ajanda`m

Aylin YENGİN• NE İZEYELİM?Bolshoi Balesi yıldızları İstanbul`da! Ünlü bale ekibi 20 ve 21 Eylül`de Lütfi Kırdar Kongre Merkezi, Anadolu Auditorium Salonu`nda dünyanın en önemli eserlerini sunacaklar.

Toplum
9 Ocak 2008 Çarşamba
Bu yıl 232. sezonunu oynayacak olan Bolshoi Balesi yıldızları Alexander Volchkov, Anastasia Yatsenko, Yan Godovsky, Anastasia Goryacheva, Anastasia Stashkevich, Denis Medvedev, Joo Yun Bae, Andrey Bolotin, Anna Nikulina, Karim Abdullin dünyanın en önemli eserleri olan Spartacus, Kuğu Gölü, Tarantella, Don Kişot ve Carmen’den en önemli sahneleri icra edecekler. Dünya Turnesi için hazırladıkları performansın bu ilk ayağının bilet fiyatları, 5 farklı kategoriye göre 50 ile 250 YTL arasında değişiyor.

NE DİNLEYELİM?
Bundan üç yıl önce İstanbul’a gelen ve Uluslararası İstanbul Caz Festivali kapsamında Esma Sultan Yalısı’nda unutulmayacak bir konser veren İspanya’nın en sevilen oyuncu ve şarkıcılarından Monica Molina, son albümü “Autoretrato”nun CD kapağında bir İstanbul fotoğrafı kullandı. Albümünü Eylül ayında İspanya ve tüm dünyada sevenlerine sunacak olan sanatçı, bu şekilde müthiş bir Türkiye tanıtımına da imza atmış oldu.
İspanya’nın 1 milyon tirajlı Lecturas dergisine konuşan sanatçı, özellikle İstanbul’un eski sokaklarını ve sıcak insanlarını öve öve bitiremedi. Birinci sayfadan verilen ve sayfalarca Türkiye fotoğraflarının kullanıldığı haberde, özellikle Kapadokya ve İstanbul çekimlerinin fotoğrafları yer alıyor.
Önümüzdeki ay piyasaya çıkacak albümün kapağındaki İstanbul fotoğrafı Türkiye için olağanüstü bir tanıtım şansı olacak.
Albüm kapağını ve kapak içi fotoğraflarını sır gibi saklayan sanatçı yeni albümünde bir de Sezen Aksu şarkısı söylemek istediğini dile getiriyor. Sanatçı, röportajında Türkçe bir şarkı söyleyerek Türklere hayranlığını göstermek istediğini ifade ediyor.

NE OKUYALIM?
“Minik bulut, Ayşe ve Sarman’ı çok yukarılara çıkardı. ‘Uzaya çıkıp bakabilseydin, dünyayı masmavi görecektin’ dedi. “Çünkü dünyanın yüzde yetmişi suyla kaplıdır. Kısacası, dünya bir su gezegenidir... ‘Her tarafı su dolu bir gezegende neden susuzluk sorunu yaşanıyor, anlamıyorum’ dedi, Ayşe”. Doğal Hayatı Koruma Vakfı WWF- Türkiye, azalan su kaynaklarına dikkat çekmek amacıyla çocuklara yönelik yeni bir kitap yayınladı. “Ayşe’nin Bulut Projesi”ni Behiç Ak yazıp resimledi. İnsanların doğayla uyum içinde yaşayacağı bir gelecek kurmayı amaçlayan WWF- Türkiye, Garanti Bankası’nın katkılarıyla hazırladığı “Ayşe’nin Bulut Projesi” adlı kitabı, çocuklara armağan ediyor.
Kitapta, yaşadığı şehirde suların kesilmesiyle birlikte bir bulut projesi yaparak kente yağmur yağdırmayı planlayan Ayşe’nin gözünden; kentleşmenin, ormansızlaşmanın, iklim değişikliğinin su kaynaklarına etkisine, su kaynaklarının nasıl kirlendiğine, suyun kullanımdaki hataların nelere mal olduğuna tanık oluyoruz.  “Ayşe’nin Bulut Projesi”, 20 YTL’ye WWF- Türkiye ofisinden temin edilebiliyor. Kitap, Eylül ayı içinde tüm kitapçılarda satılmaya başlanacak.

NEREYE GİDELİM?
Yaz daha bitmeden, Bozcaada ile henüz tanışma fırsatını bulamamış olanlara tavsiyem: adanın en güzel butik otellerinden bir olan Otel Kaikias. Bu otel, üzüm ve şarap kültürünün mimari tasarım ve dekorasyon ile birleşip sunulduğu ender örneklerden biri.
Mitolojide Kaikias, kuzeydoğu rüzgâr tanrısını adıdır. Otel Kaikias da adını sürekli etkisi altında kaldığı kuzeydoğu (Poyraz) rüzgârından esinlenerek almış. Kale surlarını çevreleyen savunma hendeğinin başlangıcı olan Kale arkasında, Kazanlar Mevkii’nde yer alan otel, 11 çift kişilik oda, 4 adet VIP ve 5 junior suit ile toplam 50 yatak kapasiteli.
Tüm odalar yerel Rum mobilyaları ile dekore edilmiş. Hepsinde klima, telefon ve duş bulunmakta… Otel hem merkezde, hem de denizin hemen yanında.
Tatillerinin son günlerini denize karşı, içinde güzel bir kitaplığı, geniş bir mahzeni ve bir de sanat merkezi ile cafe’si olan bir Rum evi atmosferinde geçirmek isteyenler için birebir…