Ahmedinecad`a ABD`de büyük protesto

Birleşmiş Milletler yıllık toplantısına katılmak üzere ABD`ye giden İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinecad`ı bir kanuşma yapması için davet eden Columbia Üniversitesi Yahudi organizasyonları tarafından protesto edildi. Ahmedinecad, üniversite`deki konuşması sırasında Holokost, insan hakları ve İsrail gibi konularda görüşlerini bildi

Toplum
9 Ocak 2008 Çarşamba
ABD Yahudi organizasyonları, İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinecad’ı kampüsüne davet eden Columbia Üniversitesi yetkililerine bu kararlarından duydukları hoşnutsuzluğu dile getirmek için geniş çaplı bir protesto düzenledi.
İsrail Devleti taraftarı “Stand with us” grubunun Columbia yetkilisi Dani Klein Ynetnews’a verdiği demeçte, “ Columbia Üniversitesi’ne ana mesajımız hoşnutsuzluğumuz. İki yıldır Ahmedinecad ile ilgileniyorlar. Columbia Üniversitesi’nden davetini iptal etmesini talep etme isteğimiz konuşma özgürlüğünün kısıtlanması değil, asıl bu kişiyi davet etmelerini tasvip etmiyoruz ve hayal kırıklığımızı dile getiriyoruz” dedi.  Klein ayrıca Columbia Üniversitesi Başkanı Lee Bollinger’in açılış konuşmasını yapacağını belirterek, “konuşma özgürlüğü ayrı şey, Modern Hitler’i onurlandırmak ayrı şey” dedi. Daha önce de Birleşmiş Milletler İsrail Elçisi Danny Gillerman Ahmedinecad’ı Hitler’e benzeterek İran Cumhurbaşkanı’nın ABD ziyareti ile Adolf Hitler’in ziyareti arasında fark olmadığını belirtmişti.
Columbia Üniversitesi daha önce de antisemit liderlere ev sahipliği yaptı. 1933 yılında, dönemin Columbia Üniversitesi Başkanı Nicholas Murray Butler, Nazi elçisi adına üniversite kampüsünde bir davet vermişti.
Klein protesto için birçok öğrenci ve cemaat üyesinin otobüsler ile Columbia Üniversitesi’ne geldiğini belirtti. Protestoya destek veren okullar şu şekilde sıralanıyor: Brooklyn Koleji, Queens Koleji, Rutgers Üniversitesi, Baruch Koleji, Hunter Koleji, New york Üniversitesi, Yeshiva Üniversitesi. Yahudi öğrenciler, Columbia Üniversitesi gibi prestijli bir okulun, terörizmi destekleyen, meşru bir devleti yok etmek isteyen, Holokost’u inkar eden bir devlet başkanını davet etmesinden duydukları öfkeyi göstermek istediklerini belirtiyorlar.
“Stand with us” yöneticisi Roz Rothstein, İran Cumhurbaşkanı’nın konuşmasının ardından protesto için toplanan kalabalığın Ahmedinecad’ın da bulunacağı Birleşmiş Milletler binasına gideceğini belirtti.

İmkan olsa Hitler’i de davet ederiz
Columbia Üniversitesi Rektörü John Coatsworth, Fox Kanalında yayınlanan söyleşinde, eğer imkanı olsa Adolf Hitler’i de konuşma yapması için üniversite kampüsüne davet edeceklerini açıkladı. Coatsworth, “Eğer Hitler ABD’de olsa ve konuşma yapmak için bir platform arasa onu da davet ederdik” dedi.
Geçen hafta Columbia Üniversitesi Başkanı Lee Bollinger ise Ahmedinecad’ın konuşmasının yıllık Dünya Liderleri Forum’unun bir parçası olduğunu ve Columbia Üniversitesi’nin geleneksel olarak küresel konularla ilgili bir tartışma platformu olduğunu belirtti. Bollinger ayrıca Ahmedinecad’ın konuşma yapabilmesi için kendi şartlarını kabul ettiğini de sözlerine ekledi. “ Birincisi sadece konuşma yapmayacak gelen tüm soruları cevaplandıracak. İkincisi tanıtım konuşmamda İran Cumhurbaşkanını zorlayacak konulara değineceğim; Holokost inkarı, İsrail’i yok etme açıklaması, suçsuz sivil ve ABD askerlerine karşı girişilen uluslararası terörist faaliyetlere olan desteği ve nükleer çalışmaları gibi.”
Geçtiğimiz haftasonu İran’da, sekiz yıl süren İran- Irak Savaşı’nın yıldönümü kutlandı. Tahran yaptığı açıklamada İsrail’i de içine alan 1800 kilometre menzilli Ghadr adlı misilin kullanıma hazır olduğunu vurguladı.

Livni: “BM kendinden utanmalı”
İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinecad, BM toplantısına katılmak için geldiği New York’ta protestolar ile karşılandı. İsrail Dışişleri Bakanı Tzipi Livni, Ahmedinecad’ı davet eden BM’nin kendinden utanması gerektiğini açıkladı. BM’nin 62. genel toplantısına katılmak için New York’a gelen Ahmedinecad, Columbia Üniversitesi ve Birleşmiş Milletler’i ziyaret etti. New York’ta bulunan Livni, “adil bir dünyada ziyaretine asla izin verilmez ve BM’ye üye olamazdı. Kendisini davet eden BM kendinden utanmalı. Ne yazık ki dünya, uluslararası değerleri kullanarak hepimize zarar vermek istediğini göremiyor” dedi. Livni ayrıca nükleer İran’a dur demek gerektiğini belirtti.

