Filistinli mahkumlar Ramazan öncesi serbest birakilacak

FÖY lideri Abbas ile görüşmelerini sürdüren İsrail Başbakanı Olmert Ramazan öncesinde Filistinli mahkumların serbest bırakılacağını söyledi

Toplum
9 Ocak 2008 Çarşamba
Kasım ayında ABD’nin sahipleneceği uluslar arası barış konferansı için çalışmalar devam ediyor. Son aylarda birçok kez bir araya gelen İsrail Başbakanı Ehud Olmert ile Filistin Özerk Yönetimi Lideri Mahmud Abbas, pazartesi günü yeniden görüşerek anlaşma taslağını oluşturmaya başladı.
Kasım ayında Washington’da yapılması beklenen uluslararası barış konferansı için son birkaç aydır görüşen İsrail Başbakanı Ehud Olmert ile Filistin Özerk Yönetimi Lideri Mahmud Abbas’ın taslak çalışmaları sürüyor.
Pazartesi günü Kudüs’te yeniden görüşen ikili, olası bir anlaşmanın maddeleri üzerine görüştü.
Kasım ayında ABD’nin yürütmesini planladığı uluslararası barış konferansının başarılı olması için bir araya gelen iki liderin mahkumların serbest bırakılmasına yönelik de görüştüğü belirtildi. Olmert, Ramazan Bayramı öncesinde Filistinli mahkumların serbest bırakılması için çalışmaların başlatıldığını belirtirken, mahkum sayısıyla ilgili bir açıklama yapılmadı.
Toplantıda Filistin Başbakanı Salam Fayad da yer aldı. Fayad’ın, mahkumlara yiyecek, içecek ve sigara dağıtımı konusundaki önerisi Olmert tarafından kabul edildi.
Fayad, ayrıca Filistin Yönetimi’nin güvenliğinden ve sivil kuruluşlardan sorumlu olacağını dile getirerek, iki hükümet arasındaki ilişkileri sağlayacağını belirtti.
Görüşmede Olmert, Batı Şeria’da Filistinlilerin seyahatine yönelik getirdiği kısıtlamaları hafifleteceğine dair söz verdi. İsrail başbakanı, Savunma Bakanlığı’nın bu taslak üzerinde plan oluşturduklarını ifade etti. Planın önümüzdeki pazar günü Olmert tarafından onaylanması bekleniyor.
Olmert ve Abbas ayrıca iki devletli çözüm önerileri üzerine fikirler üretmek için çalışmalara başlamak üzere sözleşti.
Kudüs’teki yetkililerin verdiği bilgiye göre çalışmalar için oluşturulacak İsrailli grup, Başbakanlık’tan iki, Dışişleri Bakanlığı ve Savunma Bakanlığı’ndan birer olmak üzere dört yetkiliden oluşacak.
İki liderin Abbas’ın 25 Eylül’de katılacağı Birleşmiş Milletler Genel Kurul toplantısına katılmadan önce, önümüzdeki iki hafta içinde yeniden görüşmesi bekleniyor.
Kasım ayında gerçekleşmesi beklenen konferansta anlaşma taslağının nasıl sunulacağı henüz bilinmiyor. İki liderin yapacağı paralel açıklamaların yanı sıra, ABD Başkanı George Bush’un yöneteceği toplantıda taslağın bir özeti sunulabilir.