Geleneksel iftar yemeği

Türk Musevi Cemaati`nin verdiği geleneksel iftar yemeği bu yıl 25 Eylül Salı akşamı Neve Şalom Kültür Merkezi`nde gerçekleştiEster YANNİER

Toplum
9 Ocak 2008 Çarşamba
Türk Musevi Cemaati ile Beyoğlu Belediyesi’nin ev sahipliğinde Neve Şalom Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen geleneksel iftar yemeğine aralarında İstanbul Valisi Muammer Güler, Büyükşehir Belediye Başkanı Mim. Kadir Topbaş, Emniyet mensupları ve Hahambaşı Rav İsak Haleva’nın yanı sıra İstanbul Müftüsü Mustafa Çağrıcı ile üç semavi din temsilcileri, kaymakamlar, ilçe belediye başkanları, İstanbul’daki kamu kuruluşları yöneticileri, Türk Musevi Cemaati üyelerinin de hazır bulunduğu 350 kişi katıldı.
İftar yemeğinde ayrıca çeşitli ülkelerin dış misyon temsilcileri, İstanbul’un önde gelen üniversitelerin öğretim üyeleri, sivil toplum kuruluşlarının başkan ve üyeleri de davet edilenler arasındaydı.
Konuklar, Cemaat Başkanı Silvyo Ovadya, Onursal Başkan Bensiyon Pinto, Başkan Vekili Lina Filiba ve Başkan Yardımcısı Robert Abudara tarafından karşılandılar.
Okunan ezan ile başlayan gecenin sunuculuğunu üstlenen Cemaat Başkan Yarımcısı Moris Levi’nin; “Bu gün burada Musevisi Hıristiyanı, Müslümanı ile iftar ibadetleri ifa eden kardeşlerimizi bu mütevazı soframıza konuk etmekten, onlarla lokmamızı paylaşmaktan onur duyuyoruz” sözlerinden sonra Hahambaşı Rav İsak Haleva konuşmasını yapmak üzere kürsüye davet edildi.
Hahambaşı Rav Haleva: (…) “Artık geleneksel hale getirmekten mutlu olduğumuz bu iftar sofraları; dostluk, kardeşlik, barış içinde birlikte yaşamanın somutlaştığı ve yurdumuzun her tarafına yayılmasını dilediğimiz iyi niyet ve karşılıklı anlayışın kaynaklarından biri olmalıdır diye düşünüyorum.
Sizlerin de çok iyi bildiği gibi; bu ülkenin toprakları da, bu topraklar üstünde yaşayan insanları da, tarihleri ve talihleri gereği barış ve karşılıklı anlayış içinde bir arada yaşamanın çok sayıdaki en güzel örneklerini vermişlerdir.
(…) İçinde bulunduğumuz Ramazan ayının ülkemiz ve tüm insanlık için hayırlara vesile olmasını diliyor, bir ay boyunca süren bu müstesna ibadetin sonunda ulaşacağımız Ramazan Bayramı’nı şimdiden tüm kalbimle kutluyorum” dedi.
Moris Levi,  bu güzel birliktelikle ilgili duygu ve düşüncelerini paylaşmak üzere Türk Musevi Cemaati Başkanı Silvyo Ovadya’yı  kürsüye çağırdı.
Başkan Ovadya sekiz yıl önce dönemin Beyoğlu Belediye Başkanı Mimar Kadir Topbaş ve  birkaç davetli ile başlatılan iftar yemeğinin,  asırlardan beri bu topraklarda  ve bu vatanın bir parçası olarak yaşayan  Türk Yahudilerinin  çoğunluğun dini  örf ve adet ve gelenekleriyle bir bütünleşmesinin ve saygısının bir ifadesi olarak yapıldığını dile getirerek başladığı konuşmasında Türk Musevi Cemaati’nin büyük toplumla birlikte hareket ettiğini örnekledi.
Ovadya, konuşmasında; İstanbul Emniyet Müdürü Celalettin Cerrah’a başta olmak üzere İstanbul Emniyeti’nin tüm şube müdür ve yardımcılarına; İstanbul Valisi Muammer Güler’e, Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan’a, Şişli Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül’e, Beşiktaş Belediye Başkanı İsmail Ünal’a, Adalar Beledieye Başkanı Coşkun Özden’e, Kadıköy Belediye Başkanı Selami Öztürk’e, Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir’e, Bakırköy Belediye Başkanı Ateş Ünal Erzen, Sarıyer Belediye Başkanı Yusuf Tülün, Üsküdar Belediye Başkanı Mehmet Çakır’a teşekkür etti.
Ayrıca, şehir genelinde her konuya hassasiyet gösteren, olumlu yakınlaşmalarıyla cemaati yönlendiren gerçek bir İstanbul Beyefendisi Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş’a şükranlarını sundu.
Başkan Ovadya, iftar davetini veren Kuzguncuk Cemaati  ve yemekleri hazırlayan Barınyurt idarecilerine teşekkür etti.
Yurt dışında olduğu için iftar yemeğine katılamayan Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan’ın yolladığı mesajı Moris Levi konuklara iletti ve  “İstanbul’a hizmet etmeyi bir yaşam biçimi haline getiren, bunu da adeta ibadet eder gibi huşu içinde gerçekleştiren, aklını, duygularını, bilgisini, deneyimini  İstanbul’umuz için seferber eden” İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Topbaş’ı kürsüye davet etti. Topbaş konuşmasına, tüm din temsilcilerinin buluştuğu bu iftar yemeğinin bir dostluğun simgesi olduğunu dile getirerek başladı.  İstanbul’un sevgi ve bir barış kenti olduğunu vurgulayan, bu nadide kentte her daim hoşgörü atmosferinin yaşandığını, farklı medeniyetlerin bir zenginlik olduğunu söyledi.
Başkan Yardımcısı Levi, sadece iftar yemeklerinde değil, her zaman Türk Musevi Cemaati’nin yanında yer alan İstanbul Valisi Muammer Güler’i gecenin son konuşmacısı olarak kürsüye davet etti.
Vali Güler, Türk Musevi Cemaati’nin düzenlediği iftar yemeğine katılmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdiği konuşmasında, Ramazan ayının sadece Müslümanlara değil, tüm insanlığa barış getirmesi temennisinde bulundu. Dinlerin, medeniyetlerin, kültürlerin kesiştiği kent olan İstanbul’da bir arada özgürce yaşandığını söyledi.
Konuşmalar sonrasında Hazan Araşi David Sivi  ile Beyoğlu Müftüsü Turgut Açari şükran dualarını okudular. Konuklara günün anısına  “Hahambaşılık Müessesi” kitabı hediye edildi.