Yahudi Ajansi`nin Aliya tekeli sona erdi

Birleşmiş Milletler`de yaptığı konuşmada İsrail Dışişleri Bakanı Tzipi Livni, bazı ülkeleri İran`ın nükleer programı sorununun kendiliğinden çözülmesini beklemekle suçladı.

Toplum
9 Ocak 2008 Çarşamba

İsrail hükümeti, ülkeye Yahudi göçmen girişi konusunda Yahudi Ajansı’nın tekelini sonlandırdı. Hükümet, kendisini Aliya’ya (İsrail’e göç) adamış bağımsız gruplara da fon verilmesini onayladı 

Son yıllarda, Aliya ile ilgilenen iki kuruluş – Kuzey Amerika ve İngiltere’den gelenlerle ilgilenen Nefesh B’Nefesh ve Fransa’da faaliyetini sürdüren AMI (Aliyah Meilleur Integration), İsrail Devleti’nden doğrudan fon alabilmek için mücadele etmekteydi. Bugüne kadar faaliyetleri için Yahudi Ajansı üzerinden kısmi fon temin etmekte olan bu iki grup, Ajans’tan tamamen ayrılarak bağımsız olmak istiyorlardı. Hükümet pazar günü aldığı fon kararı ile Yahudi Ajansı’nın tekelini sonlandırdı.
Kararı takiben iki organizasyon da, devlet tarafından koyulan standartlara uydukları sürece göçmen başına doğrudan ve sabit olarak 1,000 $’lık fon alacaklar.
Kendi çalışmalarının Yahudi Ajansı’ndan çok daha verimli olduğunu iddia eden AMI ve Nefesh B'Nefesh’e göre, son yıllarda İsrail’e getirilen kişilerin %25’ini kendileri sağladı ve bunun için özel uçak seferleri düzenlendi. Yahudi Ajansı ise bu iddiaları yalanlarken, bu grupların Aliya için başvuranlar arasında seçici bir politika izlediğini söylüyor.
Nefesh B'Nefesh Başkanı Tony Gelbert, hükümetin Aliya’yı milli önceliklerin başına koyan bu önemli ve tarihi kararını memnuniyetle karşılladığını söyledi. Gelbert, “Bu kararın önümüzdeki yıllarda İsrail’e göçün artmasına önemli katkıda bulunacağına eminiz. Nefesh B'Nefesh hükümetin gösterdiği güven için minnettardır ve Aliya için gayretle çalışmaya devam edecektir” dedi.