İran ve Almanya`da: İki farkli Yahudi kültür merkezi

Geçtiğimiz günlerde, neo- nazi saldırılardan suçlanan sekiz gencin cezaevinde kalma süreleri Ramle Yargısı`nın kararıyla, üç gün daha uzatıldı. Tel Aviv Mahkemesi`nin bu haftaki en önemli davasını bu konu oluşturuyor

Toplum
9 Ocak 2008 Çarşamba

İran İslam Cumhuriyeti, dini azınlıkların özgürlüklerden yararlanabildiklerini kanıtlamak için yeni bir kültür ve spor merkezi projesi geliştirdi. Almanya’da açılan Yahudi kültür ve eğitim merkezi de Berlin’de gelişmekte olan Yahudi hayatını temsil eder nitelikte

İran, Yahudi azınlıkları için Tahran’ın merkezinde  büyük bir kültür ve spor merkezinin inşasına başladı. Proje, ülkedeki dini azınlıkların özgürlüklerden yararlandıklarını kanıtlamayı hedefliyor.
İskan ve Şehircilik Bakanı Muhammed Saidi- Kia, İran Yahudi Cemaati’nin  Temsilcisi Morris Motamed ile birlikte yeni yapının temellerini attı. Toplam maliyeti 30 milyar riyal (3.2 milyon dolar) olacak projede, binanın 6.800 metrekare kadar yer kaplaması planlanıyor. Binanın bir bölümü sportif, diğeri kültürel faaliyetler için ayrılacak.  Projenin iki buçuk yıl içinde tamamlanması bekleniyor.
“İran’da, farklı dinlere mensup kişilerin özgürlükleri anayasa ile garanti altına alınmıştır. Tek Tanrılı dinlere mensup kişiler tek bir bayrağın altında yaşıyorlar” diyen Saidi- Kia, Yahudi azınlıkların iyi muamele gördüklerini söyledi. 
İran Yahudi Cemaati 20,000 kişiden oluşuyor. 1979 İslam Devrimi’nden sonra gerçekleşen yoğun göçlere rağmen, İran Yahudi Cemaati halen İsrail’den sonra Ortadoğu’daki en büyük cemaat sayılıyor.
Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinecad’ın, Holokost’u sorgulayan ve İsrail’in yok olmaya mahkum olduğunu öngören sayısız açıklamaları uluslararası tepkiye sebep olmuştu. Ancak İranlı yetkililer antisemitizm iddialarını şiddetle yalanlayarak, İran’daki Yahudi azınlığın iyi muamele gördüğünü belirttiler. Yetkililer, başkanın saldırılarının  İran’ın tanımayı reddettiği İsrail’e yönelik olduğunu söylediler.
İran’da resmi olarak tanınan azınlıkların tümü  mecliste temsil edilmekte olan Hıristiyanlar, Yahudiler ve Zerdüştler. En büyük Hıristiyan topluluğu olan Ermenilerin halihazırda Tahran’ın kuzeyinde bir spor ve kültür merkezi bulunuyor. Ancak, İran tüm dinlerin birliğini savunan Bahailerin dönme olduklarını savunuyor, bu sebeple bu mezhebin diğer azınlıkların faydalandığı haklardan faydalanmalarına izin verilmiyor.
Berlin’de ise Almanya’da gelişmekte ve güçlenmekte olan Yahudiliğin yansıması olarak geçtiğimiz günlerde yeni bir Yahudi kültür ve eğitim merkezi açıldı.
Chabad Lubavitch kuruluşu tarafından yönetilen Szloma Albam Evi’nin açılış töreninde, Almanya Dışişleri Bakanı da onur konukları arasındaydı. Kültür merkezi, İkinci Dünya Savaşı sonrası açılan ve büyük oranda özel bağışlarla finanse edilen ilk Yahudi merkezi olarak tanımlanıyor.
Merkezin yönetim kurulu üyesi Rabbi Yehuda Teichtal, Chabad Lubavitch’in bu açılış ile Yahudilerin Almanya’nın geleceğine inandıklarına dair bir mesaj verdiğini söyledi. Teichtal, açılışın tarihi bir olay olduğunu ve merkezde her yıl 10 haham yetiştirileceğini söyledi. 3 katlı, 6.8 milyon dolarlık merkezde sinagogun yanı sıra bir kütüphane ve medya merkezi, konferans salonu, ilahiyat fakültesi, gençlik salonu, mikve ve turist karşılama merkezi bulunuyor.