Köln başpiskoposu Nazi diyerek Almanlari şaşirtti

Kaynaklar İsrail`in sekiz savaş uçağı ile Suriye`de bir hedefe saldırı düzenlediğini iddia ediyor. Ancak hedefin ne olduğu konusu açıklığa kavuşmuş değil

Toplum
9 Ocak 2008 Çarşamba
Köln başpiskoposunun, Nazilere bağlantısı nedeniyle tabu unsuru oluşturan söylemi kullanarak, modern kültürün soysuzluğa alçalma riskinde olduğu konusunda uyarması tepkiyle karşılandı
Köln’ün Başpiskopos’u Joachim Meisner, bir müzenin açılışında modern kültüre saldırıda bulundu. “Kültür, tanrısal hürmetten koptuğunda, ibadet ritualizme düşer ve kültür soysuzlaşır. Merkezini kaybeder” ifadesini kullandı.
“Dejenere olmak”, “soysuzlaşmak” kelimesi bugünlerde Almanya’da çok kullanılıyor. Hitler iktidarında Naziler kendi ideolojilerine uymayan sanat ve kültürü tanımlarken aynı konsepti kullanırlardı. Birkaç politikacı ise yorumları kınadı.  Kuzey Rhine- Westphalia’nın Kültür Bakanlığı’ndan Katolik Devlet Sekreteri Hans- Heinrich Grosse- Brockhoff, “Kardinal Meisner’in, böylesi bir söylevi kullanması yeterince şaşırtıcı, bu sanat ve kültürü idrak etmediğinin en açık göstergesi” dedi.
Alman radyosunda açıklama yapan 63 yaşındaki Kardinal seçtiği kelimeleri savunarak, basitçe sanat ve kültür birbirinden ayrılırsa ikisinin de acı çekeceğini belirtmek istediğini söyledi. Daha sonra ofisinden, söylediklerinin basın tarafından farklı taraflara çekildiği haberi geçildi ve “Kardinal Meisner, söyleminin Naziler ile bağdaştırılması iddiasını reddediyor” açıklaması yapıldı.