İsrail Suriye ile bariş istiyor

Geçtiğimiz pazartesi günü İsrail Dışişleri ve Savunma Komitesi`ne politik gelişmeleri özetleyen İsrail Başbakanı Ehud Olmert Filistin Özerk Yönetimi ve Suriye ile barış yollarını aradıklarını ifade ederken, Suriye İstihbarat Bakanı Muhsin Bilal, olası bir İsrail operasyonuna hazır olduklarını belirtti`

Toplum
9 Ocak 2008 Çarşamba

İsrail Başbakanı Ehud Olmert, geçtiğimiz pazartesi günü Dışişleri ve Savunma Komitesi’ne son dönemdeki diplomatik gelişmeleri özetleyen bir oturum düzenledi. Olmert görüşmede Suriye ile olan ilişkilere gönderme yaparak, “Son birkaç haftadır aynı durumdayız. Suriye’nin stratejik planlamasını görüyoruz ve onlar da bizimkileri görüyorlar. Onlar da bizim gibi şiddet taraftarı değiller. Bu gerilimin azalacağını umuyorum” açıklamasını yaptı. Olmert ayrıca sonbaharda Washington’da gerçekleşmesi beklenen uluslararası konferansla ilgili olarak, “Bu bir barış konferansı değil; fakat İsrail- Filistin meselesini çözümlemek için gereken desteğin verileceği uluslararası bir görüşme olacak” dedi. İsrail Başbakanı sözlerine, “Hamas’ın Gazze’deki hakimiyeti ele geçirmesinin ardından FÖY Lideri Mahmud Abbas ile yaptığımız görüşmelerde çözüm önerileri hız kazandı” şeklinde devam etti.
Olmert, FÖY’deki hükümetin dağılmasıyla birlikte, Filistin halkının ihtiyaçlarına cevap vermek üzere Abbas yönetimiyle bağlarını güçlendirdiğini ifade etti. Olmert konuyla ilgili olarak, “Son birkaç aydır yaptığımız görüşmelerde ABD’nin davet edeceği ülkelerle birlikte bir konferans düzenlemenin gerektiğine karar verdik. Yol Haritası’nı tanıyan ve İsrail- Filistin barışını destekleyen birçok ülke var” dedi. Olmert’in konuşması sırasında sözünü kesen muhalefet Lideri Binyamin Netanyahu ise, “Mahmud Abbas’ın ortak olduğuna inanan yalnızca siz varsınız” ifadesini kullandı. Netanyahu, İsrail’in verdiği ödünlerden dolayı Hamas’ın bölgede yayıldığını belirterek, “İsrail güçlerinin olmadığı yere, Hamas girer” açıklamasını yaptı.

Olmert: Gazze yerleşimcilerine zarar vermeyeceğiz
İsrail’in, Gazze’deki elektriği keseceğine dair çıkan haberlere yönelik ise Olmert, “Gazze halkını incitmeyeceğiz. Mağdur olan çoğunluk ile terörü destekleyen kesimi ayırt etmeye çalışıyoruz” dedi. Olmert ayrıca Gazze’den atılan Kassam roketlerinin engellenmesi için sürekli operasyonlar düzenlendiğini; fakat hepsine engel olamadıklarını da ifade etti.

Suriye: Askeri operasyon haberi doğru değil
Bunun yanı sıra, geçtiğimiz günlerde İsrail güçlerinin Suriye’de nükleer madde ele geçirdiklerine dair çıkan haberlerin doğru olmadığını belirtti. Londra’da yayınlanan al- Sharq al- Awsat Gazetesine konuşan Suriye İstihbarat Bakanı Muhsin Bilal konuyla ilgili olarak, “Suriye doğru zaman geldiğinde cevap verecektir. Durumu yakından takip ediyoruz. Düşmana güvenmiyoruz ve onun genişleme politikasını yakından izliyoruz” açıklamasını yaptı. Bilal sözlerine, “İsrail, ABD’nin desteğine sahip. Uluslararası camiayı da teşvik ederek, Güvenlik Konseyi’nin hiçbir çözümünü uygulamıyor” şeklinde devam etti. Bilal, Olmert hükümetinin zayıf olduğunu söyleyerek, Golan Tepelerini geri alana dek çabalayacaklarını söyledi.

Barış Konferansı’na Suriye de davetli
Geçen pazartesi günü yapılan açıklamaya göre ABD’nin ev sahipliğini yapacağı Ortadoğu Barış Konferansına katılımcılardan Arap ülkeleri arasında Suriye’nin de yer alabileceği bildirildi. İsrail Başbakanı Ehud Olmert’in basın sözcüsü Miri Eisin, Ortadoğu Barış Konferansına Suriye’nin katılmasının bir sakıncası olmadığını dile getirdi. İsrailli yetkililer ve batılı diplomatlar Suriye’nin böyle bir toplantıya katılımını teröre karşı atılacak olumlu bir adım olarak değerlendirdiler. Ayrıca yetkililer bu katılımın, Filistin Özerk Yönetimi Lideri Mahmud Abbas’ı meşru kılacağı ve Hamas’a karşı bir eylem olacağı yönünde değerlendirdiler.
Pazar günü, ABD, BM, AB ve Rusya’nın katılmış olduğu “Dörtlü Barış toplantısı” sonrasında ABD Genel Sekreteri Condoleezza Rice, tarihi henüz kesinleşmeyen Kasım toplantısına tüm Arap ülkelerinin davetli olduğunu ilan etti. Rice, bu toplantının asıl amacının İsrail ve komşuları arasında dostluk kurmak ve İsrail- Filistin meselesine bir çözüm yaratmak olduğunu sözlerine ekledi. Rice yapılan basın toplantısında, Filistinli mültecilerin durumunun, Kudüs’ün konumunun ve sınır meselelerinin nasıl çözümleneceğinin Kasım’daki konferansın temel konuları arasında olduğunu söyledi. Rice, sene sonuna doğru İsrail- Filistin meselesinde barış için büyük yol kat edeceklerini ve Mahmud Abbas hükümetine gerekli yardımların yapılacağını kaydetti. Ayrıca İsrail’e de Gazze’ye yardım için çağrıda bulundu.
Kasım ayında yapılacak toplantıya İsrail, Filistin Özerk Yönetimi, Arap Komitesi ve Dörtlü dışında Japonya gibi önemli ülkeler de katılımcı olacak.