Yahudi Dünyasindan

Nelly BAROKASMadonna, ünlü dostları ile yeniden İsrail`dePop dünyasının ilahesi Madonna yakın dostları Demi Moore, Ashton Kutcher ve Donna Karan, Kabala Merkezi`nde Yahudi mistisizmi konusunda bir seminere katılmak üzere İsrail`e on günlük bir ziyarette bulunuyorlarMadonna ile dostları, Roş Aşana bayramı öncesinde dünyanın her tarafından gelen 3000 öğ

Kültür
9 Ocak 2008 Çarşamba
Madonna son olarak İsrail’e 2004 yılının Eylül ayında Kabala Merkezi’nin düzenlediği beş günlük özel bir tura katılmak üzere gitmişti.
Madonna’ya şimdiki İsrail ziyaretinde eşi İngiliz yazar Guy Ritchie ile üç çocukları, sinema dünyasının ünlü çifti Kabala tutkunu Demi Moore ve Ashton Kutcher, moda dünyasının tanınmış tasarımcısı Donna Karan eşlik ediyor. Demi Moore’un eski eşi Bruce Willis’in de bu geziye katılabileceği belirtildi.
Donna Karan bu yıl Tel Aviv’deki Shenkar Mühendislik ve Tasarım Koleji’nin onursal üyelik ödülünü almak üzere İsrail’de bulunmuştu. Kutcher ile Moore’un İsrail’e ilk ziyaretleri oluyor. Moore’un Kabala’ya merakı 2003 yılında Charlie’nin Melekleri filminin çekimi sırasında başladı. Madonna’nın Yahudi mistisizmine ilgisi 90’lı yıllarda ortaya çıktı ve tinsel dışavurumu 1998’de yaptığı Ray of Light albümüne yansıdı. Ardından Kabala ve kırmızı ipten yapılmış bilezikler, Paris Hilton, Lindsay Lohan, Britney Spears ve Gwyneth Paltrow’ın takipçisi olan gençler arasında yayıldı. Bu kırmızı bileziklerin takan kişiyi negatif güçlerden koruduğuna inanılıyor.
Yıllar önce Tevrat’tan bir isim olan Esther adını alan Madonna, çeşitli Kabala Merkezleri’ne milyonlarca dolar bağışta bulunuyor.
Geçmişte CNN’e verdiği bir söyleşide Madonna; “Sekiz yıldır Kabala eğitimi görmem moda amaçlı geçici bir heves olamaz. Günümüzde bazı kişiler moda olduğu için bu konu ile ilgileniyor olabilirler. Ama Kabala eğitiminin büyük bir çaba gerektirdiğini söyleyebilirim. Hakkını vermek için çok çalışmak, çok okumak, çok zaman ayırmak, kararlılık ve disiplin gerekiyor” dedi.
İsrail gezileri süresince Madonna ve ünlü dostları Kabalistik eğitimleri dışında, Turizm Bakanı ve diğer bakanlıkların yetkilileri ile görüşme olanağını bulacaklar. Bu, ünlüler grubunun İsrailli siyasetçilerle ilk karşılaşmaları değil; Madonna bir önceki ziyaretinde o dönemin Turizm Bakanı Gideon Ezra ile tanışmış, Kurtcher ise Berlin’de bir araya geldiği Şimon Peres ile İsrail’in güvenlik sorunu konusunu konuşmuş ve İsrail’i ziyaret etme sözü vermişti.

Papa’dan anma töreni
Papa XVI. Benedict, üç günlük Avusturya gezisine Holokost kurbanları anıtı önünde saygı duruşu ile başladı
Geçtiğimiz hafta Avusturya’yı ziyaret eden Papa XVI. Benedict, Viyana’da ilk olarak Holokost kurbanları anıtına giderek kurbanlar anısına saygı duruşunda bulundu. Bardaktan boşanırcasına yağan yağmur altında gerçekleşen anma törenine Avusturya Yahudi Cemaati ileri gelenleri de katıldı. Roma’dan Viyana’ya yolculuğu sırasında kendisine eşlik eden gazetecilere Papa XVI. Benedict; “Şimdi Yahudilere üzüntümüzü, pişmanlığımızı ve dostluğumuzu ifade etmenin zamanıdır” açıklamasını yaptı.
Tören, Viyana kenti merkezinde yer alan Judenplatz’da, Naziler tarafından kamplara gönderilen Yahudilerin acılarını yansıtmak üzere inşa edilen anıtın önünde gerçekleşti. Avusturya Başhahamı Paul Chaim Eisenberg ve Yahudi Cemaati ileri gelenleri tören sırasında Kadiş Duası’nı okudular.
Günümüzde 12.000 Yahudi’nin yaşadığı Avusturya’da 60.000 Yahudi Naziler tarafından öldürüldü. 1938’de Viyana’da 185.000 Yahudi yaşamaktaydı.
Viyana Başpiskoposu Cardinal Christoph Schoernborn, son zamanlarda halka yaptığı konuşmalarda, İsa ve havarilerinin Yahudi olduklarını vurgulayarak, “köklerimizi hiçbir zaman unutmamalıyız” çağrısında bulunuyor. Cardinal ayrıca, Nazi vahşetine işbirliği yapan Avusturyalıları suçlamaktan kaçınmıyor ve “Halk köklerini unutması ve inkar etmesi nedeniyle Tanrı’nın ilk sevgisini verdiği bir toplumu yok edecek bir duruma geldi” diyor. Judenplatz’da gerçekleşen törende, Nazi kamplarında ölen 60.000 Avusturya Yahudi’sinin yanı sıra 1421’de dinlerini değiştirmeyi reddettikleri için yakılan Yahudiler de anıldı.

İngiltere Prensi Yad Vaşem’deydi
İngiltere Kraliçesi Elisabeth’in en küçük oğlu Prens Edward geçtiğimiz hafta Kudüs’teki Yad Vaşem Müzesi’ni ziyaret etti.

Prens Edward’ın Yad Vaşem Müzesi ziyaretinde kendisine, Müze Müdürü Avner Shalev ile Yad Vaşem Kütüphanesi Müdürü Dr. Robert Rozet eşlik etti. 600 kurbanın fotoğraflarının bulunduğu “Hall of the Names” bölümünde kendisine bilgi verilen Prens Edward, büyükannesi Prenses Alice onuruna dikilen ağacın bulunduğu bölgeyi, daha sonra Çocuklar Anıtını gezdi, Naziler tarafından yok edilen altı milyon Yahudi anısına oluşturulmuş “Hall of Remembrance”a bir çelenk bıraktı. Prenses Alice, Holokost sırasında Yunanistan’da Cohen Ailesi’ni koruması altına alıp yaşamını kurtardığı için 1993 yılında Yad Vaşem tarafından Uluslararası Dürüst payesi ile onurlandırılmıştı. 1994’te oğlu Edinburg Dükü Prens Philip, annesi onuruna Yad Vaşem’de bir ağaç dikmişti.
Dört günlük bir ziyaret için İsrail’de bulunan Prens Edward, İsrail Aşkenaz Başhahamı Yona Metzger tarafından bir öğle yemeğine davet edildi.