Bariş Konferansi öncesinde son hazirliklar

Filistin Özerk Yönetimi, kasım ayında ABD`de yapılacak barış konferansı için arabulucu olarak üçüncü bir tarafın katılmasını talep etti. Filistin Özerk Yönetimi Lideri Mahmud Abbas`a göre bu uluslararası gözlemci konferans sırasında alınacak politik ve ekonomik reformlarla ilgili kararlarda yardımcı olacak

Toplum
9 Ocak 2008 Çarşamba
Kasım ayında ABD’de yapılması planlanan barış konferansı için Filistin Özerk Yönetimi (FÖY) Lideri Mahmud Abbas üçüncü taraf olarak uluslararası bir kuruluşun gözlem amacı ile bu toplantıya katılımını talep etti. İsrail Başbakanı Ehud Olmert bu talebe olumsuz bakmadıklarını dile getirdi. Ayrıca Dışişleri Bakanı Tzipi Livni’nin açıklamasına göre İsrail, ABD’deki toplantıya Suriye’nin katılımına karşı gelmediğini söyledi.
Livni, Abbas ile Olmert arasında barış konferansı öncesi yapılacak toplantının pek faydalı olmayacağını dile getirdi. Diplomatik toplantıların Gazze’ye bir çözüm getiremeyeceğini sözlerine ekledi. Gazze’de Hamas’ın yaptıklarına göz yummayacaklarını bildirdi.
Filistinli bir yetkiliden alınan bilgiye göre, FÖY’ün konferans için talep ettiği bu üçüncü tarafın Lübnan’daki UNIFIL’e (Lübnan’daki uluslararası geçici güç) benzememesi istendi. 2000 ve 2001 yıllarında da uluslararası bir kuruma bu tarz bir rol verilmişti. Filistinli yetkililer konferansa yalnızca ABD’nin katılımının yeterli olmadığını Japonya, Arap ligi ve Avrupa Birliği gibi diğer ülkelerin de katılımının gerektiğini söylediler.
Abbas geçen pazar günü yaptığı açıklamada ABD’deki toplantıya 36 ülkenin katılacağını ve bu katılımın gelecekteki bir barışın temelleri için çok önemli olduğunu dile getirdi.

FÖY konferans öncesi sert tavır alabilir
İsrail Başbakanı Ehud Olmert, konferans öncesinde Abbas ile yapacağı görüşmenin bir gerginliğe sebep olabileceğini bildirdi. Olmert, FÖY’ün sert bir tavra başvurabileceğinden korktuğunu sözlerine ekledi. Buna karşılık Ramazan Bayramı dolayısı ile İsrail 90 Filistinli mahkumu serbest bırakacağını söyledi. Ancak Abbas’ın düşünce arkadaşları Saeb Erekat ve yandaşları 1967 sınırları gibi konularda tavırlarında sert olabileceklerini gösterdiler.
Dışişleri Bakanı Tzipi Livni, Arap ülkelerinin duruma gerginlik katmamalarını ve “Filistinlilerden daha fazla Filistinli olmamalarını” söyledi. Abbas ise Amerikan medyasına Bill Clinton’nun, Batı Şeria’nın %92 oranında boşaltılması planına karşı olduklarını İsrail’in tam olarak 1967 sınırlarına geri çekilmesi gerektiğini bildirdi.

87 Filistinli mahkum serbest bırakıldı
Filistin Özerk Yönetimi Lideri Mahmud Abbas’ın hükümetini desteklemek için verilen çabanın bir parçası olarak, Negev’deki Ketziot hapishanesindeki 57 Batı Şeria’lı daha serbest bırakıldı. Gazze’deki 30 tutuklunun da pazartesi günü serbest bırakılması bekleniyordu, ancak hukuki sorunlar sebebiyle salı gününe ertelendiği açıklandı.
Serbest bırakılması planlanan 87 mahkumun çoğu El Fetih, bir kısmı ise daha küçük grupların üyesi. Hamas üyesi olduğu anlaşılan bir mahkumun son anda tahliye kararı geri alınarak hapishanede kalmasına karar verildi.
Pazartesi günü serbest bırakılanların çoğu militan faaliyetlerde bulundukları için hapis cezası çekmiş, hiçbiri İsraillileri öldürmek ya da yaralamaktan hüküm giymemişti. İsrail’in elinde şu anda toplam 11 bin Filistinli mahkum bulunuyor. Bu mahkumların serbest bırakılması ise Filistinlilerin başlıca talepleri arasında yer alıyor.
Tahliyeyle ilgili İsrailli güvenlik yetkililerinin yaptığı açıklamaya göre, İsrail Genelkurmay Başkanı Gabi Aşkenazi’nin Peres’e bir mektup yollayarak kaçırılan Gilad Şalit serbest bırakılmadan Gazze’deki tutukluları tahliye etmesi ile ilgili çekincelerini belirtti. Aşkenazi itirazına rağmen tahliye için gerekli onayı verdi.
Temmuz ayından beri ikincisi gerçekleştirilen tahliye kararı geçtiğimiz ay Başbakan Ehud Olmert tarafından açıklanmıştı. Karar, Hamas ile girdiği iktidar mücadelesinde Abbas’ın elini kuvvetlendirme stratejisinin bir parçası olarak uygulandı. Tahliye, önümüzdeki ay gerçekleşmesi planlanan Ortadoğu barış konferansı öncesinde İsrail ve Filistinli müzakere delegasyonlarının ortak metin çıkarma çalışmalarının öncesinde gerçekleşti.