Güzel kokulu yağlardan gelen sağlik: Aromaterapi

Aromaterapi eski çağlardan beri Uzakdoğu kültüründe kullanılan bir doğal tedavi metodu. Bitki, ağaç, çimen ve çiçeklerden elde edilen yağlar, başta koku alma duyumuza hitap ederek, bizi rahalatıyor, fiziksel ve ruhsal yönden tedavi ediyorJoelle PİNTO

Toplum
9 Ocak 2008 Çarşamba
Çeşitli bitki, çimen, ağaç ve çiçeklerden elde edilen hoş kokulu yağlarla yapılan aromaterapi, Uzakdoğuluların, Batı dünyasına güzel bir armağanı.  Hiçbir zaman doktorunuza danışmak yerine, arka bahçeden bitkiler koparmanızı tavsiye etmem fakat, yıllar boyu ağrıdan, gribe, depresyondan artrite kadar uzanan hastalıkları tedavi amaçlı kullanılan güzel kokulu yağların faydalarını incelemek, tüme dayalı, alternatif bir tedavi yöntemi olan Aromaterapiyi tanımanıza yardımcı olabilir. 
Aromaterapi yağları solunum yoluyla veya masaj yoluyla tatbik edilebilir.  Çoğu antiseptik etkiye sahip olan yağlar kas ve adele ağrılarına, solunum yollarına iyi gelirken enfeksiyonlara karşı savaşır.  Fiziksel tedavinin yanı sıra, bu güzel kokuları yağların insanoğluna en büyük hediyesi, masaj veya solunum yoluyla kişilere rahatlık vermesi, ve stresten arındırmasıdır.  Sinirli bir bünye bağışıklık sistemini olumsuz yönde etkiler.  Aromaterapi yağlarıyla yapılan bir mesaj, kendinizi iyi hissettirir ve hem adele ağrılarınıza, hem de ruh sağlığınıza iyi gelir.  Çocuklar, hamileler ve astımı olan kişiler, bir aromterapi uzmanına danışmadan, hiçbir yağı kullanmamalıdır. 

En çok kullanılan Aromaterapi yağları nelerdir?
Beş duyudan koku alma duyusu, insanın en güçlü duyularından bir tanesidir.  Bir insan 10,000 değişik kokuyu ayırdedebilir ve bu kokular kişide ruhsal değişikliklere sebep olabilir. 

Örneğin papatya veya lavanta kokuları rahatlatırken, nane kokusu kişiyi canlandırabilir. 

Lavanta yağı:
-  Stresle başetme konusunda en faydalı yağlardan biri olan lavanta, gerginlik, endişe ve uykusuzluk problemine de iyi.  Lavanta yağının depresyona iyi geldiği de bilinmektedir.
-  Yorucu bir günün sonunda omuz ve boyuna lavanta yağıyla yapılan kısa bir masaj baş ağrısına karşı savaşır ve yorgunluğunuzu gidermenize yardımcı olur. 
-  Lavanta yağı ayrıca cildi rahatlatır, kan dolaşımına yardımcı olur.

Okaliptüs yağı:
-  Okaliptüs yağı kramplara, spazm ve kas ağrılarına karşı en iyi alternatif tedavilerden biridir.Rahatlacı özelliği bulunan bu yağ, sırt ağrılarını dindirmek için de kullanılabilir.
-  Nezle ve gribe karşı savaşan en iyi aromaterapi yağı olan okaliptüs yağından birkaç damlayı sıcak suyun içine koyup solumak, solunum yollarınızın açılmasına yardımcı olur.
-  Kuvvetli bir kokuya sahip olan okaliptüs, keskin kokusuyla kişiyi canlandırır ve konsantrasyonu arttırır.

Nane yağı:
-  Nane yağı da aynı okaliptüs gibi keskin bir kokuya sahiptir.  Canlandırıcı bir koku olan nane yağını, ayrıca odaların kokusunu değiştirmek için de kullanabilirsiniz.
-  Sakinleştirici ve rahatlatıcı bir etkiye sahip olan nane yağı, lavanta yağı ile karıştırıldığında en rahatlatıcı masaj yağlarından birini oluşturur. 
-  Rahatlatıcı etkisiyle bilinen nane yağı bel ve sırt ağrıları tedavisinden kullanılır.
-  Nane yağı kokusu ve rahatlatıcı etkisi,  baş ağrılarını hafifletir.

Yasemin yağı:
-  Üretimi pahallı olmasına rağmen parfümlerde sıkça kullanılan yasemin yağı, rahatlatıcı bir etkiye sahiptir.  Yasemin yağıyla yapılan bir masaj, kasları gevşetir, vücudu rahatlatır ve kişinin stresten arınmasını sağlar. 

Papatya yağı: 
-  Alman papatyası diye adlandırılan papatya yağı mavi bir renge sahiptir.  Gevşetici ve sakinleştirici etkisi olan papatya strese ve uykusuzluğa iyi gelir.
-  Papatya yağının sakinleştirici etkisinin yanı sıra, cilt kuruluğu, kızarıklıkve bazı yanıkların tedavisinde kullanılır.


Bu yağları kullanmayın!

Doğadan gelen her bitkinin sağlığa yararlı olduğu inanışı yanlıştır. Bazı bitkisel yağlar zehirleyici etkiye sahiptir ve profesyonel bir aromaterapi uzmanı tarafından bile kullanılmamalıdır.  Zehirleyici etkisi olabilecek ve kullanmadan mutlaka bir uzmana danışılması yağlardan bir kaçı: 
Acı badem
Hardal
Soğan
Yabanturpu
Sarımsak
Pelin
Sedefotu