İsrail Suriye`de neyi vurdu?

Kaynaklar İsrail`in sekiz savaş uçağı ile Suriye`de bir hedefe saldırı düzenlediğini iddia ediyor. Ancak hedefin ne olduğu konusu açıklığa kavuşmuş değil

Toplum
9 Ocak 2008 Çarşamba
İngiliz Times Gazetesi’nin haberine göre İsrail Hava Kuvvetleri’nin Suriye’ye düzenlediği saldırının, yabancı kaynaklar tarafından nükleer tesis olarak tanımlanan bir bölgeye yönelik olduğu söyleniyor. İsrailli kaynaklar ise Suriye’nin İsrail için “yıkıcı bir sürpriz” planladığını iddia ediyor.
İsrailli kaynakların açıklamasına göre, İsrail’in Suriye’ye düzenlediği hava saldırısının hazırlıkları, bahar sonunda Mossad Şefi Meir Dagan’ın Suriye’nin Kuzey Kore’den nükleer silahlar tedarik etmeye çalıştığına dair Başbakan Ehud Olmert’e kanıt sunmasının ardından başladı. Dagan’ın böyle bir nükleer başlığın Suriye’nin silah deposunda bulunan Scud- C misillerine yerleştirilebileceğinden endişelendiği düşünülüyor. Times Gazetesi’ndeki habere göre İsrailli bir yetkili, “Suriye’nin ölümcül kimyasal savaş başlıklarına sahip olduğunu uzun zamandır biliyorduk, ancak İsrail nükleer bir savaş başlığı tehdidi ile yaşayamaz” dedi.
Güney Kore’li Yonhap haber ajansının haberine göre, Kuzey Koreli üst düzey bir yetkili Pyongyang’ın Suriye’ye teknik bilgi aktarmakta olduğu haberini yalanladı. Washington Post’ta yayınlanan habere göre, uydu görüntülerini de içeren istihbarat Suriye’de nükleer savaş başlığı üretmek için kullanılabilecek tesislerin bulunduğunu ortaya koyuyor. Kuzey Kore'nin Birleşmiş Milletler’deki misyon şefi yardımcısı Kim Myong- gil ise söylenenlerin asılsız olduğunu açıkladı.
Observer Gazetesi’nin haberine göre İsrail’in düzenlediği hava saldırısında sekiz uçak bulunurken, Times Gazetesi, İsrail Hava Kuvvetleri komando mangasının günler önce bölgeye gelerek lazerle hedefleri belirlediğini yazdı. Suriye’nin Washington büyükelçisi ise İsrail Hava Kuvvetleri’nin 11 gün önce düzenlediği saldırının Kuzey Kore’yle işbirliği içinde yürütülen nükleer bir projeyi hedef aldığına dair yabancı basında yer alan haberleri yalanladı. Imad Mustafa, haberlerin kesinlikle saçma ve yanlış olduğunu söyledi. Washington Post’un haberine göre, İsrail Hava Kuvvetleri’nin saldırısı, Suriye’ye Kuzey Kore’den gelen ve nükleer teknolojiyle alakalı silah sevkıyatını hedef almaktaydı.
Suriye’ye konvansiyonel silah sattığına inanılan Kuzey Kore’nin silah ticareti, bir yıl kadar önce ilk nükleer silah denemesini yaptıktan sonra karşılaştığı katı yaptırımlar sebebiyle oldukça sarsılmıştı. Pyongyang bu yılın başlarında oldukça büyük bir yardım karşılığı nükleer silahlarını tasfiye etmeyi kabul etmişti. Yakın zamanda ABD, nükleer silah programını feshetmesi durumunda Kuzey Kore ile ilişkilerin normalleştirilebileceğini açıklamıştı. ABD Savunma Bakanı Robert Gates ise iki ülke arasındaki nükleer işbirliği hakkında “Bence bu gerçek bir sorun olur” dedi.
İsrailli yetkililer konu hakkında açıklama yapmadı. Knesset Dışişleri ve Savunma Komitesi toplantısında İsrail Hava Kuvvetleri’nin Suriye saldırısı hakkındaki haberler üzerine yorum yapmaması dikkat çekti. Askeri İstihbarat Şefi Amos Yadlin, İsrail’in İkinci Lübnan Savaşı sonrası nükleer silahlara karşı yıldırma kapasitesini yeniden kazandığını söyledi.