Yahudi Dünyasindan

Livni ile Bono`nun sıcak karşılaşmasıABD`de yaptığı onlarca diplomatik görüşme sonrasında İsrail Dışişleri Bakanı Tzipi Livni, Bill Clinton`un düzenlediği MTV`deki etkinlikte stres attı

Kültür
9 Ocak 2008 Çarşamba
Katıldığı birçok diplomatik görüşmenin ardından Tzipi Livni, New York’un farklı bir yüzünü tanıma olanağını buldu. ABD eski Başkanı Bill Clinton’un MTV sponsorluğunda Harlem’in tarihi Apollo Tiyatrosu’nda düzenlediği etkinliğin amacı;  dünyanın en ciddi sosyal sorunlarının tartışıldığı ve kendi kurduğu “Küresel İnisyatif”in kaydettiği başarıyı kutlamaktı.
Eğlence sektörünün Bono, Wyclef, Shakira, Chris Rock, Alicia Keys, rock efsaneleri Lee Lewis ve Solomon Burke’nin sahne aldığı etkinlik MTV’den canlı yayınlandı.
Geceye davet edilen tek politikacı olan Tzipi Livni, etkinliğe eşi ile katıldı. Livni çifti, İsrail’in BM Elçisi Danny Gillerman ile aynı masayı paylaştı.
Etkinlik öncesinde Clinton’un 30 konuk için verdiği kokteyl partide İsrail Dışişleri Bakanı Tzipi Livni, Bono ile yaptığı sıcak sohbette sanatçının Afrika kıtası halkının refahı için gösterdiği çabayı takdirle karşıladığını ifade etti. Bono ayrıca İsrail- Filistin anlaşmazlığına yönelik bir proje üzerinde çalıştığını söyledi. Livni’nin, Bono’yu İsrail’e davet etmesinden sonra birbirlerine telefon numaralarını verdiler.

Lauder, Angela Merkel ile görüşüyor
(WJC) Dünya Yahudi Kongresi Başkanı Ronald Lauder, İran sorununu görüşmek üzere Başbakan Angela Merkel ile Berlin’de bir araya geliyor

İran’ın nükleer programı ve bu ülkenin İsrail’in güvenliğine bir tehdit oluşturması, Ronald Lauder- Angela Merkel görüşmesinin gündemini oluşturacak. Bu görüşme kararı, İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinecad’ın New York’taki söylemleri sonrasında alındı.
(EJC) Avrupa Yahudi Kongresi Başkanı Moshe Kantor ile birlikte Almanya Başbakanı Merkel’i ziyaret edecek olan Ronald Lauder, İran Cumhurbaşkanının tutarsız tavrından ve Ortadoğu’nun durumundan duyduğu rahatsızlığı dile getirecek.
Yahudi delegasyonunda WJC’in Genel Sekreteri Michael Schneider ve Almanya Yahudileri merkez Konseyi Başkanı Charlotte Knobloch yer alırken, Almanya Dışişleri Bakanı Frank- Walter Steinmeier de görüşmede hazır bulunacak.
Görüşmede, Almanya’nın Ortadoğu’daki rolü, bazı Avrupa ülkelerinde antisemitizmin giderek yükselmesi, orta ve doğu Avrupa’daki küçük Yahudi cemaatlerinin korunma altına alınması gibi konular da görüşülecek.
ABD’nin eski Avusturya Elçisi ve Estee Lauder şirketinin kurucusunun oğlu olan WJC Başkanı Lauder’in 8 Ekim günü Papa XVI. Benedict ile Roma’da yapacağı görüşmede, farklı din ve kültürler arasındaki diyalogun güçlendirilmesi konusu konuşulacak.

San Sebastian, Holokost’a odaklandı
İspanya’nın San Sebastian Film Festivali’nde gösterilen Paolo Barzman’ın “Emotional Arithmetic” adlı filmi Nazi kampında bulunmuş üç arkadaşın yıllar sonra yeniden karşılaşmalarını konu ediniyor
Kanadalı yazar Matt Cohen’in romanının sinemaya adaptasyonu olan film, Susan Sarandon’un canlandırdığı orta yaşlarında bir kadının Paris dışındaki transit kampı Drancy’de tanıştığı iki Holokost kurtulanı ile 40 yıl sonra Quebec’de yeniden karşılaşmasını konu ediniyor. Kanada ve Fransa vatandaşı olan yönetmen Paolo Barzman; “Bu, temerküz kampı deneyimini yaşamış olmanın acısını içinde taşıyan bir kişi ile birlikteliğin güçlüğünü ortaya koyan bir film. Bu dehşet sürekli aklınızdayken yaşamı normal bir şekilde sürdürmeniz mümkün olmadığı gibi, geçmişin anılarının bugünümüzün bir parçası oldukları da yadsınamaz bir gerçektir” demekte.
1985’lerde geçen film, Fransa tarihinin acı veren bir dönemine, Vichy Hükümeti’nin aralarında binlerce çocuğun da bulunduğu Yahudilerin kamplara transferinde Nazilere yardımcı olduğu yıllara dönüş yapıyor.

Avner Shalev’e Légion d’Honneur Ödülü
Yad Vaşem Müzesi Müdürü Avner Shalev önümüzdeki günlerde Fransa’nın en önemli payesi sayılan Légion d’Honneur ödülünü Paris’teki Elysée Sarayı’nda Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy’nin elinden alacak
Fransa cumhurbaşkanlığı sarayından Avner Shalev’e gönderilen mektupta; “Bu değerli ödül size, Holokost’un anımsanması için dünya çapında gösterdiğiniz olağanüstü çaba nedeniyle sunulacaktır. Bu ödül, hoşgörülü ve dürüst bir barış adamına, Yad Vaşem Müzesi’ni bu derece ünlü bir mekana dönüştüren ve farklı kültürlerden gençlere bilgi aktarımında bulunmayı başaran kişiye verilecektir” ifadesi kullanıldı.
25 Ekim’de Elysée Sarayı’nda gerçekleşecek onurlandırma törenine Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy ev sahipliği yapacak.
1993 yılından beri Yad Vaşem Holokost Müzesi’nin başkanlığını yapan Avner Shalev, Holokost’un anılmasını oluşturduğu eğitim programları ile başardı. Holokost Eğitimi Uluslar arası Okulu’nu açtı, Yad Vaşem arşivlerini genişletti, araştırmacılara kolaylık sağlayan bir zemin kurdu, yeni bir müze kompleksi inşa ettirdi. 2005 yılının Mart ayında açılan Holokost Tarihi Müzesi’nin küratörlüğünü yaptı.
Geçtiğimiz hafta Yad Vaşem, İspanya’nın Uluslararası Prince of Asturias ödülüne layık görüldü. Yad Vaşem, 28 ülkeden gösterilen 47 aday arasından birinci seçildi.
26 Ekim tarihinde, Oviedo kentinde gerçekleşecek onurlandırma töreninde İspanya kraliyet ailesi de hazır bulunacak.