İran`dan ABD`ye sicak mesaj

Madonna, eşi Guy Ritchie, arkadaşları Demi Moore, Ashton Kutcher ve modacı Donna Karan ile birlikte Tel Aviv`de düzenlenen Kabala Merkezi konferansına katıldı. Grup Roş Aşana dualarına katılıp Şofar çalınmasını da dinledi

Toplum
9 Ocak 2008 Çarşamba
ABD’nin Ortadoğu politikasını ağır bir şekilde eleştiren İran Cumhurbaşkanı Ahmedinecad, bir yandan da Amerikan vatandaşlarına barış mesajları gönderiyor
İran Başkanı Ahmedinecad, ABD ile İran arasında varolan gerilime rağmen, ülkesinin Amerika ile barış ve dostluk istediğini belirtti. Katıldığı canlı bir televizyon programında sözkonusu açıklamayı yapan Ahmedinecad “Amerikan halkına mesajımız, barış, dostluk ve insan ırkına saygıdır” dedi.
Ahmedinecad’ın açıklama yaptığı kanal, ülke dışında yaşayan İranlılar tarafından takip edilen ve yayınlarını Tahran’dan gerçekleştiren Jame Jam adlı devlet kanalı.
Aynı konuşma içinde İran başkanı, Amerika’nın Irak’tan çekilmesi gerektiğini belirtirken, bölgede ABD’nin varlığının devam etmesinin bu ülkenin Irak’ın zenginliklerine el koymak için bu topraklara geldiğinin kanıtı olacağını söyledi. Ahmedinecad, ABD’li yöneticilerin çekilmeyi kabul etmesi durumunda bölgedeki durumun daha farklı olacağını da sözlerine ekledi.
Ahmedinecad’ın açıklamaları iki ülke arasındaki gerginliğin üst seviyeye çıktığı bir döneme denk deldi. ABD yönetimi dört İran asıllı ABD’lininTahran’da tutuklanmasından dolayı bu ülkeye tepki gösterirken, Tahran yönetimi, sekiz İranlının Amerikan güçleri tarafından Irak’ta alıkonması nedeniyle tepkili.
ABD yönetimi ayrıca Tahran’ı, Irak’taki ayrılıkçı Şii güçleri desteklemekle suçluyor. İran’ın yürütmekte olduğu tahmin edilen nükleer silah yapım çalışmaları da Amerika’nın tepkisini çekiyor. İran bu iddiarı reddederken, nükleer çalışmalarının barışçıl amaçlar taşıdığını belirtiyor.
Ahmedinecad’ın tüm Amerikan karşıtı söylemine rağmen, başa geçtiği 2005 yılından beri Amerikan halkına yakın olma çabası da dikkatleri çekiyor. İran’ı ziyaret eden Amerikalılardan parmak izi alınmasını öngören bir yasayı onaylamayan Ahmedinecad, ABD ile İran arasında direkt uçuşların yapılması konusunda da girişimde bulunan kişi olmuştu. Ahmedinecad bu iki çabasında başarısız olsa da, ABD halkına hitap eden mektuplar yazmayı sürdürüyor. İran başkanı bu mektuplarında Bush’un Ortadoğu politikasını eleştiriyor.
1979 yılında İran’lı öğrencilerin Tahran’daki ABD Konsolosluk Binası’na saldırı düzenlediği günden beri ABD ile İran arasında diplomatik ilişkilerin kopuk olduğu belirtiliyor.