Vücudunuzu kişa hazirlayin!

Yaz mevsimi geldiğinde tüm kadınlar kendine her zamankinden fazla özen gösterir; fazla kilolar verilir, yıpranan saçlara yoğun nem maskeleri yapılır, uv ışınlarından koruyan kremler sürülür… Halbuki kış, deriye en acımasız davranan mevsimdir; Yüzümüze yansıyan ışıltı ve özgüven, güneşten alınan renkle birlikte g

Toplum
9 Ocak 2008 Çarşamba
Bakımlı olmaya özen gösterdiğimiz yaz ayı bittiğinde, çoğumuz biraz tembelleşmeye meyilliyizdir. Beslenmemize yaz aylarındaki kadar özen göstermemeye, her banyodan sonra nemlendirici kullanmamaya başlar, bizi uv ışınlarından koruyan kremleri ise bir sonraki haziran ayına kadar dolaba kaldırırız.  Genel inanışın tersine, kış ayları cildimize en çok özeni göstermemiz gereken mevsimlerin başında gelir.  Soğuk havanın kuruttuğu cilt çatlarken, yine soğuk hava yüzünden cilt doğal yağlarını kaybeder.  Vücudu nemlendirmek, bu sebepten dolayı kışın özellikle önemlidir.  Ölü deriyi temizlemeye yarayan ve peeling özelliği bulunan duş şampuanları kullanarak cilt temizlendiğinde, üzerine süreceğiniz kalın bir nemlendirici krem, nemin vücuda hapsedilmesini sağlar.  Banyodan sonra vücudunuza sürebileceğiniz lavanta yağı gibi doğal yağlar da aynı işlemi görür.  Alacağınız duşların ısısının ılık, süresinin çok uzun olmaması da, cildin kurumaması ve doğal yağlarını kaybetmemesi açısından faydalıdır. 
Güneş ışınları hava güneşli olmadığında bile cildinize zarar vermeye devam eder.  Kışın havanın cildinizi kuruttuğunu da göz önüne alarak, yazın edindiğimiz cilt bakımı alışkanlıklarını sürdürmek gerekir.  En soğuk havalarda bile sizi uv ışınlarından koruyacak en az spf 15 olan bir nemlendirici kullanmanızı tavsiye ederiz.  Kışın cilt ihmal edildiğinde kuruluk, kızarıklık, alerji, cildin incelmesi ve kırışık gibi problemlere davetiye çıkarır.  Yüz bakımında ise kesinlikle sabun kullanmamaya, nemlendirici özelliği bulunan ve cildi daha çok kurutmaması için alkol içermeyen cilt bakım ürünleri kullanmaya özen gösterilmelidir.
 
Kış, saçlarınıza da zarar verir!
Cildimiz gibi saçlarımız da, kışın kuruluğundan nasibini alır.  Kışın kuruluğuna, evlerin sıcaklığı da eklenince saçlarda kuruluğun yanı sıra elektriklenme, kırık uçlar ve şekile girememe problemleri başlar.  Yaz mevsiminde olduğu gibi kışın da bazı önemler alarak, saçlarınızı sağlığa kavuşturabilirsiniz. 
-  Kış aylarında saç jölesi yerine şekillendirici krem kullanmayı tercih edin.  Nemlendirici özelliği bulunan şekillendirici kremler, saça kaybettiği nemi verirken esneklik de kazandırır.
-  Eski moda tahta saplı ve kıllı fırçalar, kış mevsiminde saçın elektriklenmesini önler.
-  İyi bir saç kremi kullandığınızdan emin olun.  Kış aylarında da saç nem kaybeder.  Kullandığınız saç kreminde soya proteini ve panthenol olması, saçın nemi hapsetmesine yardımcı olur. 
-  Yazın kendiliğinden kuruyan saçlar, kışın fönle kurutulunca çok nem kaybeder.  Saçınızı kurutmadan önce 10- 15 dakika havluya sarın, bu saçın %20’ye yakın oranda kurumasını sağlar.  Saçınızı kuruturken, fönünüzün en sıcak ayarda olmamasına dikkat edin.
-  Saç uzmanları eski zamanlarda kullanılan zeytinyağı bakımını geri getiriyor; iki yıkama arasında saça birkaç damla zeytinyağı sürerek nem kazandırabilirsiniz.  Yağın saç köklerine değmemesine dikkat edin. 
-  Haftada bir saç tipinize uygun bir nemlendirici saç maskesi kullanın.  Saçın nem oranını yükselten bu maskeler aynı zamanda bakım yaparak, ışıltılı bir görünüm de kazandırır. 

Kış sporlarına şimdiden hazırlanın!
Kayak ve snowboard gibi kış sporları esneklik, direnç ve güç gerektirir.  Kış sporu meraklıları bu mevsimi dört gözle beklediği ve çok keyif aldıkları bilinir.  Bu kısa sezon için vücudu birkaç ay önceden hazırlamak, kayak mevsimi geldiğinde, ufak düşüş kalkışları kolayca yapabilmenize ve keyifli bir biçimde kayabilmenize yardımcı olur.
Saatlerce yapılan kayak ve snowboard, sağlıklı fit bir vücut gerektirir.  Eğer bir jimnastik salonuna üye iseniz, bacak kaslarınızı güçlendiren ağırlık çalışmaları, koşu, vücudun esnekliğini arttıran yoga ve pilates gibi grup derslerini deneyebilirsiniz.  Eğer açık havada spor yapmayı seven biriyseniz, haftada birkaç kez yürüyüş yapmak veya koşmak bile vücudunuzun forma girmesine yardımcı olur. 
Egzersiz yapmak için kış sporlarına meraklı olmanız gerekmiyor.  Beslenmenize ne kadar dikkat ederseniz edin, sağlıklı ve fit bir vücuda sahip olmak için haftada 3- 4 kere egzersiz yapmanız gerekiyor.  Genel inanışın tersine saatlerinizi spor salonunda geçirmeniz gerekmiyor.  Haftada 3- 4 kere yarım saatliğine yapacağınız aktiviteler, formda kalmanıza yardımcı olabilir. 

30 dakikada yaklaşık kaç kalori yakılabilir?

Yürüyük makinesi: 140 kalori
Koşu:  280 kalori
Yüzme: 250 kalori
Bisiklet: 190 kalori
Stretching: 85- 90 kalori
Dans: 165 kalori