Ahmedinecad Columbia Üniversitesi’nde
İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinecad, New York Üniversitesi’nde okuyan bir grup öğrenciye Nazi soykırımının süistimal edildiğini ve İsrail’in Filistinlilere olan davranışının sebebi olarak görüldüğünü söylerek, tepkileri üzerine çekmişti. 
Columbia Üniversitesi Başkanı Lee Bollinger, Holokost dahil birçok konuda Ahmedinecad’ın görüşünü almak için onu üniversiteye davet etti.  Bu davet yüzünden büyük tepki toplayan Bollinger, öğrencilerine sert sorular soracağına dair söz verdi. 
Ahmedinecad’a “İsrail haritadan silinmeli” sözlerini hatırlatan ve “Bizim İsrail’le bağlarımız var, bizi de mi haritadan sileceksiniz?” sorusunu soran Bollinger’a kaçamak yanıtlar veren Ahmedinecad, “ Biz Yahudilerle dostuz.  İran’da birçok Yahudi güven içinde yaşıyor.” dedi.  Ahmedinecad’ın bu soruya doğrudan “evet” veya “hayır” dememesi dikkatleri çekti. 
Holokost konusuna değinildiğinde Bollinger, Ahmedinecad’a cahil olduğunu söyleyip, Holokost’un dünya tarihin en iyi belgelenmiş olayı olduğunu belirtti.  Bollinger, Ahmedinecad’a “Zavallı ve acımasız bir diktatörün tüm izlerini taşıyorsunuz” dedi. Ahmedinecad, böyle hakaretlerin, seyircilerin görüşlerini etkileyeceğini söyledi. 
Bollinger’ın Ahmedinecad’a sorduğu sorular arasında insan hakları eylemcilerinin idamı, kadınlara ve eşcinsellere yapılan baskılar da yer aldı.  Sorulara doğrudan cevap vermediği dikkat çeken Ahmedinecad, Bush Yönetimi hakkında da bazı yorumlarda bulundu.  Zaman zaman yuhalamalara maruz kalan Ahmedinecad konuşmasını, seyirciler soru soramadan bitirdi. 

“Savaş planı yok!”
Ahmedinecad pazartesi günü The Associated Press’e yaptığı açıklamada, İran’ın İsrail veya başka bir ülkeye saldırı planlamadığını ve ABD’nin savaşa hazırlandığına inanmadığını söyledi. 30 dakika süren röportajda ılımlı bir tonda konuşan Ahmedinecad, 6 Eylül’de Suriye hava sahasında İsrail Hava Kuvvetlerine yapılan saldırıyla İran’ın hiçbir alakası olmadığını da belirtti.  İran’ın genişlemeye niyeti olmadığının da altını çizdi.
İran’ın bu dış politikasını inandırıcı bulmayan İsrail Dışişleri Sözcüsü Mark Negev, İran’ın çok agresif bir politika izlediğini söyledi.  Negev, İran’ın nükleer programı olduğunu ve bunu tehdit olarak görmemenin sorumsuzluk olduğunu belirtti. Ahmedinecad’da Negev’in sözlerine karşılık, İsrail’i ırkçılık ve işgalcilik ile suçladı ve tanımadığını belirtti.  ABD’ye de değinen Ahmedinecad,  ABD’nin dünyayı yönetmesinin savaş ve kanla sonuçlandığını söyledi. Atom bombası hazırlıkları konusunu ısrarla reddeden Ahmedinecad, bomba zamanının geçtiğini, bugünkü politik konumda atom bombasının hiçbir problemi çözmeyeceğini belirtti. 

Sarkozy’den Fransız firmalara İran konusunda uyarı
Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, İran’ın nükleer programı  konusundaki ciddiyetini büyük firmaları uyararak gösterdi.  İran’a daha ağır yaptırımlarda bulunmak isteyen Sarkozy, Fransız devleri Total ve Gaz de France şirketleriyle görüşmeler yaparak, İran’a yatırım yapmamalarını söyledi. Sarkozy, ayrıca Fransız Bankalarıyla da görüşerek, İran’la iş yapmayı sona erdirmelerini istedi. 
İran’ın nükleer programı hakkında The New York Times gazetesine demeç veren Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, Fransa Dışişleri Bakanının “İran’la savaşa hazırlanıyoruz.” demecine değinmekten sakınırken, Tahran’la mücadele etme yolunun İran’a yapılacak yaptırımları ağırlaştırmak olduğunu belirtti. 
Tahran’a yapılan ekonomik yaptırımların ağırlaştırılması konusunda Birleşmiş Milletler’den üçüncü bir karar çıkmasını isteyen Sarkozy, yaptırımların sonucunun etkili olacağını da söyledi.  Sarkozy, BM’nin bu konuda olumlu yanıt vermemesi halinde, Avrupa Birliği’nden çıkabilecek ek yaptırımları da onaylayacağını söyledi.  ABD Genel Sekreteri Condoleeza Rice, İran’ın nükleer çalışmalarına karşı, BM’den yeni bir yaptırım kararı çıkarması için uğraşıyor.
BM Genel Meclisi’nin New York’ta yer alan yıllık toplantısına katılacak olan AB Dış Politika Yüksek Temsilcisi Javier Solana, AB’nin gündeminde henüz bu konunun bulunmadığını belirtti.  Aynı konuda bir başka yorum ise Fransa Dışişleri Bakanı Bernard Kouchner’den geldi.  Kouchner, BM Güvenlik Konseyi’nin daha sıkı yaptırım kararı vermesi konusunda pek umutlu olmadığını söyledi. 
ABD, Rusya, Çin, İngiltere, Fransa ve Almanya, cuma günü buluşacakları BM Genel Meclisi’nde Tahran’a yaptırım konusunu görüşecekler.  Bu konuda karşılarına çıkacak en büyük engel, üçüncü yaptırım kararını kabul etmek istemeyen Rusya ve Çin olarak görülüyor.