iyi niyetli de olsa, herhangi bir hukuki kaza ihtimalini önlemek amaçlı ünlü kırmızı kalemim… (…) O günler genç takımın heyecanını ve çalışmalarını burası “bir tür Basın ve Yayın Okulu” diye nitelendirir ve tanıtırdım. Yanılmamışım.. ilk adımlarını burada atan nice değerlerin  bugün değişik platformlarda yazılarını zevkle okuyor ve izliyoruz... “ dedi.
“Bir proje biterken bir diğerini çantasında getiren kişi. O bu gün Türk Yahudi Cemaati’nin Başkanı.  Ama Silvyo Ovadya Şalom’un geçmiş dönem idari ve yazı işleri koordinatörü olarak bir o kadar değerli” sözleriyle Levi, Silvyo Ovadya’yı davet etti.   Ovadya, Şalom’a başladığı 1984 yılından itibaren gazetedeki gelişmeleri ve bu arada gelişen teknolojinin  sayfa sayılarının artmasında bir kolaylık sağladığını, gazetenin her döneminde birlikte çalıştığı ekipleri ve kat edilen yolu anlattı.  Ovadya ayrıca gelecekte bayrağı devralacak gençlerin işlerini başarıyla yürüteceklerinden ve  gazeteyi hep daha ileriye taşıyacaklarından  emin olduğunu dile getirdi.
İstanbul 12 Orkestrası 60 yıla damgasını vuran Türkçe, İngilizce, Fransızca   şarkılar seslendirdi. 

Fotoğraflarda “Barış”
Gece,  60. yıl etkinlikleri kapsamında gerçekleştirilen  “Barış” konulu fotoğraf yarışmasında dereceye giren eserlerin sahiplerine ödüllerinin verilmesiyle devam etti.
Etkinlikler süresince davetliler, fotoğraf yarışmasında dereceye giren ve sergilenmeye layık görülen eserleri izleme olanağını buldular.
Jüri Özel Ödülü vermek üzere sahneye davet edilen İzzet Keribar,  fotoğraf yarışması düzenlemenin  kurumların adlarını duyurmakta en etkin araç olduğunu belirttikten sonra Şalom’un bu yarışmasının süreklilik kazanmasını diledi.
Üç dalda yaklaşık 250 eserin katıldığı yarışmada dereceye girenler şöyle: Dijital Baskı: 1.lik Ödülü İsmail Tütün, Siyah Beyaz Baskı: 1.lik Ödülü Ömer Yağlıdere, Renkli Baskı: 1.lik Ödülü Behiç Günalan; Renkli Baskı:2.lik Ödülü İsmail Tütün, 3.lük Ödülü Alptekin Öztürk
Siyah Beyaz Baskı: 2.lik Ödülü Barış Barlas 3.lük Ödülü İsmail Tütün;  Renkli Baskı: 1. Mansiyon Şenay Yılmaz, 2. Mansiyon Tahir Özgür, 3. Mansiyon Sami Türkay; Siyah Beyaz Baskı: 1. Mansiyon İbrahim Ayşıl, 2. Mansiyon İbrahim Ayşıl, 3. Mansiyon Mustafa Salman,  Jüri Özel Ödülü Birol Üzmez.
Hahambaşı Rav İsak Haleva  üç dalın birincilik ödüllerini sundu.  Haleva yaptığı  konuşmada yarışmanın konusu ve gazetemizin adının anlamını oluşturan “Barış”/ Şalom kavramının dünyaya yayılmasını  diledikten sonra Şalom’un Yahudi dünyasında iletişimi sağlama yönünde önemli bir görev gördüğünü, cemaat kurumları ile  toplum arasında bir köprü oluşturduğunu belirtti.
Şalom’un logosunda yer alan Beyaz Güvercin’in  Nuh Peygamber dönemindeki tufandan beri barış, huzur ve dinginliği  simgelediğine değinen Hahambaşı Rav Haleva “İyi ki varsın Şalom” sözleriyle  konuşmasına son verdi.