Toplumdan haberler

500.Yıl Vakfı Türk Musevileri Müzesi`nde Fotoğraf/Pano Sergileri500. Yıl Vakfı Türk Musevileri Müzesi, Eylül ayında başlayan etkinlikler programı uygulamasına 2 Eylül Pazar günü, Yahudi Kültürü Avrupa Günü`nde başladı.

Toplum
9 Ocak 2008 Çarşamba

45 günde bir yenilenmesi düşünülen fotoğraf/pano sergilerinin ilkinde, köklü bir Osmanlı Yahudi ailesi olan Kamondo’ların yaşamı ve topluma katkıları Türkçe- İngilizce izahatlı 10 panoda özetlenmekte.

Müze’nin üst katında yer alan sergi 11 Ekim’e kadar açık kalacak.

15 Ekim haftası içinde açılacak ve Şeker Bayramı dolayısıyla kesin tarihi daha sonra belirlenecek olan ikinci sergi ise, Türkiye’nin ilk Şehircilik (Urbanizm) Uzmanı Yüksek Mimar Aron Angel’in renkli yaşamından kesitleri kapsayacak.

Kuzguncuk Beth Yakkov Sinagogu’nda Selihot duası yapıldı
Eylül ayını yaşadığımız şu günlerde sinagoglarımızda Selihot duaları sürüyor. Bu bağlamda 15 Eylül’ü 16 Eylül’e bağlayan Pazar sabaha karşı  tarihi Kuzguncuk Beth Yaakov Sinagogu’nda bir selihot duası gerçekleşti.

Moşe Palaçi önderliğinde yapılan duaya geniş bir katılım oldu. Çalınan şofarlar sonrası, yapılan sabah duasının ardından sona erdi Katılımcılara küçük hediyeler sunuldu.

Bat- Yam’da maftirim konseri

6 Eylül akşamı Rav Nisim Behar’ın Bat- Yam'da kurmuş olduğu sinagogda nostaljik bir konser gerçekleşti. Yaakov Kohen yönetiminde dokuz hazan, Türkiye Yahudilerinin geleneksel Maftirim müziğinden oluşan bir konser verdiler. Repertuarı takdim eden hazanlardan Baruh Hason Maftirim müziği hakkında bilgi verdi. Hason, İspanya’dan Osmanlıya gelen Sefarad Yahudilerinin, devrin Sufi- Mevlevi müziğinin tesiri altında kalarak İbranice ve Ladino olarak yazdıkları ilahileri  Segah, Uşak, Kürdilihicazkar, Nihavent gibi makamlarda bestelediklerini belirtti. Yazılan 400'e yakın ilahiden bugüne kadar gelen 40 tanesi David Behar tarafından notaya dökülerek bugünkü hallerini aldılar.

300 yıldan beri Türkiye Yahudilerinin gelenekleri arasında sayılan bu Maftirim ilahilerinin bestekarlarından  Misirli Ibrahim, Tamburi Isak, Hoca Shikar, ayni zamanda Türk klasik müziğine de katkıda bulundular.

Ester Levi ile Nedim Sisa dünya evine girdiler
Sara- Mazlah Levi’nin kızları Ester ile Raşel Kohen- David Sisa’nın oğulları Nedim 16 Eylül Pazar günü evlendiler. Yeni evlilere ömür boyu birliktelik dileriz.

Klaris Maden ile Jil Pardo evlendi
Mahmure- Nesim Maden’in kızları Klaris ile Ninet- Moris Pardo’nun oğulları Jil 16 Eylul Pazar günü Neve Şalom Sinagogu’nda gerçekleşen tören ile hayatlarını birleştirdiler. Maden ve Pardo ailelerini kutlar, genç evlilere mutlulular dileriz.�

Lisya Poluman dünyaya geldi
Aşkenaz Cemaati Başkanı Av. Benyamin -  Beki Poluman ile, Levana -  Yakup Eroğlu’nun torunları Emma -  Beri Poluman’ın kızları Lisya 5 Eylül günü dünyaya geldi. Poluman, Behar ve Eroğlu ailelerini kutlar, minik bebeklerine sağlıklı uzun bir ömür dileriz.

Matan- Baseter Barınyurt’ta kaparotlar
Cemaatimizin ihtiyaçlı ailelerinin yaşam düzeylerini ve kalitesini yükseltmeyi amaçlayan Matan- Baseter Barınyurt kurumu;  Roş- Aşana, Kipur ve yıl içinde yapılan kaparot kesimlerinde yardımcı olmaya devam ediyor. Kurum yetkilileri yaptıkları açıklamada kaparaların dualarının titizlikle okunmakta olduğunu, bütün dini vecibelerin yerine getirildiğini ve bünyelerindeki ihtiyaçlılara eşitlik ilkesiyle dağıtıldığını belirttiler.

Yamim Noraim günlerinde ziyara
Roş- Aşana’dan sonraki on günlük pişmanlık dönemi olan Yamim Noraim günlerinde aramızdan ayrılan aile büyüklerini ve yakınlarını anma amacıyla gerçekleştirilen ve aynı zamanda dini olduğu kadar sosyal bir olayı da simgeleyen ziyara başlıyor.
Yom Kipur gününe rastlayan 21 Eylül Cuma günü öğlene kadar devam edecek ziyara için, Hahambaşılık Bet- Din yetkilileri mezarlıklarda ziyaret saatlerinde hazanların hazır bulunacağını açıkladılar.