İsrail`den Darfurlu mültecilere vatandaşlik hakki

İsrail İçişleri Bakanı Meir Sheetrit, İsrail`de bulunan Darfurlulara vatandaşlık hakkı vermek için çalışmaların başladığını açıkladı. Ülkede, sığınma hakkı isteyen ikibine yakın Sudan`lı olduğu tahmin ediliyor

Toplum
9 Ocak 2008 Çarşamba
Yahudi tarihini göz önünde bulundurarak, mültecilere karşı duyarlı olan İsrail, şu anda İsrail’de yaşayan yüzlerce Darfurlu mülteciye vatandaşlık hakkı vermeye hazırlanıyor.  İsrail İçişleri Bakanı Meir Sheetrit, Sudanlı mültecilerin durumunu görmemezlikten gelemediklerini ve onları kaderlerine terk edemeyeceklerini açıkladı. İsrail eski Başbakanı Menahem Begin de yıllar önce Viyetnamlı mültecilere vatandaşlık hakkı sağlamak için çalışmalarda bulunmuştu.
Anti Defamation League (ADL - İftira ve İnkara karşı mücadele birliği) hükümetin kararını onaylayarak, soykırımın olduğu her yerde acı çeken insanlara yardım etmenin, Yahudi halkının bir görevi olduğunu söyledi.  ADL, uluslararası camianın da Darfurlu mültecilere yardım konusunda destek vermesini istedi
Petah Tikva’da bulunan Kadima Parti Merkezi’nde bayram dileklerinde bulunan Sheetrit, İsrail Başbakanı Ehud Olmert ve BM ile vatandaşlık konusu hakkında planlama hazırlıklarına başladığını belirtti.  Planlamanın bir aşamasında İsrail’de yaşayan Darfurluların soruşturmaları yer alıyor.  İsrail hukuku, İçişleri Bakanlığı’na diğer vatandaşlık kriterlerine uymayan kişilere vatandaşlık verme hakkı tanıyor. 
Batı Sudan’ın Darfur bölgesinde gerçekleşen soykırımda, 2003 yılından beri 200,000 kişinin hayatını kaybettiği tahmin ediliyor.  Bugün, İsrail’den sığınma hakkı isteyen 2,000 den fazla mültecinin çoğu ise Sudanlı.