Olmert: ‘Bariş için Bati Şeria`dan çekilebiliriz`

Knesset`te bir açıklama yapan Başbakan Ehud Olmert, Filistinlilerin Yol Haritası Planı`na sadık kalmaları koşulu ile nihai bir barış için Gazze`nin büyük bölümünden çekilebileceklerini belirtti

Toplum
9 Ocak 2008 Çarşamba

Knesset Dışişleri ve Savunma Komitesi’ne açıklama yapan İsrail Başbakanı Ehud Olmert, Filistin Özerk Yönetimi ile varılabilecek nihai bir barış anlaşması için Batı Şeria’nın büyük bir bölümünden geri çekilebileceğini belirtti. Olmert, geri çekilmenin ancak, Filistinlilerin ‘Yol Haritası’nın şartlarını sırasıyla ve eksiksiz olarak yeri getirmesi koşuluna bağlı olduğunu dile getirdi. Başbakan; “Batı Şeria’nın tamamından geri çekilmek söz konusu değil, ancak büyük bir bölümü Filistin Özerk Yönetimi’nin idaresine bırakılabilir. Geri çekilme, İsrail’in güvenliğini tehlike altında bırakmayacak şekilde gerçekleşecektir” dedi.
Kasım ayında Washington’da gerçekleşecek toplantıya da değinen Olmert, milletvekillerinin bu konudaki beklentilerini azaltmaları gerektiğini, bu toplantının bir ‘barış konferansı’ olmadığının altını çizdi. Toplantının amacının, Filistin halkı tarafından Abbas’a verilen desteğin arttırılmasını sağlamak olduğunu belirten Olmert, diğer bir amacında İsrail’in ılımlı Arap ülkelerinin bağlarını sağlamlaştırmak olduğunu dile getirdi. 
Kimsenin bu konuda yüksek beklentilere kapılmaması gerektiğini belirten İsrail Başbakanı, barış anlaşmasının yakın bir gelecekte olmayacağını belirtti. “Ancak Filistin liderinin uluslararası bir platformda bu yönde fikir beyan etmesi çok önemli bir adım olur” diyen Olmert, Filistinliler arasındaki ılımlı kesimin desteklenmesi gerektiğini aksi takdirde şiddetin hiç sona ermeyeceğini dile getirdi.
Ehud Olmert ve Mahmud Abbas gelecek hafta bir araya gelerek, Beyaz Saray’da yapacakları ortak açıklamanın son düzenlemelerini yapacaklar. Verecekleri ortak beyanatın bir barış anlaşması olmayacağını vurgulayan Olmert, “Süreçte radikal bir değişiklik olmayacak ancak gelecekte gerçekleşecek görüşmelerin temel noktaları hakkında bir fikir edinilmesini sağlayacak,” dedi.

İsrail, 90 Filistinli mahkumu daha serbest bırakıyor
Knesset’te yapılan görüşme sonucunda 90 Filistinli tutuklunun daha salıverilmesine onay verildi. Bu tutuklular arasında İsraillilerin ölmesine veya yaralanmasına neden olanlar bulunmuyor. Hamas ise, İsrail’in serbest bırakacakları arasında sadece El Fetih üyelerinin yer almasını kınadı. İsrail, Hamas’ın Gazze’yi ele geçirmesinin ardından Hamas ile tüm bağlarını kestiğini açıkladı. Batı Şeria’da yeni bir hükümet kuran Filistin Özerk Yönetimi Lideri Mahmud Abbas’ı güçlendirmek için de geçen Temmuz ayında da 250 Filistinli tutukluyu salıvermişti. Kudüs’teki son toplantıda Olmert, Abbas’a, bazı Filistinli tutukluların daha serbest bırakılacağı sözünü vermişti.
Başbakan Olmert, Filistinlilerle barış konusunda geleceğe yönelik umut dolu fikirler beyan ederken, muhalefet O’nu bu konuda eleştirmekten geri kalmıyor. Muhalefet üyesi milletvekilleri, Olmert’in Filistinli mahkumların serbest bırakılması konusunda Abbas ile anlaşmaya varmasını ‘çizgiyi aşmak’ olarak değerlendiriyor. Ulusal Birlik Partisi üyesi vekil Zvi Hendel, hükümetin 90 mahkumu serbest bırakma konusundaki kararını ancak bir şartla destekleyeceğini açıkladı. Serbest bırakılan mahkumlardan herhangi birinin bir Yahudi’ye saldırması durumunda Başbakan Olmert’in istifa edeceğinin garantisi vermesi koşulunda.